Först när du vet vad du kan, vad du vill och vart du vill, kan du komma dit. Du måste själv ta ansvar för din utveckling. Det menar i alla fall Paulina Gustafsson, coach på Randstad RiseSmart.

Paulina Gustafsson är karriärcoach på Randstad RiseSmart och har lång erfarenhet av arbeta med karriärutveckling, omställning, stöd vid förändring och rehabcoachning mot nya yrkesmål.

Vi frågade därför henne vad man kan göra om man känner att karriären kört fast.

Karriaren
Karriaren

vad kan det finnas för anledningar till att karriärutvecklingen stannar av?

– Jag tror att det i många fall är så enkelt att du inte har tänkt till och har en tillräckligt tydligt bild av vad du vill. Vet du inte vad vill göra så är det svårt att ta första steget mot att göra något.

Du behöver därför börja med att fråga dig själv vad karriär betyder för dig. Betyder det att du vill bli chef, specialist, byta arbetsgivare eller byta bransch? Om du inte har formulerat det klart och tydligt för dig är det inte konstigt att du inte kommer någonstans.

om man känner sig osäker på vad man kan och vad man vill då?

– Då kan du gå till en karriärcoach. Många vänder sig till vänner och bekanta för att diskutera den här typen av frågor, och det är fullt förståeligt. Men en karriärcoach kan erbjuda andra perspektiv och fyller en annan funktion. Vi känner inte dig, vi har ingen förutfattad mening om vem du är och vad du kan. Och det är en stor fördel.

så hur boostar jag karriären?

– På Randstad RiseSmart jobbar vi enligt en beprövad metod. Vi börjar med att kartlägga din kompetens, det vill säga: vad kan du? Därefter din motivation: Vad vill du? Och till sist: din marknad - vart vill du?

När vi vet det sätter vi upp delmål och ett slutmål och tar fram en konkret handlingsplan för hur du kommer dit. Alltifrån hur du kan marknadsföra dig själv och din kompetens i dina nätverk, på sociala medier, hur du presenterar dig själv på intervjuer, i möten med chefen eller rekryterare och i dina ansökningar.

Redan när du går ut från det första mötet ska du veta vad ditt första nästa steg är för att nå nästa delmål. Då är resan påbörjad.

vilken roll spelar vår egen inställning i de här frågorna?

– En stor roll! Idag kan du inte längre ärva tjänster och det är svårare att förtjäna dem genom lojalitet eller för att du varit på ett företag länge. Det handlar mycket mer om vad du presterar, vilken resurs du är och vad du kan erbjuda en arbetsgrupp och en arbetsgivare.

Gnäll leder ingenstans och ingen annan kommer göra jobbet åt dig, så enkelt är det. Men det går att sätta sig i positioner där man kan få mer hjälp av omgivningen.

hur då?

– Genom att berätta för dem vad du vill. Om din chef vet vad du vill ha för arbetsuppgifter eller tjänst kan hon/han hjälpa dig att nå dit. Om du berättar för dina kontakter i ditt nätverk och dina vänner vad du kan och vad du vill kan de tipsa om jobb och rekommendera dig.

Att byta jobb och tjänst är nog för många synonymt med att klättra i karriären. Men finns det en risk med att byta jobb för ofta? Kan det se oseriöst ut på ett CV?

– Det korta svaret är nej. Men det kan vara bra att kunna motivera varför det är så för en arbetsgivare. Så om du berättar att du bytt jobb därför att du haft ett långsiktigt mål med ditt arbetsliv, en tydlig handlingsplan för att komma dit, då kommer du tvärtom att framstå som seriös och viljestark.

Vi måste komma ihåg att projekt- och visstidsanställningar är en naturlig del av arbetsmarknaden idag på ett helt annat sätt än det var för tjugo, trettio år sedan. Att ha flera arbetsgivare på CV:t signalerar snarare anpassningsbarhet och visar att du har erfarenhet från flera jobb och organisationer.

om jag vill göra karriär men inte vill byta jobb, hur gör jag då?

– Den interna vägen har absolut sina fördelar. Felet många gör är att de inte har en tillräckligt öppen dialog med sin chef. Berätta för honom eller henne vad du vill. För fram ditt resonemang för chefen, först då kan han eller hon hjälpa dig.

Du behöver själv vara aktiv här. Visa vad du kan, vad du bidrar med på arbetsplatsen och fråga öppet vad det finns för möjligheter att klättra i företaget vad som krävs av dig för att göra det.

lever vi i en tid när en lyckad karriär blivit allt viktigare tror du?

– På sätt och vis gör vi nog det, och kanske jämför vi oss mer med varandra idag än vi gjorde tidigare, eftersom sociala medier gjort att våra liv mer offentliga. Det är därför det är så viktigt att komma till insikt med vad just du vill göra.

Karriär behöver inte betyda ett steg uppåt, till en chefsposition eller till en tjänst med mer ansvar. Karriär kan betyda ett steg framåt, att bli bättre på sitt jobb, att vidareutbilda sig och bli specialist. Att använda sig av en vidare definition av karriär tror jag kan ha en avdramatiserande effekt.

Vill du utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb, och hitta din nästa utvecklingsmöjlighet.

författare

Paulina Gustafsson

karriärcoach och teamledare på randstad risesmart