vad är en frontend utvecklare?

Som frontend utvecklare bygger du användarsidan av en webbsida eller applikation - det som benämns som frontend. Det är din kod som ligger till grund för hur webbdesignen kommer att framstå för användarna på internet. 

Hemsidor är ofta en kombination av struktur, design, innehåll, data och funktionalitet, men utan en frontend utvecklare som kan skapa en användarvänlig sida kommer användarna inte att kunna navigera funktionerna på ett effektivt sätt. Det innebär att det är ditt jobb att transformera layouten för att hjälpa användarna att få tillgång till de olika funktioner som finns kodade i backend. 

1

vad gör en frontend utvecklare?

Som frontend utvecklare arbetar du med olika projekt som handlar om webbsidans eller applikationens utseende och användarupplevelse för slutanvändarna. Till exempel är det du som gör webbsidorna till visuellt tilltalande sidor. Du bygger också landningssidor som används för ett löpande flöde av innehåll, nischad marknadsföring och andra typer av kampanjer. 

En frontend utvecklare använder sig av verktyg inom grafisk design för att skapa prototyper till hemsidor samt verktyg för att kunna redigera kod. frontend utvecklare finns inom många olika branscher  där det finns ett behov av att utveckla funktionella webbsidor. 

lediga jobb
2

genomsnittlig lön som frontend utvecklare

Redan på ingångsnivå har frontend utvecklare vanligtvis en bra månadslön. Som junior frontend utvecklare ligger medellönen på den svenska arbetsmarknaden mellan 35 000 och 45 000 kronor i månaden. Den exakta lönen kan påverkas av flera olika faktorer, men den genomsnittliga lönen ligger högre än den generella medellönen i Sverige. Det betyder att frontend utvecklare är ett bra jobb sett till lön. 

På ett individuellt plan finns det flera saker som kan påverka lönen. Arbetslivserfarenhet är den sak som tydligast påverkar lönen i positiv riktning, speciellt för den som har vidareutvecklats och tagit på sig projekt, roller eller arbetsuppgifter som kräver ett större ansvar. 

Seniora frontend utvecklare har en genomsnittlig lön mellan 45 000 och 65 000 kronor i månaden. I en sådan roll har du ett större ansvar för hela projekt, men du är också specialiserad inom ditt område. För att kunna bli senior frontend utvecklare krävs både att du är uppdaterad om nya kodspråk, har vidareutbildat dig på andra områden och har en längre arbetslivserfarenhet. 

en kille sitter i loungemiljö framför sin dator
en kille sitter i loungemiljö framför sin dator
3

olika roller av frontend utvecklare

Några olika roller och typer av frontend utvecklare är:

4

att arbeta som frontend utvecklare

Som frontend utvecklare låter du din kreativa och designmässiga förmåga bli en stor del av ditt dagliga arbete. Låt oss titta närmare på arbetsuppgifter, arbetsmiljö och annat som kan vara bra att känna till för den som vill jobba som frontend utvecklare.

5

utbildning och kvalifikationer som frontend utvecklare

Det finns ingen bestämd väg du måste ta för att bli aktuell för ett jobb som frontend utvecklare, utan du kan utbilda dig på flera olika sätt. 

  • Högskola/universitet

Att läsa en IT-relaterad utbildning och lära sig programmering på högskole- och universitetsnivå är ett bra sätt att bli frontend utvecklare och akademiska meriter är ofta ett krav från arbetsgivare. Den typen av utbildningsmeriter är också meriterande för den som vill arbeta i mer seniora roller inom frontend längre fram i karriären. 

  • Yrkeshögskola

Det finns YH-utbildningar för programmerare, inom både frontend och backend. Det finns både kortare och längre utbildningar att läsa. Utbildningarna är specifikt inriktade på den praktiska kunskap som behövs i jobbet. 

  • Internutbildning

En hel del arbetsgivare utbildar sin egen personal och det finns företag som anställer juniora frontend utvecklare som saknar full kunskap för att utbilda dessa själva. I konceptet ingår ofta att du får en fast anställning där det ingår en obligatorisk kompetensutbildning. Med tiden lär du dig att programmera på en sådan nivå att du kan vara självgående och ansvara för egna projekt. 

  • Praktikplats

Praktisk erfarenhet är meriterande och något som många arbetsgivare uppskattar. En utbildning som kombinerar praktiska moment och praktik ute på en arbetsplats är därför bra för dig som vill bli frontend utvecklare. 

6

kunskap och kompetenser

Som frontend utvecklare bör man ha följande kunskaper och färdigheter:

7

vanliga frågar om rollen som frontend utvecklare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som frontend utvecklare.

8

bevaka jobb för frontend utvecklare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

 

skapa jobbevakning