Är du sugen på att lära dig något nytt eller att ta nästa steg i karriären? På dagens snabbrörliga arbetsmarknad och med ett enormt utbud av utbildningsanordnare, digitala kurser och webinars samt ett nytt omställningsstudiestöd, är möjligheterna större än någonsin för dig som vill utvecklas på jobbet. Med tanke på den snabba utvecklingen är det dessutom avgörande att du som arbetstagare håller din kompetens uppdaterad för att förbli relevant och aktuell på arbetsmarknaden.

I den här artikeln utforskar vi betydelsen av att utvecklas på jobbet och delar tips om hur du kan gå tillväga för att säkra din personliga utveckling.

1006.jpg
1006.jpg

vad innebär det att utvecklas på jobbet? 

Att utvecklas på jobbet kan handla både om att utvecklas på ett personligt plan eller att utveckla dina färdigheter och så kallade hårda kompetenser. Dessa två delar hänger ofta ihop och faller båda under begreppet personlig utveckling.

Personlig utveckling på jobbet innebär, precis som det låter, att du utvecklas som person. Det handlar om att du aktivt arbetar med att förbättra och utveckla dina färdigheter, kunskaper och egenskaper inom din nuvarande arbetsroll och i en bredare yrkesmässig kontext. Detta kan innefatta allt från att förvärva nya tekniska färdigheter till att förbättra din kommunikationsförmåga eller ditt ledarskap.

Att utvecklas på jobbet kan innebära olika saker för olika personer, och ske på olika sätt. För en del kan det handla om att utvecklas inom sin befintliga roll genom att gå en kurs eller få ett nytt ansvarsområde, medan det för andra kan handla om att sadla om helt och byta yrke. Det första steget för att du ska utvecklas är därför att landa i vad det är du vill uppnå och vilken typ av utveckling det är du söker. Utifrån detta kan du sätta tydliga mål för hur du ska nå dit.

därför är det viktigt att du utvecklas på jobbet

Det ligger både i ditt eget och din arbetsgivares intresse att du utvecklas på jobbet. Ser vi till ditt perspektiv som arbetstagare och individ är personlig utveckling på jobbet en möjlighet för dig att växa och utvecklas som person. Det kan hjälpa dig att uppnå dina mål, förbättra ditt självförtroende och känna dig mer engagerad i ditt arbete. Det kan också leda till ökad jobbtillfredsställelse och bättre balans mellan arbete och privatliv.

Ser vi till arbetsgivarens perspektiv är medarbetarnas personliga utveckling en investering. När medarbetare utvecklas på jobbet får de ännu bättre förutsättningar att bidra till företagets framgång. Det kan leda till ökad produktivitet, minskad personalomsättning och en starkare företagskultur. Det kan också bidra till ett starkare employer brand eftersom en arbetsplats som främjar personlig utveckling och kompetensutveckling är mer attraktiv för både nuvarande och potentiella medarbetare. Det skapar en kultur av kontinuerlig inlärning och utveckling, vilket kan leda till en mer dynamisk och innovativ organisation.

7 sätt att utvecklas på jobbet 

I dag är de flesta arbetsgivare odelat positiva till att medarbetare söker sätt att utvecklas, men det som kan krävas för att sätta bollen i rullning är att du själv tar initiativet! Att utvecklas på jobbet kan därför ofta kräva engagemang och målmedvetenhet från dig. Samtidigt kan det vara svårt att veta var du ska börja eller hur du ska gå tillväga. För att hjälpa dig har vi sammanställt våra främsta tips om hur du främjar din egen utveckling på jobbet:

1. Var tydlig med vad du vill

Vill du avancera eller lära dig mer är det viktigt att du gör din röst hörd och säger det. Var tydlig med dina karriärmål och vad du vill uppnå i din nuvarande roll. Det är möjligt att din närmsta chef har tänkt samma tanke men väntar på att du ska uttrycka en egen vilja.

Genom att diskutera dina utvecklingsmål med din chef kan hen stödja dig i din utveckling och hjälpa dig att identifiera möjligheter. Det värsta som kan hända är att du får veta att det inte finns några möjligheter just nu, och då kan du börja fundera på dina alternativ.

2. Utforska möjligheter internt

Undersök möjligheterna till kompetensutveckling internt. Många arbetsgivare erbjuder interna utbildningsprogram, workshops och kurser. Utforska dessa möjligheter och dra nytta av dem.

3. Delta i branschnätverk och workshops

Idag finns ett stort utbud av workshops, seminarier och kurser med bransch- och karriärfokus i både fysiska och digitala forum. Det är perfekta tillfällen att både få inspiration och ny kunskap, och att knyta kontakter och få tips på utbildningar och arbetsgivare som rekryterar. Att nätverka med människor, både inom och utanför din organisation, kan öppna dörrar till nya möjligheter och bidra till både kunskapsdelning och inspiration. 

4. Skaffa en mentor/ett bollplank

Hitta en mentor eller bollplank som kan vägleda dig i din karriärutveckling. En person som har genomgått den utveckling du själv vill göra eller är mitt i kan vara en ovärderlig resurs när frågor och funderingar dyker upp, eller för att diskutera karriärval och möjligheter med. Fundera på både vänner och kollegor, eller kontakta någon i branschen som du ser upp till men ännu inte känner – de blir garanterat smickrade av frågan.

5. Gör det mesta av utvecklingssamtalen

Det här är verkligen din stora möjlighet att göra din röst hörd. Gör så mycket du kan av samtalen och se till att förbereda dig väl inför dem så att du inte glömmer någonting. Kom med egna förslag och sätt lite press på din chef att undersöka vilka möjligheter som finns.

Lästips: Tipsen som gör ditt utvecklingssamtal med chefen lyckat.

6. Använd sociala medier

Har du ett intresse så kan du vara säker på att det finns grupper och diskussionsforum för det i sociala medier. Använd plattformar som LinkedIn för att delta i yrkesrelaterade diskussioner, följa branschexperter och lära dig från andra yrkesverksamma.

7. Sök till högskolor och universitet

Utforska möjligheten att studera på högre nivå, antingen på arbetstid eller kvällstid. Det är inte bara gratis för oss svenskar att studera på högre nivå – det är ofta uppskattat av din arbetsgivare också! 

Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches

fler tips som hjälper dig att utvecklas på jobbet 

Sammanfattningsvis är personlig utveckling på jobbet en viktig del i arbetslivet, och avgörande för din karriärutveckling. Genom att vara proaktiv och engagerad i din egen utveckling kan du skapa en gynnsam arbetsmiljö för dig själv och förbättra dina möjligheter inom din nuvarande roll eller när du letar efter nya karriärmöjligheter. Kom ihåg att kommunikation, nätverkande och att vara öppen för förändring är viktiga faktorer i din resa mot personlig och professionell utveckling. Här har vi sammanställt ett par avslutande tips och medskick som kan hjälpa dig ytterligare i din utveckling.

  • Var öppen för feedback: Be om feedback från din chef och dina kollegor och ta emot den med ett öppet sinne. Se feedbacken som en möjlighet för dig att förbättra egenskaper och att utvecklas som person.
     
  • Ta ansvar: Ta ansvar för din egen utveckling. Om du vill utvecklas behöver du göra vad du kan för att det ska hända. Ta initiativ att söka efter utbildningar, projekt eller uppgifter som kan utmana dig och hjälpa dig att växa. Här kan ett gott självledarskap vara till stor hjälp, ta del av våra bästa tips här om hur du utvecklar ditt självledarskap.
     
  • Ha ett öppet sinne och var flexibel: Var öppen för förändringar och nya utmaningar. Ofta kan det vara nödvändigt att lämna din komfortzon för att utvecklas.
     
  • Förbättra din kommunikationsförmåga: God kommunikation är en grundläggande färdighet som kan hjälpa dig att samarbeta bättre och förstå dina kollegor och kunder. Det här kan också hjälpa dig att enklare sätta ord på vad det är du vill uppnå. Här är fem tips som hjälper dig att stärka din kommunikativa förmåga.
     
  • Följ trender: Håll dig uppdaterad om trender och innovationer inom din bransch. Att ligga i framkant kan öka din attraktivitet på arbetsmarknaden vilket kan leda till utvecklingsmöjligheter.
     
  • Avsätt tid för utveckling: Dedikera tid i din kalender för utveckling och inlärning. Det kan vara genom att delta i kurser och webinars, läsa branschrelaterad litteratur eller att experimentera med nya arbetssätt och metoder på jobbet.
     
  • Karriärplanering: Utveckla en långsiktig karriärplan. Vet vart du vill vara om fem eller tio år och arbeta mot de målen.
     
  • Mentorskap: Om du har möjlighet, överväg att bli mentor åt någon eller söka en mentor själv. Denna relation kan vara mycket givande och öppna dörrar till nya möjligheter.
     
  • Projektledning: Om det är möjligt, ta på dig ledande roller i projekt. Detta kommer inte bara att utmana dig, utan också utveckla din ledarskapsförmåga och förmågan att hantera komplexa situationer.
     
  • Volontärarbeta: Överväg att delta i frivilligarbete eller välgörenhetsprojekt relaterade till din bransch. Detta ger dig inte bara en känsla av mening och att göra något bra, utan också möjlighet att utveckla kompetenser och bygga nätverk.

Känner du att det är dags att utveckla dig själv professionellt på en annan arbetsplats? Tillsammans med Randstad är möjligheterna till utveckling många. Skapa en bevakning hos oss för att bli notifierad direkt ett jobb som matchar dina önskemål dyker upp hos oss.