Vanja Appelqvist Östman, 24, tog sin civilekonomexamen från Umeå universitet i juni 2022. När det var dags att söka jobb så hittade hon Randstads traineeprogram via en annons och kände direkt att hon hittat rätt. 

– Beskrivningen var på pricken det jag hade önskat mig – stort fokus på personlig och professionell utveckling, en tjänst där jag kan samla på mig kunskaper för en framtida ledarroll samt att ha möjligheten att prova olika typer av företag och branscher under en och samma anställning, berättar Vanja.

Hon sökte tjänsten och när anställningsprocessen nått sitt slut var Vanja en av de personer som fått rollen som traineekonsult hos Randstad. Nu har hon varit ute på uppdrag i snart ett år som redovisningsassistent hos Charge Amps, som utvecklar och säljer elbilsladdare med tillbehör. 

– Jag gillar att få möta utmaningar i arbetet så det inte blir för enformigt. På det här uppdraget har jag haft möjlighet att ta mig an mer avancerade uppgifter relativt snabbt vilket jag är väldigt glad för eftersom det bidragit till min utveckling. Jag har även insett att jag älskar att jobba på ett scaleup-företag, arbetssätt är inte lika ingrodda och jag kan faktiskt vara med och forma något nytt, säger Vanja.

Utöver studierna till civilekonom har Vanja tidigare erfarenhet av att ha sommarjobbat med redovisning under fem säsonger, samt haft extrajobb inom området vid sidan av studierna. Uppdraget som redovisningsassistent på Charge Amps är en del av det tvååriga traineeprogram hon går hos Randstad.

– Traineeprogrammet kommer ge mig verktyg och insikter som kan hjälpa mig att vara en bra ledare i framtiden, vilket är min målsättning, säger hon.

vad innebär traineeprogrammet rent praktiskt?

– Under dagarna arbetar jag som konsult ute på uppdrag, och ungefär varannan månad träffar jag min traineegrupp på workshops där vi diskuterar olika områden och gör övningar. Utbildningen är uppdelad i olika moduler, som till exempel kan handla om produktivitet, kommunikation och hur man arbetar hållbart. 

– Under våra utbildningstillfällen på traineeprogrammet får vi möjlighet att grotta ner oss ordentligt i olika frågor under flera timmar, och efter varje workshop märker jag att jag tar med mig viktiga synpunkter till min vardag och mitt arbete. När jag kommer tillbaka ut på uppdraget har jag kunnat identifiera saker som vi pratat om, vilket har ökat mitt medvetande samt bidragit till att jag har kunnat göra förändringar. Efter att vi pratat om exempelvis produktivitet så ser jag saker på min arbetsplats där jag kan lägga om mitt arbete för att vara mer produktiv.

varför passar rollen som konsult dig?

– Som nyexaminerad känns det roligt att få chansen att prova på lite olika branscher och företag för att få en bredare bild samt se olika sätt att arbeta. Jag skulle också säga att jag passar som konsult för att jag lär mig snabbt och har lätt för att knyta kontakt med nya människor, vilket är roligt och vidgar nätverket.

– Jag är övertygad om att Randstads traineeprogram kommer att ge mig en bra grund för att lyckas i min karriär. Jag vill komma långt och för att göra det måste jag ha de rätta verktygen med mig. Att diskutera olika ämnen som är viktiga både i arbets- och privatlivet bidrar otroligt mycket till att jag ska kunna göra ett bra jobb, må bra och i framtiden vara en bra ledare.

vanjas 3 tips till dig som är nyexad och nyfiken på en karriär som ekonomikonsult

1. Gå Randstads traineeprogram! Områdena vi diskuterar hjälper väldigt mycket ute i arbetet!

2. Våga vara dig själv, du kommer skapa bättre relationer på jobbet och ha mer roligt om du är öppen.

3. Ställ frågor, både om dina egna och andras uppgifter – det ger dig en bättre uppfattning om helheten och du kan alltid lära dig något mer.

jobba som ekonomikonsult för randstad finance.

Vare sig du är ny i karriären eller har många års erfarenhet har vi ett uppdrag som passar just dig. Som ekonomikonsult hos Randstad Finance erbjuds du uppdrag hos olika företag inom varierande branscher där du får chansen att utveckla din karriär till max.

läs mer