Känner du dig omotiverad på jobbet? Längtar du till helgen igen innan arbetsveckan ens har börjat? Har du glömt hur det känns att se fram emot att gå till jobbet när klockan ringer på morgonen? Om svaret är ja på någon av dessa frågor bör du läsa vidare! 

leende tjej tittar ner när hon går upp för trapporna på en tågstation
leende tjej tittar ner när hon går upp för trapporna på en tågstation

Att i perioder känna sig omotiverad eller lite uttråkad på jobbet är ingenting konstigt alls, men du bör vara uppmärksam på om känslan av tristess håller i sig över en längre tid. Det kan nämligen vara ett tecken på att din utvecklingskurva har planat ut, att du inte är på rätt plats i karriären eller att någonting annat på jobbet skaver. Framför allt är det en indikation på att en förändring behöver ske – oavsett om det gäller att söka dig vidare, att lära dig något nytt eller att byta roll internt på din arbetsplats. 

Vi hjälper dig att reda ut känslan av att vara omotiverad på jobbet, och delar även med oss av våra främsta tips på hur du får tillbaka motivationen igen.

4 tips för att gå från omotiverad till motiverad på jobbet

1. kartlägg varför du känner dig omotiverad på jobbet

Att känna dig omotiverad på jobbet kan vara riktigt utmanande eftersom det tar mycket energi att göra saker du inte egentligen har lust med eller har något intresse för. För att få tillbaka din motivation till jobbet behöver du börja med att komma till botten med varför du känner dig omotiverad. Vad är det som har fått dig att tappa motivationen? Om du har svårt att identifiera orsakerna kan du utgå från följande faktorer och tillhörande frågor:

dina arbetsuppgifter 

  • Känner du att du är bra på det du gör?
  • Hur trivs du med dina arbetsuppgifter? 
  • Känns de meningsfulla för dig? 
  • Är de enformiga eller varierande? 
  • Är det något du saknar eller skulle vilja ändra på? 

arbetsmiljö

  • Hur är stämningen i teamet du jobbar i?
  • Finns det konflikter eller intriger som bidrar till dålig stämning?
  • Har du god relation med dina kollegor?
  • Kan du vara dig själv på jobbet?
  • Hur trivs du på den fysiska arbetsplatsen?
  • Har du bra balans mellan eventuellt hemarbete/arbete på kontor?
  • Har du lång eller kort resväg? Fungerar det bra för dig att ta dig till och från arbetet?

utveckling

  • Hur är din relation med chefen? 
  • Känner du dig sedd och hörd?
  • Har du regelbundna utvecklingssamtal med din chef?
  • Ser du en tydlig väg framåt för din utveckling?
  • Har du och din chef samsyn om vad du motiveras av och vad du vill?

Utgå från frågorna ovan och ta dig tid att reflektera och känna efter när du landar i dina svar. Svaren bör kunna ge dig vägledning i vad det är som gör att motivationen brister. När du vet varför du känner dig omotiverad är det lättare att identifiera lämpliga åtgärder för att få tillbaka motivationen till ditt arbete. Inser du exempelvis att dina arbetsuppgifter är för enformiga för att motivera dig kan det vara så att du behöver byta roll eller utveckla din befintliga. Är det istället en dålig stämning i gruppen som gör att du känner dig omotiverad kan det vara så att du behöver lyfta detta med din chef för att ni som grupp ska kunna ta er vidare, eller helt enkelt byta arbetsplats. 

Lästips: Så vet du om det är dags att gå vidare och byta jobb

En man åker buss till jobbet.
En man åker buss till jobbet.

2. identifiera vad som driver och motiverar dig

Ett annat viktigt steg för att återfå din motivation på jobbet är att ta reda på vilka dina drivkrafter är och vad du faktiskt motiveras av. Det här kan vara en svår uppgift. Kanske är det dags att backa bandet och ta reda på vad du i grund och botten tycker är roligt och stimulerande? Ett sätt att göra detta är att se tillbaka på hur du var som barn. Ofta har vi en bild av oss själva att vi utvecklats mycket sedan barndomen, men när det väl kommer till kritan visar det sig ofta att vi har ungefär samma drivkrafter nu som då. 

För att återväcka bilden av hur du var som barn är ett tips att ta en lång fika eller promenad med en barndomsvän, en förälder eller ett syskon. Fråga hur personen upplevde dig i unga år, vad tyckte du om och vad fick dig att känna dig uttråkad. Blev du lätt frustrerad och hade ont om tålamod? Det kan mycket väl vara orsaken till ditt missmod om du arbetar i en trögrörlig organisation. Tyckte du mycket om att rita och pyssla men har idag ett yrke utan några kreativa inslag? Då är det kanske dags att sadla om och göra karriär av den bortglömda talangen?

Ett annat sätt att identifiera dina drivkrafter och när du trivs som allra bäst är att dagdrömma. Det är lätt att glömma bort vad som faktiskt får dig att må som allra bäst, när livet susar förbi i rekordfart. Vips så har du jobbat i fem år med samma sak i något slags liknöjdhet – och undrar vart ditt liv tog vägen. Det finns de som tar en hel vecka varje år och utvärderar om de ska fortsätta på den inslagna vägen eller byta spår. Har du inte den möjligheten, så bör du definitivt ta längre pauser i vardagen för att reflektera över vad du egentligen vill. Kort sagt: dagdröm! Finns det något scenario som du märker att tankarna vandrar iväg till särskilt ofta? Där har du en given punkt att börja nysta i.

3. utvärdera dina möjligheter och sätt en konkret plan

När du identifierat vad som gör att du känner dig omotiverad samt vilka dina drivkrafter är, är det dags att ta steget från omotiverad till motiverad. Beroende på vad du landat i kommer det här steget att se olika ut. 

Kanske trivs du egentligen på ditt jobb, men känner att du stagnerat och behöver en ny utmaning eftersom du drivs av personlig utveckling och att lära dig nya saker? Har du kanske blivit "för bra" på ditt jobb så att vardagen inte längre erbjuder något tuggmotstånd? I så fall kan en bra plan vara att boka ett möte med din chef för att tillsammans se över vilka möjligheter som finns internt både idag och i framtiden. Finns det utrymme för att förändra din roll? Kanske kan du hitta ny motivation genom att dela med dig av dina expertkunskaper till kollegor, samarbetspartners och kunder? Om nya utmaningar som kräver ny kompetens väntar i verksamheten, kan fortbildning och ny kunskap den inspiration du behöver?

Har du å andra sidan landat i att det är dags att byta arbetsplats helt för att återfå din motivation kan ett lämpligt första steg vara att fundera över vad ditt drömjobb är och vad du behöver göra för att nå dit. Läs jobbannonseruppdatera ditt CV och se till att din LinkedIn-profil är uppdaterad.

Lästips: Så får du en ny karriär i 6 steg

4. avsätt tid för kreativitet

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är jobbet som påverkar din motivation. Din fritid och ditt privatliv spelar såklart också viktiga roller när det kommer till ditt övergripande välmående, som i sin tur påverkar hur motiverad du känner dig i arbetet.

Se till att ha roliga saker planerade, oavsett om det är tillsammans med nära och kära eller för dig själv. Prioritera också din återhämtning och att du får tid till eftertanke, reflektion och återhämtning. 

Ett annat tips på temat är att ägna dig åt aktiviteter där du får utlopp för kreativitet. Studier visar att vi mår och tänker bättre när vi ägnar oss åt de sköna konsterna. Flera landsting erbjuder till och med "kultur på recept" vid vissa typer av sjukskrivning. Dansa, måla, gå en skrivkurs eller sjung i kör. Försök att ha ett avslappnat förhållningssätt till vilken aktivitet du än väljer. Du ska bara göra – inte prestera. Kreativitet föder kreativitet och vem vet vilka nya infallsvinklar som dyker upp?

Vill du utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Vi har hundratals utvecklingsmöjligheter i våra lediga jobb.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb