vad är en software developer?

Som software developer är du den kreativa personen bakom datorprogram och mjukvaruapplikationer. Du bygger programmen och mjukvarorna från grunden och är ansvarig för det team som skapar applikationerna. Mjukvaruprogram har syftet att hjälpa användarna att utföra specifika uppgifter på olika enheter, som datorer och mobiltelefoner. 

I rollen som software developer kommer du att skapa applikationer och operativsystem som används i datorer och andra elektroniska enheter. Du samarbetar med bland annat datoringenjörer och programmerare för att utveckla komplexa och funktionella system. Dessa system finns till för att möta ett kundbehov eller effektivisera olika processer hos ett företag eller organisation. Som software developer handlar arbetet inte bara om utveckling, utan du kommer också att behöva testa och installera mjukvaran för att se till att den fungerar enligt plan. 

1

vad gör en software developer?

Som software developer sköter du underhåll och uppdatering av mjukvaruapplikationer, för att se till att det inte finns några buggar och för att förbättra funktionaliteten. Det innebär att du behöver kontrollera prestandan och hitta kreativa lösningar på eventuella problem. Det kan exempelvis handla om att se till att säkerhetsprogrammen är uppdaterade och anpassade till applikationens nya uppdateringar. Det är även viktigt att se till att mjukvaruapplikationen är kompatibel med det nya operativsystemet. 

Om du vill göra karriär som mjukvaruutvecklare behöver du vara duktig på att koda och vara kreativ. Har du även kunskaper inom design hjälper det dig att skapa interaktiva applikationer som har en tilltalande layout, design och tema. Även att du är tekniskt lagd gör det enklare för dig att lösa komplexa problem när du programmerar, för att förstå hur olika delar av systemet samverkar. 

Skulle ett jobb som software developer passa ditt intresse för teknik och kreativitet ? Läs då vidare för att ta reda på mer om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som software developer. 

lediga jobb
2

genomsnittlig lön som software developer

Rollen som software developer finns tillgänglig på många olika företag och organisationer, som i sin tur är verksamma inom olika branscher. Det gör att jobbet som software developer i praktiken kan ha olika och varierande uppgifter och ansvarsområden. Det gör att den genomsnittliga lönen som software developer kan variera, beroende på hur rollen är utformad. 

Som software developer går man vanligtvis in på lägre nivå i organisationen eller företaget, innan man kan hantera mer komplexa uppgifter och omfattande uppdrag. Den praktiska erfarenheten är viktig som software developer, något som gör att lönetrappan är god. Den som är mer erfaren och har arbetat som software developer under längre tid har samlat på sig viktig erfarenhet från arbetslivet, som gör att man är mer attraktiv för arbetsgivaren. Det finns också en ganska hög efterfrågan på software developer, vilket gör att många som arbetar med mjukvaruutveckling söker sig till nya arbetsgivare kontinuerligt som ett led i att få upp sin lön. Vill du få mer information om lönenivån för en software developer, läs mer på Unionens marknadslöner eller SCB.

3

olika roller av software developer

Det finns ett antal olika specialiseringar som en software developer kan ha: 

 • webbutvecklare
  I den här rollen går ditt jobb ut på att bygga hemsidor och applikationer som möter de specifikationerna som kunden satt upp. Du kommer att arbeta med hemsidans visuella element, själva designen på sajten, och se till att den ser ut som kunden önskar. Du kommer också att bygga ihop databasen och programmera backend, vilket utgör själva skelettet till hemsidan. 
 • systemutvecklare
  Som software developer med ansvar för systemutveckling går rollen ut på att bygga operativsystem och liknande mjukvaror för olika program. Du skapar också system som ska reglera och bära upp datorinfrastruktur. En del software developer som jobbar med systemutveckling programmerar den kod som ser till att mjukvaran i tillexempel diskmaskiner, kylskåp och tv-apparater fungerar som den ska. 
 • apputvecklare
  Som apputvecklare skriver du koden till olika spel eller mobila applikationer. Det är ofta en software developer som har programmerat många av apparna du har i din smartphone. Du sätter även ihop gränssnittet och bygger funktionerna som finns i appen. Mobil- och spelutvecklare är i grunden software developer med inriktning på apputveckling. 
en manlig software developer sitter och jobbar vid sitt skrivbord på kontoret
en manlig software developer sitter och jobbar vid sitt skrivbord på kontoret
4

att arbeta som software developer

Software developer är en attraktiv och spännande roll såväl karriär, där man får bygga många viktiga applikationer, mjukvaror och hemsidor. Läs mer om vad jobbet som software developer innebär i praktiken och vilka arbetsuppgifter som ingår i rollen. 

5

utbildning och kvalifikationer

För att kunna arbeta som software developer och lyckas i sin roll krävs det att man har vissa utbildningsmeriter med sig. Det finns inga specifika krav för att kunna kalla sig software developer, utan det finns olika utbildningsvägar att gå. 

 • universitet/högskola
  Att läsa till software developer på akademisk nivå innebär att man läser en IT-relaterad utbildning som ger kunskaper i programmering. Den som vill avancera i karriären och få mer ansvarsfulla roller kommer att ha stor nytta av en akademisk bakgrund. 
 • yrkeshögskolan
  Det finns YH-utbildningar som ger bra kunskaper i programmering och som gör att man kan få ett jobb som software developer direkt efter man har studerat klart. Fördelen med YH-utbildningar är att de kan vara mer yrkesförberedande och innehåller fler praktiska moment. 
 • internutbildning
  Ett vanligt upplägg hos många IT-företag är att utbilda eller kompetensutveckla sin egen personal. Det finns arbetsgivare som anställer oerfarna arbetssökande med ett intresse för programmering, som lär sig att bli software developer med interna utbildningar. Det är ett sätt att både få in en fot på arbetsmarknaden och få en relevant, praktiskt inriktad utbildning. 
 • praktikplats
  I rollen som software developer är det praktiska kunnandet alltid centralt, vilket gör att en praktikplats blir en bra erfarenhet och möjlighet att lära sig jobbet på ett effektivt sätt. Det gör också att man får en merit till sitt cv. En del IT-utbildningar har som obligatorisk del att man ska spendera en termin eller fler på en praktikplats. 
6

kunskap och kompetenser

Några av de kompetenserna som en software developer behöver för att lyckas i sin roll är följande: 

7

vanliga frågor om att jobba som software developer

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som software developer.

8

bevaka jobb för software developer

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning