Hur du presterar under veckan hänger till stor del på vad du gör på helgen. Forbes.com tipsar om hur de som lyckas bäst på jobbet tillbringar sina lediga stunder.

20f17b98fed04beba723a3ed816b23fa.jpg
20f17b98fed04beba723a3ed816b23fa.jpg

gå upp samma tid som vanligt

Ja, det kan verka som en riktigt bra idé att ta en lång sovmorgon och ladda batterierna till fullt. Men sanningen är att det stör dygnsrytmen och gör mer skada än nytta. När du vaknar senare än vad kroppen är van vid blir du dels tröttare i stunden, dels på måndagen eftersom din normala rytm är rubbad.

låt morgonen vara din egen tid

Ofta är helgschemat fyllt från morgon till kväll. Genom att avsätta morgnarna till saker du själv vill göra känns det lättare och mer motiverande att ta dig upp och hålla dygnsrytmen, men framförallt gör det underverk för ditt välmående och känslan av att få ut det du vill av en helg.

planera miniäventyr

Skaffa biljetter till en föreställning eller konsert, planera en cykelutflykt med övernattning eller boka en natt på ett nytt spännande hotell. Studier har visat att en stor del av den upplevda njutningen vi känner av aktiviteter, resor och äventyr är kopplad till förväntan inför dem. Har du någonting riktigt kul planerat till lördagen känns hela veckan betydligt roligare.

skaffa en hobby – lev ut en passion

Ingenting är lika bra medicin mot stress som att ägna tiden åt någonting du verkligen brinner för. Att måla, skriva, spela ett instrument eller dreja har en förmåga att få oss att släppa alla distraherande tankar och kan samtidigt ge nya infallsvinklar till problem. Testa dig fram och upptäck vad din passion är!

koppla ned

Om du inte kan vara utan e-posten och jobbtelefonen mellan fredag eftermiddag och måndag morgon har du egentligen inte tagit ledigt alls. Att vara uppkopplad och tillgänglig utsätter oss för en konstant stress och bidrar till en oförmåga att koppla av. Om du måste, avsätt en specifik tidpunkt under helgen då du kollar inkorgen och telefonsvararen och stäng under resten av tiden av alla notifieringar.

Hela listan med tips hittar ni här.