Känner du att helgen alltid är för kort medan jobbveckorna, tvärtom, är alldeles för långa? Går du ofta och längtar efter helg när du är på jobbet, men har svårt att njuta av den när den väl infinner sig? Känner du ett behov av fler lediga dagar? I så fall bör du läsa vidare! 

Det här dilemmat bottnar sällan i att du har för få lediga dagar, utan handlar om hur du tillbringar dem. Hur du spenderar helgen kommer att påverka hur du presterar under kommande jobbvecka, så att se till att du får ut mesta möjliga av din helg är viktigt även av den anledningen.

För att få ut mer av din helg finns det flera saker du kan tänka på, som även kommer att göra att helgen känns längre. Här går vi igenom våra bästa tips på temat: få ut mer av din helg (och öka både ditt välmående och din prestation på jobbet)!

vad är en perfekt helg?

Hur en perfekt helg ser ut har nog lika många svar som det finns människor på jorden. Det kan alltså skilja sig mycket åt beroende på vem man frågar. För någon är en perfekt helg kanske fullspäckad med planer och sociala aktiviteter, medan den för andra kan vara lugn och stillsam i kontrast till en hektisk arbetsvecka. Oavsett vad som stämmer bäst in för just dig så håller du nog med om att en perfekt helg är den där du fått ut som allra mest av den och får vila upp dig inför jobbveckan. 

För att känna att du fått ut så mycket som möjligt av din helg är det viktigt att du kunnat koppla bort jobbet och tänkt på annat. När du får tid till att göra sånt du mår bra av, oavsett om det är att ta en löprunda, träffa en vän eller baka ditt favoritbröd till frukost, får du också automatiskt en känsla av att du får ut mer av din helg. En perfekt helg är alltså den där du kopplat bort jobbet och maxat dina lediga dagar med sådant du mår bra av.

en man sitter på en bänk, en kvinna står framför honom, de håller vars en mugg med kaffe i handen
en man sitter på en bänk, en kvinna står framför honom, de håller vars en mugg med kaffe i handen

saker du kan göra för att få ut mer av helgen

Hur du spenderar helgen påverkar även hur du presterar under jobbveckan som kommer. Därför är det viktigt att du ägnar dig åt saker som du mår bra av och ger en go känsla i kroppen. Har du ett speciellt intresse eller en hobby så är helgen ett perfekt tillfälle att ägna åt just det. Helgen spenderas också väl tillsammans med vänner och familj i olika sociala aktiviteter och tillställningar. För att inspirera dig ytterligare om hur du kan få ut mer av din helg listar vi här 10 exempel på saker du kan göra:

  1. Träna – Gå på ett nytt roligt pass på gymmet, eller varför inte ta en löprunda?
  2. Träffa vänner – Oavsett om det är över en kaffe, lunch eller telefon så gör en träff med vännerna susen för ditt välmående.
  3. Baka – Testa ett nytt recept eller baka ditt favoritbröd för helgen brunch.
  4. Äta lång frukost – Ta en påtår på kaffet, läs morgontidningen och njut av att inte behöva stressa iväg till jobbet.
  5. Ha filmkväll – Köp ditt favoritsnacks och kolla på en ny film eller serie! Med sällskap eller utan.
  6. Läsa en bok – Mys ner dig i soffan och läs den där boken du tänkt på ett tag. Få saker är väl så avkopplande som en bok och en kopp te?
  7. Ta en långpromenad – Gör susen för både kropp och knopp. Med din favoritpodd i öronen blir stegen lätta.
  8. Gå ut på restaurang – Testa den där nya restaurangen eller besök en gammal favorit – att gå ut och äta sätter onekligen guldkant på helgen! 
  9. Ha egentid – Avsätt tid för bara dig. Gör det som du har lust med och testa att göra det själv. Att vara ensam med sig själv är något som många har svårt för, men det är en bra övning där du får tid till reflektion och att komma in i ett lugn. 
  10. Äta brunch – Inget säger väl helg så mycket som en härlig brunch?! Bjud hem vänner och familj för knytkalas eller stäm träff på något trevligt ställe på stan.
quote icon

En perfekt helg är alltså den där du kopplat bort jobbet och maxat dina lediga dagar med sådant du mår bra av.

5 sätt att få ut mer av din helg

Det finns några saker du kan tänka på som kommer göra att helgen känns längre. Vad som stämmer bäst in för just dig, är det du som avgör, men oavsett blir en perfekt helg den där du fått ut som allra mest av den och fått vila upp dig inför jobbveckan. 

1. gå upp samma tid som vanligt och behåll din dygnsrytm

Kanske brukar du ta en lång och härlig sovmorgon när helgen kommer? Ja, det kan verka som en bra idé för att ladda batterierna fullt ut, men faktum är att det är kontraproduktivt för att du ska få ut mer av din helg. Att sova mycket längre än vanligt stör din dygnsrytm och kan göra mer skada än nytta. När du vaknar senare än vad kroppen är van vid blir du tröttare både för stunden och på måndagen när arbetsveckan börjar igen eftersom din normala rytm är rubbad.

Att gå upp samma tid som vanligt ger dig dessutom fler vakna timmar att ta tillvara på under din lediga tid. Genom att gå upp i god tid får du en känsla av att helgen blir längre och du hinner fler saker utan att stressa – ett ytterligt sätt att få ut mer av din helg helt enkelt.

2. låt morgonen vara din stund för egentid

Ta för vana att låta morgonen bli din stund för egentid. Det ger dig en bra start på dagen och ger dig dessutom motivation att gå upp i tid och hålla dygnsrytmen. Att ta tillvara på morgnarna gör underverk för ditt välmående och känslan av att du får ut mer av din helg. 

Ett annat gott tips på temat är att avsätta morgnarna till att göra det som är viktigt för dig. På så sätt säkerställer du att det verkligen blir gjort. Är det exempelvis viktigt för dig att ta den där löprundan, att läsa ett kapitel i din bok eller ha tid att meditera så är morgonen tiden för just det!

3. ha en plan för helgen 

Att ha en plan för helgen är A och O för att du ska känna att du får ut mer av din helg. Planen i sig behöver inte vara fullspäckad med aktiviteter om du inte känner för det, men genom att skapa en tydlig bild för din helg kan du enklare se fram emot den och sätta rätt förväntansnivå. Studier har visat att en stor del av den upplevda njutningen vi känner av aktiviteter, resor och äventyr är kopplad till förväntan inför dem. Har du någonting riktigt kul planerat för helgen känns hela veckan betydligt roligare.

Det finns många roliga aktiviteter du kan planera för en helg. Du kan exempelvis skaffa biljetter till en musikal, konsert eller bio, boka in en härlig brunch tillsammans med vänner antingen ute eller hemma hos någon av er, eller boka en natt på ett nytt spännande hotell.

4. skaffa en hobby

Som konstaterat är helgen till för att göra sånt du verkligen tycker om och mår bra av. När du gör det får du också ut mer av din helg. Det första du behöver göra är därför att identifiera dina glädjeämnen och hobbys – vad brinner du för? Att måla, skriva, spela ett instrument eller dreja har en förmåga att få oss att släppa alla distraherande tankar och kan samtidigt ge nya infallsvinklar till problem. Identifiera vad du tycker om och se till att ägna dig åt det, om så bara för en stund, så får du garanterat en känsla av att du fått ut mer av din helg.

5. koppla bort jobbet 

Vårt sista men kanske viktigaste tips för att du ska få ut mer av din helg är att koppla bort jobbet genom att koppla ned. Om du inte kan vara utan e-posten och jobbtelefonen mellan fredag eftermiddag och måndag morgon har du egentligen inte tagit ledigt alls. Då är det inte konstigt om du återvänder till jobbet efter helgen med en känsla av att dina lediga dagar bara försvunnit.

Att vara uppkopplad och tillgänglig utsätter oss för en konstant stress, både på jobbet och privat, och bidrar till en oförmåga att koppla av. Om du verkligen måste vara tillgänglig under helgen, försök att avsätta en specifik tidpunkt då du kollar inkorgen och telefonsvararen och stäng under resten av tiden av alla notiser.

Illustration av hjärta

Vill du ha fler tips och mer inspiration om hur du får ut mer av din helg?

läs Forbes lista här

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb