Har du glömt hur det kändes att se fram emot att gå till jobbet? Kanske är det ett tecken på att din utvecklingskurva planat ut? Här är fyra tips på hur du kan tänka dig framåt när du stått stilla för länge.

leende tjej tittar ner när hon går upp för trapporna på en tågstation
leende tjej tittar ner när hon går upp för trapporna på en tågstation

få tillbaka din motivation genom att backa bandet

Ta en lång fika med en barndomsvän, en förälder eller ett syskon. Fråga hur personen upplevde dig i unga år, vad tyckte du om och vad fick dig att känna dig uttråkad. Ofta har vi en bild av oss själva att vi utvecklats mycket sedan barndomen, men när det väl kommer till kritan visar det sig ofta att vi har ungefär samma drivkrafter nu som då. Kanske är det dags att backa bandet och ta reda på vad du i grund och botten tycker är stimulerande? Blev du lätt frustrerad och hade ont om tålamod? Det kan mycket väl vara orsaken till ditt missmod om du sitter i en trögrörlig organisation. Lyckan är kanske bara en arbetsgivare bort? Tyckte du om att rita, men blev ekonom – kanske är det dags att sadla om och göra karriär av den bortglömda talangen?

förändra din roll

Kanske är det rent av så att du har stagnerat eftersom du är "för bra" på ditt jobb och vardagen inte längre erbjuder något tuggmotstånd? Boka ett möte med din chef och se över vilka behov som finns internt både idag och i framtiden. Finns det utrymme för att förändra din roll? Kanske kan du hitta ny motivation genom att dela med dig av dina expertkunskaper till kollegor, samarbetspartners och kunder? Om nya utmaningar som kräver ny kompetens väntar i verksamheten, kan fortbildning och ny kunskap den inspiration du behöver?

försöka dagdrömma

Det är lätt att glömma bort vad som faktiskt får en att må som bäst, när livet susar förbi i rekordfart. Vips så har du jobbat i tio år med samma sak i något slags liknöjdhet – och undrar vart ditt liv tog vägen. Det finns de som tar en hel vecka varje år och utvärderar om de ska fortsätta på den inslagna vägen eller byta spår. Har du inte den möjligheten, så bör du definitivt ta längre pauser i vardagen för att reflektera över vad du egentligen vill. Ta långa promenader, ligg kvar i sängen till sen eftermiddag eller sätt dig ostört i en skön fåtölj och ge dina tankar tid att vandra fritt. Kort sagt: dagdröm! Finns det något scenario som du märker att tankarna vandrar iväg till särskilt ofta? Där har du en given punkt att börja nysta i.

avsätt tid för kreativitet

Studier visar att vi mår och tänker bättre när vi ägnar oss åt de sköna konsterna. Flera landsting erbjuder till och med "kultur på recept" vid vissa typer av sjukskrivning. Perfekt för dig som får myrkrypningar av yoga, djupandning och valsång. Dansa, måla, gå en skrivkurs eller sjung i kör. Försök att ha ett avslappnat förhållningssätt till vilken aktivitet du än väljer. Gör exempelvis inte misstaget att ta en kurs med en vän. Det kan förstås vara ett trevligt sätt att umgås – men det är lätt hänt att du börjar jämföra dig med hen. Du ska bara göra – inte prestera. Kreativitet föder kreativitet och vem vet vilka nya infallsvinklar som dyker upp?

 

Vill du utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Vi har hundratals utvecklingsmöjligheter i våra lediga jobb.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb