5 frågor att ställa dig när du vill komma fram till vad som är ditt drömjobb

Osäker på vad du vill jobba med? Efter ett antal år som forskare ville jag lämna den akademiska världen bakom mig men kunde inte riktigt sätta fingret på vad jag ville göra istället. Som nyexaminerad, och ibland även senare i yrkeslivet när man vill ta nästa steg, är det inte alltid så lätt att veta vad man vill ha för sorts jobb. Här är mina bästa tips på hur du kan gå tillväga för att komma underfund med just det.

1. Inventera vad du har för färdigheter eller ”hard skills”

Hard skills är något som du lärt dig. Det kan vara till exempel en analysmetod eller ett datorprogram. Det är viktigt att du i det här steget tar med allt! Både saker du lärt dig i skolan och på universitetet men också när du sommarjobbat, utövat ett fritidsintresse eller gjort ditt examensarbete.Skriv ner allt utan att värdera hur bra du kan det eller hur roligt du tycker att det är. Minst 30 saker och gärna fler borde hamna på listan för en nyutexad naturvetare/ingenjör. Har du bara 10 saker på listan så har du inte kommit på allt du kan, utan kan behöva fundera ett varv till. När listan är färdigskriven så markera de 5-10 sakerna som du tycker är roligast.

2. Skriva en lista på de egenskaper eller ”soft skills” du har

Är du ordentlig, utåtriktad, en god lyssnare, analyserande, initiativtagande, idérik, strukturerad, empatisk, social etc? Vilka soft skills är det viktigt för dig att du får användning av i ditt jobb?

2. Svara på frågan om vilka faktorer som är viktigast för dig på ett nytt jobb?

Är det arbetsuppgifterna? Är det vad företaget bidrar med till samhället? Eller är kollegorna och stämningen viktigast för dig? Hur viktigt är det att ha flexibla arbetstider och/eller möjlighet att jobba hemifrån? Kanske är det viktigt att ha så kort restid till jobbet som möjligt? Eller att du får stor möjlighet att utvecklas inom ett område som intresserar dig?

leende kvinna sitter i en korgstol vid fönstret, tittar snett bort, funderar på sitt drömjobb
leende kvinna sitter i en korgstol vid fönstret, tittar snett bort, funderar på sitt drömjobb

Nu är det dags att börja kolla vad det kan vara för jobb som innehåller åtminstone flertalet av dina önskemål. Det leder oss till nästa steg. 

4. Börja läs massor av jobbannonser

Från det kan du få ut flera saker: För det första vad det finns för företag. För det andra vad olika arbetsgivare önskar sig av dig. Stirra dig dock inte blind på alla krav och önskemål – de är just önskemål. Det här är bara för att du ska få en bild av hur arbetsmarknaden ser ut. Du kan också börja se mönster i vad ett visst jobb har för titel på olika företag. Ett jobb med liknande arbetsuppgifter kan heta helt olika saker hos olika arbetsgivare.

5. Var aktiv inom sociala medier

Sanningen är att det man som arbetstagare ofta vill veta om en arbetsplats sällan finns att läsa vare sig i jobbannonser eller på företags hemsidor. Det kan vara tex vad ett jobb faktiskt innebär i praktiken, hur stämningen är i fikarummet eller hur utvecklingsmöjligheterna ser ut. De som kan svara på detta är de som redan jobbar med det du är intresserad av eller på det företag där du tror att du skulle vilja starta din karriär.Fråga dina vänner på Facebook eller på andra sociala medier var de jobbar och med vad och hur de ser på sina jobb och arbetsgivare. På LinkedIn kan du dessutom söka på ett företag och hitta personer som arbetar där även om du inte känner dem. Du kan också söka på en jobbtitel och hitta människor på det sättet. Skicka iväg ett meddelande och fråga om de kan tänka sig att ge lite av sin tid för att hjälpa dig!

Har du kommit såhär långt så är jag säker på att du vet mer om vad som är nyckelingredienser i ditt nästa jobb än vad du gjorde från början. Det är betydligt enklare att landa drömjobbet om du själv vet vad du vill!

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster. Eller registrera ditt cv, så hör vi av oss när ett jobb som matchar din profil dyker upp.

författare
Lina Tengdelius
Lina Tengdelius

Lina Tengdelius

konsultchef, randstad life sciences, stockholm

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb