vad är en webbutvecklare?

Som webbutvecklare använder du olika programmeringsspråk för att bygga webbapplikationer och webbplatser. Din roll går ut på att utifrån ett framtaget designförslag skriva koden som skapar en fungerande webbplats. I andra fall kan det även vara du som talar direkt med kunden för att höra vad de har för behov och önskemål, för att sedan presentera ett designförslag för dem. Men oftast görs det här av designteamet.

Du kan också skriva programmeringskoden som kontrollerar funktionalitet för webbplatsen. Funktionalitet innebär exempelvis att bygga sidor för en webbsida som ska vara en betalvägg, som ska registrera betalningsdetaljer eller som ska låta besökarna registrera sig för ett nyhetsbrev via epost. 

Ditt arbete är att göra webbplatsen lättnavigerad för besökarna. Den som besöker sidan ska lätt kunna hitta det den letar efter och få en god användarupplevelse.

webbutvecklare jobb
1

vad gör en webbutvecklare

Webbutvecklare kan ha varierande arbetsbeskrivningar, men det är givet att du behöver känna dig bekväm med webbservrar och webbteknologi. Du behöver också ha kunskap inom ett antal olika programmeringsspråk och ramverk, som behövs för att bygga webbplatser. Några välkända programmeringsspråk som är vanliga för webbsidor är JavaScript, HTML5, CSS och C#. I takt med att nya programmeringsspråk slår igenom på marknaden behöver du som webbutvecklare lära dig dessa, för att hela tiden vara uppdaterad med kunskap och kunna konkurrera med övriga webbutvecklare som också slåss om samma jobb och kunder.

Webbutvecklaren kan också vara ansvarig för att webbplatsen hålls uppdaterad gällande ramverk, funktioner och bakomliggande leverantörer. Det är viktigt att göra för att se till att sajtens olika funktioner fungerar som de ska.

Läs vidare om vad det krävs för kompetenser och kvalifikationer, för att lyckas som webbutvecklare.

lediga jobb
2

genomsnittlig lön som webbutvecklare

Enligt Unionens marknadslön 2022 ligger lönen för webbutvecklare mellan 35 000 och 47 000 kronor per månad.

Oftast är det dina arbetsuppgifter, ditt ansvarsområde och projektens komplexitet som påverkar vilken lön du får. Men även hur många års erfarenhet du har, spelar en avgörande roll.

Andra faktorer som som kan påverka lönen kan vara storleken på företaget, branschen samt vilka utbildningskrav som finns. Även om du bor och jobbar i större städer är lönen ofta något högre här, på grund av de ökade levnadskostnaderna.

en webbutvecklare sitter bakom skriverbordet, två dataskärmar syns i bakgrunden visar siffror och grafer
en webbutvecklare sitter bakom skriverbordet, två dataskärmar syns i bakgrunden visar siffror och grafer
3

olika roller av webbutvecklare

Att arbeta som webbutvecklare kan innebära många varierande arbetsuppgifter. Det beror delvis på vad du har specialiserat dig inom. Nedan följer några exempel:

Att jobba som frontend utvecklare eller frontend developer handlar om att arbeta med det som syns för användarna på webbplatsen. Det kan röra sig om designen och layouten, samt de tekniska funktioner som behövs för att förbättra utseende. Du integrerar olika applikationer, widgets, grafik och innehåll för att göra användarnas upplevelse så bra och smidig som möjligt.

Att jobba som backendutvecklare eller backend developer, som också är en vanlig titel hos svenska IT-företag, är en roll som går ut på att du ansvarar för de tekniska aspekterna för en webbplats. Det inbegriper allt från det grundläggande tekniska ramverket till att sköta databasen.  

Ett jobb som fullstack utvecklare, eller den vanliga titeln fullstack developer, är en kombination av ovanstående två roller. Då är du delaktig både i backenddelen och i frontenddelen av ett projekt. Du skriver både koden som styr funktionerna på webbplatsen och koden som styr det som syns för användarna. Allt i samråd med kunden för att möta deras önskemål.

  • java utvecklare

Som JavaScript-utvecklare skriver du kod med hjälp av programmeringsspråket JavaScript. Koden används för att bygga olika funktioner som tillsammans skapar en webbsida. Många JavaScript-utvecklare arbetar med frontend, men kodspråket är egentligen inte begränsat till bara användardelen.

Vilken typ av webbutvecklare är du? 

tre webbutvecklare har möte i ett mötesrum på kontoret
tre webbutvecklare har möte i ett mötesrum på kontoret
4

att arbeta som webbutvecklare

Att arbeta som webbutvecklare kan innebära att du skapar hela webbplatser, från de tekniska aspekterna bakom, till själva utseendet och funktionaliteten som syns utåt mot användaren. Nedan kan du läsa mer om de olika ansvarsområdena, vilka dina kollegor är samt framtidsutsikter, för att skapa bättre förståelse för vad som väntar i jobbet och rollen som webbutvecklare.

5

utbildning och kvalifikationer för webbutvecklare

Som webbutvecklare finns det olika vägar att gå för att få en relevant utbildning och bli mer attraktiv för arbetsgivare:

  • högskole- eller universitetsutbildning

Att ta en examen inom webbutveckling är ett säkert sätt att bli intressant för arbetsgivare. Då lär du dig kodspråk på en djupare nivå och kommer också att gå igenom flera praktiska moment i utbildningen. Den som vill göra en karriär inom IT-branschen och webbutveckling kommer att ha större möjligheter att avancera i rollerna, om du har en examen på högskole- eller universitetsnivå.  

  • kurser

Det krävs ingen formell högskole- eller universitetsutbildning för att få jobb som webbutvecklare. I slutändan är det kunskaperna och erfarenhet som är det mest relevanta. Den som har en fallenhet för programmering kan skaffa sig värdefull kunskap via enskilda kurser. Det finns både privata programmeringskurser och kurser på både gymnasial och eftergymnasial nivå. 

  • praktikplats

Många IT-företag utbildar sin personal löpande och det blir allt vanligare med lärlingsprogram eller praktikplatser, där nyanställda webbutvecklare kombinerar enklare utvecklarjobb med en påbyggnadsutbildning som tillhandahålls av företaget. Det är ett bra sätt att både få in en fot hos ett IT-företag och lära sig mer om jobbet som webbutvecklare.

6

kunskaper och kompetenser

Kompetensen och kunskaperna du behöver för att lyckas som webbutvecklare inkluderar bland annat:

7

vanliga frågor om att arbeta som webbutvecklare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som webbutvecklare.

8

bevaka jobb för webbutvecklare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning