Kommer de välja någon annan om jag berättar att jag är gravid? Är jag skyldig att berätta? Blir det konstigt om jag dyker upp höggravid första arbetsdagen? Gabrielle Peteri hjälper dig igenom anställningsintervjun.

två händer håller en bild på ett ultraljud
två händer håller en bild på ett ultraljud

Om du känner dig osäker på hur mycket du behöver berätta på en anställningsintervju är du knappast ensam. Dessutom har du goda skäl för din oro. För trots att det sedan 2006 är förbjudet att missgynna anställda vid föräldraledighet diskrimineras fortfarande gravida i rekryteringsprocesser. Det är ett faktum, tyvärr.

frågan avslöjar företagets värderingar

Det kan dock vara bra att veta att du inte måste berätta, oavsett om arbetsgivaren frågar dig rakt ut under anställningsintervjun. Det är alltså tillåtet att ljuga och det kan finnas goda skäl att göra det. Men trots det tycker Gabrielle Peteri, Recruitment Specialist på Randstad, att du ska vara ärlig och säga som det är. En arbetsgivare som diskriminerar dig därför att du är gravid är en arbetsgivare du bör undvika, menar hon.

– Först vill jag bara säga att om det fortfarande är tidigt i graviditeten så tycker jag faktiskt att du inte behöver säga något alls. Mycket kan hända på nio månader. Men i annat fall anser jag att du alltid ska berätta. Det är ingen bra början på en relation att man undanhåller information för varandra.

– Fråga istället dig själv om du vill arbeta på ett företag som har en så förlegad syn på jämställdhet. Och hur kommer möjligheten se ut för dig att kombinera arbete och fritid i framtiden? Även om jämställdhetsarbetet i Sverige har mycket kvar att önska, finns det idag många företag som arbetar aktivt och medvetet mot den här typen av diskriminering. Sök dig till en sådan arbetsplats istället.

ett seriöst företag rekryterar kompetens

En arbetsgivare som ställer graviditet mot kompetens avslöjar även hur han eller hon arbetar med sin kompetensförsörjning, säger Gabrielle Peteri.

– När vi rekryterar på Randstad gör vi det långsiktigt och baserat på kompetens, inget annat. Ett seriöst företag står inte handfallna bara för att en av deras medarbetare går på föräldraledighet. Gör de det behöver de se över sin kompetensförsörjning och då har du ytterligare ett skäl att söka dig till en annan arbetsplats.

employer branding

Gabrielle Peteri tycker att man som arbetsgivare ska akta sig för att ställa för privata frågor under en anställningsintervju, av flera olika anledningar.

– Varje företag bör värna sitt employer branding. I vår sociala medie-tid finns det möjligheter att läsa på och höra sig för om kultur och värderingar på företag, som tidigare inte fanns. Om du som arbetsgivare får ett dåligt rykte därför att du ställer irrelevanta och privata frågor kan det vara svårt att reparera.

– Så utöver de etiska aspekterna av den här frågan finns det kommersiella incitament att sköta rekryteringen på ett professionellt sätt.

Om du är öppen och ärlig om din graviditet spelar du alltså över bollen till arbetsgivaren. Och passar det inte, ja då kanske det var bra att du fick en inblick i företagets värderingar innan det var för sent.

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb.

författare

Gabrielle Peteri

Randstad Sweden