Alla har nog fått den där svåra frågan någon gång. När man först behöver krysta fram tre positiva saker om sig själv och sedan – som om det inte vore nog – krysta fram tre negativa saker.

Det ska sägas att många rekryterare inte längre ställer den frågan över huvud taget. Idag ser helt enkelt rekryteringsprocessen annorlunda ut. På Randstad arbetar vi med en kompetensbaserad intervjuteknik. Kandidaten genomgår först tester där vi prövar problemlösning och personlighet. Sedan får man som sökande en återkoppling på testerna, vilket gör att frågan gällande styrkor och svagheter förlorar i relevans.

ta frågan på allvar – och ge konkreta exempel

Men, som sagt, alla jobbar inte likadant. Så hur gör man om man stöter på frågan? Och kanske viktigast: hur undviker man alla klyschorna? Vårt tips är att du visar att du tar intervjun på allvar och är konkret och tydlig. Egentligen är frågan mer relevant än många tror och det är viktigt att förstå det innan man kommer till intervjun. Som rekryterare vill man veta att du har självinsikt, det vill säga: att du verkligen har reflekterat över vad du är bra på och vad du behöver bli bättre på.

Men att känna sina egna styrkor och svagheter är ibland svårare än man tror. Det kan därför vara klokt att fråga till exempel dina nuvarande arbetskollegor hur de ser på dina kvalitéer. Se sedan till att du är väl förberedd med konkreta, tydliga exempel på när och hur du praktiserar dina styrkor, och i vilka situationer du brister. Det som är gemensamt för de "klyschiga" svaren är att de alltid är vaga och otydliga. Tvärtom kan du aldrig bli för konkret. Förbered dig med ett par exempel på faktiska händelser ur ditt arbetsliv. Och glöm inte att förklara hur du aktivt arbetar med dina svagheter.

kom väl förberedd till arbetsintervjun

Då återstår naturligtvis bara en fråga: Vad är en styrka? 

Att man har rätt kompetens för tjänsten och rätt inställning är naturligtvis nödvändigt, men jag tror det är viktigt att förstå att det inte finns något föreskrivet facit på den här frågan. Allt beror på vilken tjänst du söker. Se istället till att du reflekterat över vem du är, läst på, både om företaget och om den aktuella tjänsten och viktigast av allt att du är dig själv.