Att ägna tankarna åt jobbet även efter arbetsdagens slut är inte ovanligt och dessutom en anledning till stress för många. Sajten Workawesome.com tipsar om hur du ska göra för att vila hjärnan och släppa oron.

bc7c496d09044ba9bc95fd8b5b69f324.jpg
bc7c496d09044ba9bc95fd8b5b69f324.jpg

skapa en efter jobbet-ritual

Ta ett tydligt avstamp när arbetsdagen är slut och gör en specifik sak varje dag för att markera för dig själv när det händer. Bär du speciella kläder på jobbet, byt om när du kommer hem, ta en dusch för att skölja bort arbetsdagen eller ta en kopp kaffe på ett fik på vägen hem. 

koppla ner

Om det inte ingår i ditt avtal att vara tillgänglig ska du inte behöva vara det efter arbetsdagens slut. Gör en vana av att stänga av allt som håller dig ansluten till arbetet på fritiden, till exempel jobbtelefonen, laptoppen och e-postnotifikationer.

sätt gränser

Att bli god vän med sina kollegor är självklart positivt för trivseln på arbetsplatsen, men det kan ändå vara nödvändigt att göra en avgränsning mellan fritid och arbete. Se till att inte bara umgås med kollegor på fritiden, utan också människor som inte alls är kopplade till ditt arbete. 

gör planer

Att se fram emot någonting roligt är en stor del av nöjet kopplat till själva aktiviteten. Om du har mycket att göra på jobbet kommer det knappast att kännas bättre efter en kväll framför tv:n eller gnällandes över din arbetssituation, se istället till att göra någonting aktivt som får dig att fokusera på någonting helt annat.

skaffa sunda vanor

Att träna, meditera eller ta en promenad är ett lysande sätt att koppla bort arbetet. Prova vad du själv tycker om och se till att ge det den tid det tar. 

delegera

Träna på att be om hjälp om det känns svårt, det är nödvändigt för att kunna koppla av. Det är också nödvändigt att kunna lita på att dina medarbetare och kollegor gör sitt jobb även om du inte är närvarande. 

hitta ett jobb som passar dig

Trivs du inte i ditt jobb kommer det att äta upp mer av dina tankar. Överväg om det finns någonting som skulle passa dig bättre och få dig att trivas mer. Ett jobb du trivs med är naturligare att utföra och lättare att koppla bort ifrån när du är ledig. 

jobba mindre

Har du möjligheten så är det enklaste sättet att fokusera på annat att helt enkelt arbeta mindre. Kan du få den ekonomiska ekvationen att gå ihop ändå kan det vara värt att tänka på.

Här kan du läsa artikeln.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb