Så utvecklas du på jobbet.jpg

Är du sugen på att lära dig något nytt eller ta nästa steg i karriären? Med dagens utbud av utbildningsanordnare och digitala resurser är möjligheterna för den som vill utvecklas större än någonsin.

Det ligger både i ditt eget och din arbetsgivares intresse att du utvecklas på jobbet. Dels för att ha en stimulerande vardag, dels för att kunna prestera ännu bättre. I dag är många arbetsgivare odelat positiva till att medarbetare söker sätt att utvecklas. Men det som kan krävas för att sätta bollen i rullning är att du själv tar initiativet!

7 sätt att ta tag i din kompetensutveckling

var tydlig med vad du vill. Vill du avancera eller lära dig mer är det viktigt att du gör din röst hörd och säger det. Det är möjligt att din närmsta chef har tänkt samma tanke men väntar på att du ska uttrycka en egen vilja. Det värsta som kan hända är att du får veta att det inte finns några möjligheter just nu, och då kan du börja fundera på dina alternativ.

prata med din chef. Undersök först möjligheterna till kompetensutveckling internt. Många arbetsgivare har i dag tydliga program, utbildningar och kurser för att låta medarbetarna ta nästa steg i karriärutvecklingen.  

leta upp branschnätverk och workshops. I dag anordnas workshops, frukost- och lunchmöten med bransch- och karriärfokus överallt i Sverige. Det är perfekta tillfällen att knyta kontakter och få tips på utbildningar och arbetsgivare som rekryterar.

skaffa en mentor/ett bollplank. En person som har genomgått den utveckling du själv är mitt i kan vara en ovärderlig resurs när frågor och funderingar dyker upp. Eller för att diskutera karriärval och möjligheter. Fundera på både vänner och kollegor, eller kontakta någon i branschen som du ser upp till men ännu inte känner – de blir garanterat smickrade av frågan.

gör det mesta av utvecklingssamtalen. Det här är verkligen din stora möjlighet att göra din röst hörd. Gör så mycket du kan av samtalen och se till att förbereda dig väl inför dem så att du inte glömmer någonting. Kom med egna förslag och sätt lite press på din chef att undersöka vilka möjligheter som finns.

använd sociala medier. Har du ett intresse så kan du vara säker på att det finns grupper och diskussionsforum för det i sociala medier. För mer yrkesrelaterade ämnen är Linkedin att rekommendera, medan Facebook täcker allt annat med råge.

högskolor och universitet. Det är inte bara gratis för oss svenskar att studera på högre nivå – det är ofta uppskattat av din arbetsgivare också! Undersök möjligheterna att få läsa en kurs på arbetstid, annars finns det en mängd utbildningar som går att läsa på både kvällstid och distans.