vad är en backend utvecklare?

En backend utvecklare, eller en backend developer som är ett annat namn på samma roll, är en person som arbetar inom tech och IT. En backend utvecklare arbetar med att underlätta utbyte av data mellan servrar, databaser och användare. Din roll går ut på att utveckla backendlogiken och bygga upp den centrala databas som ska se till att kunna besvara anropen från frontenddelarna av produkten.

Även om arbetet som en backend utvecklare görs i backend-delen av en hemsida inte syns, är det vad som egentligen utgör grunden och fundamentet i det som ska bli en användarvänlig upplevelse. Med andra ord behöver du ha en förståelse för hur olika element på frontend-sidan ska få samverkan mellan kund- och serversidan att fungera på ett smidigt sätt. 

lediga jobb
1

vad gör en backend utvecklare?

Som backend utvecklare skapar, designar och anpassar du delarna av en webbsida eller mjukvara som användarna aldrig ser. Det innebär att det är du som utvecklar de vitala funktionerna och komponenterna för att mjukvaran ska fungera på ett effektivt och funktionellt sätt för slutanvändaren. 

Till exempel, när en användare gör något på hemsidan (frontend-sidan) är det ditt jobb att säkerställa att programmet svarar på anropet, och laddar upp den information eller data som är relevant. 

Du underhåller databaser och konfigurerar gränssnittet för applikationer (APIer). För att kunna arbeta med mjukvaror och databaser på det här sättet behöver du ha kunskap i serverspråk som Python, Java och Ruby. De flesta backend utvecklare arbetar i techföretag med att skapa webbsidor och mjukvara för kunder och klienter. 

Läs vidare om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som backend developer. 

2

genomsnittlig lön som backend utvecklare

En junior backend utvecklare har en genomsnittlig lön mellan 35 000 och 45 000 kronor i månaden. Det finns flera faktorer som kan påverka den individuella lönen, men det är inte ovanligt att tjäna över medellönen i Sverige redan som junior. 

Med mer arbetslivserfarenhet som backend utvecklare kan du bli aktuell för en mer senior position och då är den genomsnittliga lönen betydligt högre. En senior backend utvecklare har en genomsnittlig lön mellan 45 000 och 65 000 kronor i månaden.  

backend utvecklare
backend utvecklare
3

olika roller av backend utvecklare

En backend utvecklare kan ha flera olika roller:

4

att arbeta som backend utvecklare

I rollen som backend utvecklare bygger du olika typer av digitala produkter från grunden och se till att funktionaliteten och prestandan är på önskade nivåer. Du behöver exceptionella kunskaper inom programmering såväl som ett bra öga för detaljer för att se till att teknologin i backend fungerar som den ska.

5

utbildning och kvalifikationer som backend utvecklare

Du kan välja på flera olika utbildningsvägar om du är intresserad av att bli backend utvecklare:

  • högskola/universitet

Du kan läsa en IT-relaterad utbildning och lära dig programmering på högskole- och universitetsnivå. För mer seniora roller som backend utvecklare är eftergymnasiala utbildningsmeriter ofta efterfrågade.

  • yrkeshögskolan

Via YH-utbildningar inom programmering kan du lära dig grunderna för att arbeta med backendutveckling. Det finns både kortare och längre utbildningar att välja bland. 

  • internutbildning

En hel del arbetsgivare utbildar sin egen personal, både när det gäller kompetensutveckling men också en del nyanställda som får en grundläggande kurs och utbildning inom programmering. I konceptet ingår ofta att du arbetar vidare med ett projekt och utvecklas ytterligare, för att med tiden kunna stå på egna ben som exempelvis backend utvecklare. 

  • praktikplats

Praktikplatser är ett bra sätt att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. Utbildningar som kombinerar praktiska och teoretiska moment förbereder dig på ett effektivt sätt inför en karriär som backend utvecklare.

6

kunskap och kompetenser

En backend utvecklare bör ha följande kunskaper och färdigheter:

7

vanliga frågor om rollen som backend utvecklare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som backend utvecklare.

8

bevaka jobb för backend utvecklare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning