Om du känner dig stressad på jobbet är du knappast ensam. Enligt en rapport från fackförbundet Vision ökade stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige med 70% mellan 2012 och 2014. Fredrik Jakobsson, Teamledare för Service Desk på Randstad, förklarar hur du förebygger stress och ger dig själv chansen att prestera på topp på jobbet, även när de är mycket att göra. 

Det finns positiv och negativ stress. Den positiva stressen är den du känner inför en stor presentation, ett viktigt möte eller en deadline. Den skärper dina sinnen och höjer din koncentrationsförmåga. Positiv stress får dig att prestera bättre och när presentationen är över så släpper den.

Negativ stress däremot är stress som du upplever under en längre tid. Den gör att du vaknar trött trots att du sovit länge och den ger dig koncentrationssvårigheter och försämrar ditt närminne. Den bör du ta på allvar. Fredrik Jakobsson ger fem tips på hur du håller den negativa stressen på behörigt avstånd. 

en kvinna sitter vid sitt skrivbord, pratar i telefon, tittar snett ut genom fönstret med nerslagen blick
en kvinna sitter vid sitt skrivbord, pratar i telefon, tittar snett ut genom fönstret med nerslagen blick

5 sätt att minska stressen på jobbet

 

1. felsök

Innan du kan behandla din stress måste du veta vad det är som orsakar den. Börja därför med att göra en lista över de saker som gör dig stressad. Bara det faktum att du nu vet vad som stressar dig kan ge en lugnande effekt.

2. struktur

Om du arbetar självständigt under stora delar av arbetstiden är det viktigt att ha struktur på arbetsuppgifterna. Många blir till exempel stressade av att mailen plingar hela tiden. Stäng då av den och avsätt istället två tider under dagen då du sköter all mail, förslagsvis ett pass på förmiddagen och ett på eftermiddagen.

3. transparens

Om du vet med dig att du inte kommer hinna en deadline behöver du berätta det för dina arbetskamrater och din chef i god tid. Var saklig och proffsig, det vill säga var tydlig med varför du inte kommer hinna och föreslå en ny realistisk deadline. En bra chef lyssnar på sin personal och förstår att det ligger i allas intresse att du inte är överbelastad.

4. ta hand om din kropp

Din kropp måste må bra och den måste få sömn, det är en absolut förutsättning. Men man måste inte stänga in sig på ett gym eller springa på ett rullband halva dagen. Det finns enklare vägar. Att gå eller cykla till jobbet och att ta trapporna istället för hissen är klassiker, som fungerar.

5. koppla av

När du inte jobbar måste du vara ledig. Fysisk aktivitet är naturligtvis bra, men socialt umgänge eller fullkomlig avslappning är minst lika viktigt. Man får inte ha dåligt samvete för att man slappar när man är ledig. Både hjärnan och kroppen behöver vila.

Illustration av människor på rad

Vill du veta mer om hur du kan minska stress och skapa en bättre balans mellan jobb och fritid?

läs mer här
författare
Fredrik Jakobsson
Fredrik Jakobsson

Fredrik Jakobsson

teamledare service desk, randstad

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb