Att vara omtyckt av kollegorna kan innebära många fördelar, oavsett vilket yrke du har eller vilken bransch du är verksam inom. Att tycka om dina kollegor, och känna att de tycker om dig, underlättar inte bara samarbetet utan gör det också roligare att gå till jobbet. Men hur gör du egentligen för att få kollegorna att tycka om dig? Vilka egenskaper uppskattas på arbetsplatsen, och vilka retar tvärtom gallfeber på kollegorna? Det vet vi! Här delar vi med oss av insikter och tips om hur du blir omtyckt på jobbet.

inställning, attityd och lagspelare är det som kollegorna värdesätter

Om du vill vara en bra arbetskamrat och känna att kollegorna tycker om dig är du långt ifrån ensam, det vill nog de allra flesta av oss. Är du ny på jobbet är du kanske extra angelägen om att få dina nya kollegor att tycka om dig. Men hur gör du egentligen för att lyckas? 

Det viktigaste av allt är givetvis att du alltid är dig själv, det ska du kunna vara på jobbet och det är viktigt att olikheter respekteras och tas tillvara på. Därtill finns det vissa egenskaper som de allra flesta anser att en bra kollega besitter, så att fokusera på att framhäva dessa lite extra kan absolut öka dina chanser att bli omtyckt bland kollegorna. I en Sifo-undersökning som Randstad genomförde 2019 frågade vi över 1000 svenskar vilka egenskaper de uppskattade respektive retade sig mest på hos en kollega. Här listar vi resultatet.

10 egenskaper att framhäva

 1. Hjälpsam
 2. Positiv
 3. Motiverad
 4. Ärlig
 5. Strukturerad
 6. Effektiv
 7. Intelligent
 8. Duktig
 9. Ambitiös
 10. Glad

Som listan visar handlar vägen till att bli omtyckt på jobbet i grova penseldrag om din generella inställning och attityd till jobbet, och om att vara en lagspelare som bidrar och hjälper till. Det är ingen hemlighet att du ofta kommer långt genom att alltid ge ett trevligt bemötande och ett ärligt leende – det smittar av sig och sprider positiv energi till hela teamet. På samma sätt uppskattas det tvärtom sällan att komma och sucka på måndagsmorgonen, även det smittar av sig och kan dra ner hela arbetsgruppen och den personen vill du ju inte vara. Försök istället att alltid bidra med positiv energi. Faller det sig inte naturligt för dig kan du istället försöka tänka på att inte aktivt sprida negativ energi.

Att vara duktig på ditt arbete och visa på egenskaper som att vara strukturerad, effektiv och ambitiös är andra egenskaper som kollegorna uppskattar. Dels kan dessa egenskaper motivera andra i teamet, men det underlättar också gruppens arbete eftersom du är med och drar ditt strå till stacken. Arbetet i sig är ju den primära anledningen till att du och dina kollegor ens jobbar tillsammans, så givetvis har din arbetsprestation en inverkan på hur omtyckt du blir. 

fem kollegor har möte i ett glas rum, skrattar och pratar
fem kollegor har möte i ett glas rum, skrattar och pratar

Se till att bli riktigt duktig på ditt jobb och ansträng dig för att vara lyhörd. Var uppmärksam på dina kollegor, erbjud din hjälp när du har möjlighet, och bli gärna den där personen som gör det "lilla extra" och agerar proaktivt. Det finns oerhört många fina egenskaper som smyger under radarn i det vardagliga arbetet. Men när den vanligtvis väldigt soliga kollegan en morgon kommer in som ett åskmoln och går förbi utan att säga hej, då märks det. Eller när den som alltid kommer tio minuter före alla andra och tar sig tid att koka kaffe plötsligt är sjuk eller säger upp sig – först då förstår kollegorna vad de tagit för givet.

egenskaperna kollegorna avskyr

På samma sätt som det finns egenskaper som uppskattas lite extra och som kan öka dina chanser att bli omtyckt av kollegorna, finns det vissa egenskaper som kan irritera något fruktansvärt. Att vara en bra kollega handlar inte bara om vad du bör fokusera på att göra, utan också om vad du ska undvika att göra. Genom att undvika eller dämpa särskilda karaktärsdrag och egenskaper kan du också komma långt.

10 egenskaper att undvika 

 1. Oproduktiv
 2. Oärlig
 3. Besserwisser
 4. Negativ
 5. Självupptagen
 6. Omotiverad
 7. Sur
 8. Dålig hygien
 9. Kan inte ta kritik
 10. Försenad

Inte helt oväntat är egenskaperna som omnämns här raka motsatsen till dem som kollegorna uppskattar. Att vara oproduktiv, självupptagen och omotiverad är alla egenskaper som direkt påverkar teamets resultat negativt, och som sannolikt kommer att skapa frustration och skav i arbetsgruppen. 

När en kollega inte utför sitt arbete tillräckligt fort eller med tillräcklig kvalitet kan det skapa merarbete för alla andra, och det är så klart sällan uppskattat. Detsamma gäller när kollegor överlag inte tar ansvar – att komma sent och gå tidigt, eller inte plocka undan disk efter sig, och att helt enkelt inte bidra till sådant som behövs för att det ska fungera smärtfritt på jobbet. Ofta är det dock inte bara en enskild egenskap vi stör oss på, men uttrycket "många bäckar små" passar väl in, och bockar du av för många av egenskaperna på den här listan kan det till slut få bägaren att rinna över.

så, vad ska du tänka på för att gå hem hos kollegorna?

Utifrån ovan nämnda egenskaper som kollegorna uppskattar respektive irriterar sig på allra mest, har vi sammanställt tre övergripande tips som kommer att hjälpa dig att bli omtyckt av kollegorna.

3 tips att lägga på minnet

 • Tänk på din generella inställning till jobbet och energin du förmedlar - Som konstaterat uppskattas kollegor som är motiverade och ambitiösa, och som sprider positiv energi på arbetsplatsen. Tänk därför på vad du signalerar. Ingen kan vara på topp varje dag så det förväntas givetvis inte att du ska vara en evig solstråle, men har du en dålig dag kan du – genom att tänka dig för – undvika att sprida negativ energi i onödan. Precis som du påverkas av dina kollegors energi, påverkas de av din. Här kan det hjälpa att träna på RMI, som står för rätt mental inställning. 
 • Agera som en lagspelare - Se till arbetsgruppens bästa och erbjud din hjälp när det behövs. Sätt laget före jaget. Ni arbetar ju tillsammans mot samma övergripande målsättning, så att hjälpa varandra kommer att gynna er som grupp. När dina kollegor kan lita på dig och känner att du finns där, gör de detsamma för dig och ni kommer att komma varandra närmare som team. Att bli en riktigt bra lagspelare börjar med ett bra självledarskap, något du kan öva upp för att kunna bidra till ett effektivt team på jobbet. 
 • Var ärlig och öva på att ge och ta feedback - Enligt listorna över egenskaper uppskattas ärlighet på arbetsplatsen, precis som oärlighet irriterar. Att vara öppen och ärlig är viktigt för arbetet, men också för att kunna bygga meningsfulla professionella relationer på arbetsplatsen. Har du kört fast är det viktigt att du kan säga det. Tycker du att en kollega hanterat ett ärende på ett mindre bra sätt är det också viktigt att kunna förmedla. Öva på att ge, men också på att ta emot, feedback. Det kommer att få er att tillsammans växa och visar att du bryr dig om hur du uppfattas och strävar efter att bli bättre.

 

letar du efter nytt jobb och nya kollegor?

Vi har hundratals lediga jobb och karriärmöjligheter för dig som vill utveckla dig och din karriär.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb