Att då och då hamna i en negativ tankebana är helt naturligt. Men det är viktigt att vara observant och att inte fastna i en sådan spiral. Dina tankar och din mentala inställning spelar nämligen stor roll för ditt generella välmående.

Genom att jobba med din mentala inställning, närmare bestämt ditt RMI som står för Rätt Mental Inställning, kan du påverka ditt välmående positivt. Läs vidare för att lära dig mer om RMI, hur du kan gå tillväga för att träna upp rätt mental inställning och främja ditt välmående.

vad är RMI och hur hänger det ihop med ditt välmående?

Att dina tankar påverkar ditt välmående är ingen hemlighet. Dina tankar påverkas i sin tur av en rad olika faktorer, däribland din mentala inställning. Genom att jobba med att ha rätt mental inställning kan du påverka dina tankar och i förlängningen ditt välmående positivt. 

RMI handlar alltså om att skapa en mental inställning som främjar positiva tankar för att du ska må bättre. Och det bästa av allt är att det är något du själv kan påverka! Precis som med allt annat så är det att träna, träna, träna som gäller, men vi kan lova att det är värt det eftersom det kan leda till ett ökat välmående.

leende man som bär sitt lilla barn på ryggen, gående genom stan
leende man som bär sitt lilla barn på ryggen, gående genom stan

träna upp ditt RMI och stärk ditt välmående

Det finns många saker du kan göra för att främja rätt mental inställning. Nedan har vi listat sju saker du kan göra för att träna upp ditt RMI och på så sätt förbättra ditt välmående!

1. sätt mål och syfte varje dag

Att ha ett tydligt mål och syfte med allt du gör, både när det kommer till ditt privatliv, arbetsliv eller i jobbsökningstider, bidrar till ditt välmående. Har du inte det kan tillvaron kännas svår att förhålla sig till. Med ett tydlig självledarskap och en tydlig målsättning där du dessutom har en stark känsla för varför du gör saker kommer tvärtom att boosta ditt välmående.

Sätt upp tydliga mål och syften för dig själv och dina dagar. Det kan du göra genom att skriva ner 1–3 punkter på antingen ett papper eller i din telefon. Till skillnad från en klassisk att göra-lista, som ofta består av många punkter att bocka av, så är det dessa 1–3 punkter som sätter målet för dagen och som gör att du efter att ha genomfört dessa kan ge dig själv en klapp på axeln.

2. acceptera dina tankar

Att ha rätt mental inställning handlar inte om att alltid behöva vara glad och positiv, det är tvärtom helt okej att ha en dålig dag och känna sig nere ibland. Genom att träna på RMI kan du hantera dessa dåliga dagar på ett bättre sätt och som i längden kommer att gynna ditt mentala välmående.

Vi måste vara snälla mot oss själva och acceptera våra tankar. Acceptans är därför den första viktiga delen att ha i åtanke när du vill stärka ditt RMI och främja ditt psykiska välmående. Den andra delen ligger i att förstå att känslan är övergående. När du känner dig lite nere – tänk: “Idag mår jag inte så bra, men känslan är övergående och det här behöver inte betyda att jag kommer att känna såhär imorgon eller ens om en timme. Just nu mår jag inte så bra. Och det är okej.”

3. sätt gränser för din oro och sociala medier/nyheter

Begränsa tiden du spenderar på sociala medier eller till att läsa nyheter. Det här tipset är extra viktigt om du har lätt att påverkas av saker du ser, läser eller hör om. Det här handlar givetvis inte om att du ska avskärma dig eller sluta ta del av nyheter eller information som sprids, utan om att begränsa ditt intag av ny information och ältande. För mycket information, särskild negativ eller stark sådan, har en direkt inverkan på ditt välmående. Att begränsa ditt intag kan hjälpa dig att må bättre.

Sätt en tid på förmiddagen och en tid på eftermiddagen för att läsa igenom dagens viktiga nyheter, det hjälper dig att portionera den mängd information du kan ta till dig och hantera under en dag. Du kan med fördel också sätta en bestämd tid och tidsgräns för att kolla dina sociala medier. Använd gärna telefonens funktioner för att begränsa det dagliga app-användandet.

en leende ung man sitter på en bänk i parken, höstträd i bakgrunden i olika färger
en leende ung man sitter på en bänk i parken, höstträd i bakgrunden i olika färger

4. träna tacksamhet och fokusera på det som går bra

RMI handlar om din inställning till saker och ting, och därför är en nyckel att träna på känslan tacksamhet och att välja var du lägger ditt fokus. Genom att aktivt påminna dig själv om det som är och går bra i livet, kommer du allt eftersom också att upptäcka fler saker att vara tacksam för eller som känns bra.

Det kan vara stora som små saker, i privatlivet, på jobbet, i relationer. Det kan handla om att solen sken precis när du gick ut på din lunchpromenad, att du såg en söt hund på väg till jobbet eller att din lokala mataffär hade extrapris på ditt favoritbröd. Att hitta små glädjeämnen i tillvaron och vardagen stärker ditt RMI och främjar ditt välmående, och ju mer du övar, ju enklare kommer det att bli att identifiera dessa glädjeämnen. Du kan öva på det här genom att skriva en tacksamhetsdagbok varje dag, eller göra det till en morgon- eller kvällsrutin att tänka igenom dagen och vad som varit bra.

5. mental fotografering – “45-sekundersregeln”

Stanna upp och reflektera över det du har runt dig i 45 sekunder. Använd dina sinnen beroende på vad du reflekterar över – vad ser du, vad smakar du, vad hör du, vad doftar du, vad känner du? Exempel kan vara att snön har lagt sig och skapat ett vackert vinterlandskap, eller att du tar en fika med en kompis och smakar på en riktigt god bit kladdkaka. Reflektera över dessa stunder och omvänd det gärna till tacksamhet i steg 4.

quote icon

Använd dina sinnen beroende på vad du reflekterar över - vad ser du, vad smakar du, vad hör du, vad doftar du, vad känner du?

6. gör något för någon annan och bekräfta varandra

Känslan av att bidra, oavsett om det är med smått eller stort, bidrar till vårt mentala välmående. Att göra saker för någon annan, som att hjälpa grannen med handlingen, att hålla upp dörren för en främling eller att hjälpa en förälder att lyfta upp barnvagnen på bussen är exempel på små saker vi kan göra för andra som får oss att må bra. Du kan också öva på att verbalisera dina tankar om någon gör något du tycker är bra eller uppskattar – säg det till personen. Ofta tänker vi positiva saker om andra men det är inte alltid lika ofta vi faktiskt talar om det för dem, som att någon ställt en bra fråga på ett möte eller gjort en riktigt stark insats i ett gemensamt projekt.

7. fokusera på det du kan påverka

Att älta det som du inte kan påverka triggar oro och påverkar ditt välmående negativt. När tankarna tar över kan du ställa dig frågan “Är det här något jag kan påverka eller inte?”. Om svaret är ja och det är något du kan påverka kan du ställa dig följdfrågan “På vilket sätt kan jag påverka det?”. Därefter kan du gå vidare med att göra en tydlig plan för hur du kan gå tillväga och sedan sätta planen till liv. Bara att ha identifierat vad du kan göra kan hjälpa dig att lugna eventuella oroliga tankar.

 

Att hålla koll på lediga jobb behöver inte vara svårt eller ta mycket tid. Skapa en jobbevakning hos oss och få jobben till din inkorg när vi har något som passar för dig.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb