Känner du dig omotiverad på jobbet? Skulle du vilja lära dig någonting nytt eller funderar du på att helt och hållet byta bransch? Är du sugen på ett nytt jobb men osäker på vad det skulle kunna vara? Här har vi samlat våra främsta råd för dig som vill byta spår och bana väg mot ett nytt jobb och ny karriär.

inget ovanligt idag att vilja byta karriär och sadla om

Förr var det vanligt att ha ett och samma yrke, eller till och med en och samma arbetsgivare, under hela sitt yrkesverksamma liv. Idag är det tvärtom inget ovanligt att vilja byta karriär och sadla om mitt i livet. Till följd av att vi människor lever allt längre har också våra arbetsliv blivit längre. Samtidigt har den tekniska utvecklingen gjort att vi ständigt behöver anpassa oss och lära oss nytt, och att förändring är det enda som är konstant. Ett och samma arbetsliv kan alltså enkelt innefatta många olika karriärvägar, och bara tanken på att göra en och samma sak under hela sitt yrkesverksamma liv kan därför vara skrämmande för många. 

Många tycker att även ett karriärskifte, hur inspirerande det än må vara, kan kännas lite utmanande. För hur gör man egentligen? Var börjar man? Hur ska man veta vad man egentligen vill och vad som kommer att kännas rätt när det väl kommer till kritan? 

Alla dessa frågor kan du finna svar på om du bara tar dig tid att fundera grundligt över dem, och mycket beror på hur mycket tid och resurser du vill investera för att identifiera och nå dina mål. För att hjälpa dig att reda ut dessa frågetecken har vi sammanfattat våra främsta tips som du kan utgå från för att forma en ny karriär.

en cyklande man i en park, höghus i bakgrunden
en cyklande man i en park, höghus i bakgrunden

6 steg för att byta karriär och få en ny

 

1. Gör en kartläggning av vad du motiveras av

Det första steget mot en ny karriär handlar om att ta reda på vad du motiveras av. Att känna motivation för det man gör är nämligen en viktig del för att bli framgångsrik inom området. För att kartlägga vad du motiveras av kan du utgå från följande frågor:

  • När mår du som allra bäst, och vad gör du då? 
  • Vilka är dina intressen? Skulle du vilja och kunna integrera dem med ditt yrkesliv?
  • Vilka är dina styrkor?
  • Vilka miljöer du verkar allra bäst i: inne eller ute; i struktur eller kaos; ensam eller tillsammans med andra? 

Fundera också över vad i din nuvarande situation du är nöjd och mindre nöjd med. Vilka faktorer skulle du vilja ta med dig även i nästa arbete, och vad är det som får dig att känna dig omotiverad eller uttråkad? 

När du landat i dessa frågor är du ett steg närmare en riktning för din nya karriär.

2. Identifiera vilka faktorer som är viktiga för dig i ditt nästa jobb

I det här steget bör du reflektera kring arbetets olika aspekter och vad som är viktigt respektive mindre viktigt för just dig. För att komma fram till detta kan du utgå från följande frågor:

  • Vilken roll spelar yrkets titel för dig? 
  • Vill du vara chef och ha personalansvar? 
  • Kan du tänka dig att pendla till och från jobbet? 
  • Hur viktig är lönen? 
  • Vill du ha mycket frihet och själv kunna styra över dina arbetstider?
  • Är det viktigt för dig att kunna jobba varifrån du vill?
  • Hur viktigt är det med utvecklingsmöjligheter inom ramen för rollen eller bolaget?

3. Syna din kompetens i sömmarna – och se var någonstans det finns hål

Vilka kompetenser och kunskaper har du redan förvärvat? Och vad blir resultatet om du parar ihop din kompetens med dina främsta styrkor? För att identifiera dina främsta styrkor men också utvecklingsområden är en god idé att bolla med din omgivning – både nuvarande eller tidigare kollegor samt privata relationer. Titta igenom gamla omdömen, försök att tänka tillbaka till utvecklingssamtal du haft och komma ihåg både förstärkande och förändrande feedback du fått. Försök också dra dig till minnes situationer där det blivit bra resultat. Det ger en boost för självförtroendet samtidigt som du kan se en röd tråd som visar när du är som mest framgångsrik.

Att byta karriär kan innebära mycket research och självrannsakan, och slarvar du i den här fasen kommer du att få svårt att presentera dig rätt för arbetsgivare i din nya bransch. Det gäller att veta vad du kan tillföra i din nya nisch.

en man sitter vid ett bord hemma, skriver en handlingsplan för karriären
en man sitter vid ett bord hemma, skriver en handlingsplan för karriären

4. Gör research och sätt en konkret handlingsplan för att byta karriär

När du identifierat vad du är bra på, vad du motiveras av och vad som är viktigt för dig i din nya karriär är det dags att göra marknadsresearch. Oavsett vad du kommer fram till i din kartläggning är det nu dags att ta ett fast grepp om dina röda trådar och blicka utåt:

  • Var behövs din kompetens och dina egenskaper?
  • Klarar du dig med din befintliga kompetens eller måste du skola om dig för att nå din nya karriär?
  • Behöver du utbildning? Prata med en studievägledare.
  • Vill du starta eget företag? Undersök vilket stöd du kan få: Nyföretagarcentrum och Skatteverket har till exempel kostnadsfria rådgivningar och Almi kan hjälpa till med mentor och ekonomiska resurser. 

Utifrån detta gör du en konkret handlingsplan med de åtgärder du behöver vidta för att kunna fortsätta din väg mot att byta karriär.

5. Använd ditt nätverk

I tillägg att hålla utkik efter och söka utannonserade jobb som ligger i linje med vad du vill är det en god idé att använda ditt nätverk. Hör dig för i alla riktningar – man vet aldrig vem som kan ha en ingång. Identifiera också en 10-i-topp lista över arbetsgivare som du tror kan ge dig möjligheten att jobba med det du vill, sedan är det bara att ösa på med spontanansökningar.

En annan god idé är att knyta kontakt med personer som är verksamma inom den bransch du är intresserad av att byta till, eller som har den yrkesroll du är intresserad av att få. Du kan visa ditt intresse genom att fråga om hur de gick tillväga för att ta sig dit de är idag, eller be om deras främsta råd för att lyckas i den aktuella branschen eller rollen.

6. Rätt förpackning tar dig till målet om karriärbyte

När du väl har klart för dig att du har förutsättningarna att faktiskt göra bytet i karriären handlar det om att matcha dig själv mot marknadens behov. Sätt dig på den motsatta stolen, fråga dig vad arbetsgivaren vill veta och skrädda därefter. Använd dina referenser smart för att visa på hur du arbetar kanske snarare än vad du jobbat med, om du vill byta bransch. Idag är det inte alls ovanligt att kompetenser såsom personliga egenskaper och potential kan vara viktigare än att ha rätt erfarenhet eller yrkesbakgrund.

Kanske du hittar jobbet som tar dig vidare i karriärbytet i vår jobbdatabas? Vi har hundratals lediga jobb och är verksamma inom de flesta branscher.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb