vad är en innesäljare?

En innesäljare är en professionell säljare som oftast sitter på kontoret och säljer produkter och tjänster. Det är valigtvis en supporterande roll, som hjälper och ger support och service. Som innesäljare bearbetar du gamla kunder, men försöker även hitta nya potentiella kunder. Du tar emot ordrar, förfrågningar och följer upp leveranser. Som innesäljaren supporterar och hjälper du även säljarna ute på fältet genom att kolla upp leveranstider, villkor, avtal eller andra frågor som de vill ha hjälp med. 

lediga jobb
1

vad gör en innesäljare?

Som säljare behöver man alltid känna till sin marknad och ta fram ett antal ingångar som man tror kan leda till affärer. Innesäljare gör också den här typen av research, men utan att ha direkt kontakt med potentiella kunder i det första steget. Företag behöver innesäljare för att hitta nya ingångar, som i förlängningen ska leda till försäljning och ökade intäkter. 

Om man arbetar med försäljning på distans är datorn, olika plattformar och system, de verktyg som gör att man kan hantera sina arbetsuppgifter. I ett säljteam för innesäljare kartlägger man målgrupper, vårdar och hjälper befintliga kunder men även hittar nya potentiella kunder. Att vara duktig på att samla in information, data och hantera och tolka det, ger dig en unik fördel om du strävar efter att bli en duktig innesäljare. Som innesäljare behöver du förstå din målgrupp oavsett vilken industri du är en del av.

Skulle rollen som innesäljare passa din planerings- och koordineringsförmåga samt din sociala förmåga att skapa kontakter? Läs då vidare om vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att lyckas i en roll som innesäljare.

2

genomsnittlig lön som innesäljare

Lönespannet för en roll som innesäljare ligger på mellan 27 000kr och 36 000kr i månaden, men det kan vara svårt att ge en genomsnittlig lön, eftersom lönen ibland bygger på en provisionsmodell. I vissa fall är hela lönen provisionsbaserad och all försäljning man gör ligger till grund för hur stor månadslönen blir. I andra fall är det en kombination av en grundlön och ett provisionstillägg baserat på försäljningen under den givna perioden. Många arbetsgivare ser en provisionsmodell i någon form som ett bra incitament för innesäljaren att vara mer ambitiös på jobbet och försöka merförsälja så mycket som möjligt. 

en leende säljare i kostym, sitter på kontoret
en leende säljare i kostym, sitter på kontoret
3

olika roller av innesäljare

Det finns olika typer av innesäljare och det är produkten eller tjänsterna som man säljer som avgör vilken typ av innesäljare man är. Det finns företag verksamma inom många olika industrier och branscher men om man ska dela in innesäljarna i två huvudsakliga roller är det följande:  

  • business to business (B2B)
    När du arbetar som B2B-innesäljare kommer du att sälja produkter eller tjänster till andra företag eller organisationer. Du behöver göra research för att undersöka behovet hos potentiella kunder. Du hör av dig via telefon, email eller andra digitala kanaler för att försöka sälja in produkten eller tjänsten. Det är inte ovanligt att de affärer som är inom business to business är betydligt större, än om man säljer till privatkunder. Det gör att säljprocessen kan vara mer omfattande och det kan krävas flera kontakter med kunden för att få till en affär. 
  • business to consumer (B2C)
    Innesäljare som arbetar med B2C, har privatpersoner och slutkonsument som sitt fokus. Det vanligaste är att man vänder sig till privatpersoner per telefon eller andra digitala kanaler för att försöka sälja produkterna eller tjänsterna. Det handlar om att vinna personens förtroende snabbt, innan samtalet avslutas och affären inte blir av. Du tar också kontakt med kunder som har hört av sig själva och visat intresse för företagets produkter eller tjänster, där ditt jobb då blir att förklara utbudet och försöka få till en beställning. 
4

att arbeta som innesäljare

Målet för en innesäljare är att öka företagets intäkter genom att kontakta potentiella kunder och försöka få dessa att lägga beställningar. Du behöver vara övertygande och självsäker för att behålla kundernas uppmärksamhet, men också vinna deras förtroende. 

Nedan kan du läsa mer om arbetsuppgifter och kollegor samt hur framtidsutsikterna ser ut för rollen som innesäljare.

5

utbildning och kvalifikationer

För att jobba som innesäljare krävs inte några speciella utbildningsmeriter. Det är inte heller ett måste att ha en viss utbildningsbakgrund för att kunna göra karriär inom försäljning. Det handlar snarare om att vara duktig på att sälja, att ha en bra dialog  med kunden och skapa ett förtroende. Men det finns utbildningar inom försäljning och ekonomi som kan vara meriterande för den som har högre ambitioner än att vara innesäljare. Och som även vill få en möjlighet att inta en chefsroll i framtiden. 

Yrkeshögskolan har utbildningar inom försäljning och handel, men också inom ekonomi. Det finns akademiska utbildningar på universitets- och högskolenivå inom ekonomi eller företagsekonomi, som också kan vara relevanta för den som vill bli innesäljare eller säljare. Det finns även privata utbildningsalternativ eller kurser för den som vill lära sig mer om försäljning.

I slutändan är det personlighet och erfarenhet som är viktigast för att lära sig den säljteknik som gör en till en framgångsrik innesäljare. Därför är den praktiska kunskapen och erfarenheten mycket viktig för en innesäljare. 

6

kunskap och kompetenser

Det finns några viktiga kompetenser som innesäljare: 

7

vanliga frågor om att jobba som innesäljare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som innesäljare.

8

bevaka jobb för innesäljare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning