vad är en administratör?

Som administratör genomför du olika administrativa uppgifter inom företaget eller organisationen. Ett exempel är att du arbetar fram arbetsprocesser på kontoret och assisterar chefer och arbetsledare, genom att avlasta med olika arbetsuppgifter inom olika ansvarsområden. Du ser också till att dialogen mellan interna och externa parter fungerar smidigt.

Eftersom du ofta är den första kontakten för besökarna behöver du ha en mycket bra förmåga att hantera människor när du assisterar kunder, leverantörer och klienter.

lediga jobb
1

vad gör en administratör?

Oavsett vilken organisation, företag eller bransch det handlar om är en administratör ryggraden i en organisation. Du säkerställer att alla avdelningar, processer och anställda arbetar på ett effektivt sätt och drar åt samma håll. Det är du som lagrar och tillhandahåller information så att alla parter är på samma sida när det gäller företagets arbetssätt och mål. 

Som administratör kan du ta jobb inom flera olika branscher, från försäljning och transport till sjukhus, universitet och skolor. Dina dagliga arbetsuppgifter beror på vilken bransch du arbetar inom, men typiska administrativa uppgifter kan vara att hantera och organisera inkommande och utgående information samt generera olika rapporter och dokumentunderlag. Dessutom är arbetsuppgifterna som bygger på kundbemötande mycket viktiga för företaget, däribland att ta hand om beställningar och hantera klagomål eller feedback från kunder. 

Ett jobb som administratör passar personer som är strukturerade, gillar organisera och koordinera, sätta processer samt är serviceminded. 

Läs vidare om arbetsuppgifter, lön samt vilka kompetenser och kvalifikationer som behövs för att lyckas i en roll som administratör.

lediga jobb administratör
2

genomsnittlig lön som administratör

Rollens utformning och arbetsuppgifterna för en administratör kan se väldigt annorlunda ut beroende på arbetsgivare, bransch och var i landet man är anställd. Det gör också att lönerna för administratörer varierar en del. Men den genomsnittliga lönen som administratör ligger mellan 25 000 och 32 000 kronor i månaden. 

två kvinnor på kontoret tittar snett ner i ett dokument, som en av dem håller i handen
två kvinnor på kontoret tittar snett ner i ett dokument, som en av dem håller i handen
3

olika roller av administratörer

Det finns flera olika roller av administratörer och med det innebär det även att arbetsuppgifterna skiljer sig åt. Nedan beskrivs några av rollerna:

4

att arbeta som administratör

För att bli en framgångsrik administratör krävs att man har en bra förmåga att organisera och planera, att se till att arbetet på ett kontor flyter på utan problem. Som administratör behöver du som oftast finnas på plats på kontoret för att genomföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt.

5

utbildning och kvalifikationer som administratör

Det finns utbildningningar som kan vara meriterande för den som vill hitta ett jobb som administratör: 

  • Eftergymnasiala studier och kurser: Det finns inga specifika utbildningar som är ett krav för ett jobb som administratör, men den som väljer att läsa kurser eller utbildningar inom företagsadministration, företagsekonomi eller annat som är kopplat med administration och företagande, har goda förutsättningar att få ett jobb som administratör. 
  • Praktikplats: Ett annat bra sätt att hitta jobb som administratör är att acceptera en praktikplats. Då får man praktisk erfarenhet och lär sig många de administrativa uppgifter som behövs för att klara av rollen. Det går också att ta jobb som assistent eller liknande, för att därefter ha bättre förutsättningar för att få jobb som administratör. 
6

färdigheter och egenskaper

Nedan är några exempel på färdigheter och egenskaper som kan vara bra att ha med sig i jobbet som administratör:

7

vanliga frågor om rollen som administratör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som administratör.

8

bevaka jobb för administratör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning