tidigare workmonitor rapporter
flexible but stable.
Så här svarade arbetstagarna i 2023 års undersökning.
årets teman för workmonitor 2023
-
inställning
balans mellan jobb och fritid är avgörande
Oavsett vad arbetstagarna tycker om sitt nuvarande jobb anser de flesta (72 %) att arbete är en viktig del i deras liv.
Trots makroekonomisk osäkerhet prioriteras fortsatt balans mellan arbete och privatliv högt. Mer än hälften skulle inte tacka ja till ett jobb om de trodde att det skulle påverka balansen negativt, detta var särskilt tydligt i åldersgruppen 18–34.
Drygt en tredjedel ( 34 %) har sagt upp sig från ett jobb på grund av en mycket negativ arbetsplats, och närmare hälften (48 %) skulle säga upp sig om arbetet hindrade dem från att trivas med livet.
-
förväntningar
arbetstagare förväntar sig ekonomiskt stöd
Arbetstagare idag förväntar sig att deras arbetsgivare ska hjälpa dem genom den nuvarande levnadskostnadskrisen, oavsett om det är genom höjda löner, subventioner eller engångsutbetalningar som stöd.
Den mest önskade formen av hjälp är en månatlig höjning av lönen för att täcka upp för ökade levnadskostnader (41 %) följt av en löneökning utöver den vanliga årliga lönerevisionen (39 %). Mer än en fjärdedel (28 %) vill ha bidrag till kostnader för energi, resor eller andra dagliga utgifter.
Nästan hälften anser att deras arbetsgivare hjälper dem att hantera de stigande levnadskostnaderna.
-
trygghet
anställningstrygghet värderas högt hos dagens arbetstagare
Den ekonomiska osäkerheten påverkar människor runt om i världen. En växande andel arbetstagare är oroliga för att förlora sina jobb (37 %) och mer än hälften (52 %) är oroliga för att den ekonomiska osäkerheten ska påverka deras anställningstrygghet.
Samtidigt svarar en majoritet att jobbet ger dem trygghet, och en fjärdedel anser att deras anställningstrygghet har ökat under de senaste sex månaderna.
Nästan en fjärdedel (23 %) har ökat, eller planerar att öka, sin arbetstid på sitt nuvarande jobb för att klara de stigande levnadskostnaderna.
-
pensionering
många senarelägger sin pensionering på grund av det ekonomiska läget
Levnadskostnadskrisen påverkar också arbetstagarnas attityd och inställning till att gå i pension. En betydande minskning av antalet människor som trodde att de skulle kunna gå i pension före 65 – från 61 % förra året till bara 51 % nu – indikerar en utbredd oro för framtiden.
26 % av de som är 55 och äldre uppger att de kommer att skjuta upp sin pensionering på grund av sin ekonomiska ställning.
-
tillhörighet
arbetsgivarens värderingar måste överensstämma med de egna
Trots oro gällande anställningstrygghet och ökade levnadskostnader, ligger tillhörighet fortfarande högt på agendan för dagens arbetstagare. Det är fortsatt viktigt att arbetsgivarens syfte och värderingar överensstämmer med arbetstagarnas egna, och att de känner att de hör hemma på sin arbetsplats.
Faktum är att en majoritet (54 %) skulle säga upp sig från ett jobb om de inte kände att de hörde hemma där. Dessutom uppger många att deras arbetsgivares värderingar och mål överensstämmer med deras egna, och 42 % uppger att de skulle tacka nej till ett jobb om detta inte var fallet.
workmonitor 2023.
läs mer om arbetsmarknad och trender.
se alla artiklar-
02 Februari 2023
effektivisera rekryteringsprocessen med people analytics.
-
02 Februari 2023
så kan people analytics förbättra rekryteringsresultaten.
-
02 Februari 2023
vad är people analytics och varför är det viktigt?
-
29 Augusti 2022
så övervinner du den globala arbetskraftsbristen.
-
29 Augusti 2022
så påverkar arbetskraftsbristen tillverkningsindustrin.
-
26 Augusti 2022
orsakerna till och effekterna av den globala arbetskraftsbristen.