vad är en säljassistent?

En säljassistent hjälper till och stöttar säljaren efter en avslutad försäljning, där man ser till att leveranser, betalningar och beställningar löper på som det ska.  Arbetsuppgifterna en säljassistent utför behövs inom många olika företag och branscher. Till exempel ser en säljassistent till att beställningsprocessen blir mer effektiv i butiker. En del tillverknings- och produktionsföretag behöver säljassistenter för att hantera sina processer runt beställningar och betalningar. 

När du jobbar som säljassistent för ett mindre företag, kommer du att arbeta under företagets ägare. Om du arbetar på ett större företag kan du vara en del av ett större team med flera säljassistenter och säljare. Många arbetsgivare föredrar att anställa en säljassistent som kan arbeta utan handledning, så om du är driven och van att arbeta självständigt samt är välorganiserad kan du vara helt rätt för det här jobbet. 

säljassistent jobb
1

vad gör en säljassistent?

Arbetsbeskrivningen för en säljassistent skiljer sig inte så mycket år mellan olika industrier och branscher, men de specifika arbetsuppgifterna kan variera beroende på vilken organisation du arbetar för. I vissa fall behöver du sätta ihop månadsrapporter, föra protokoll över försäljningsdata och fakturera kunder efter att du har bekräftat detaljerna för beställningen. En del stora företag och organisationer har flera olika säljassistenter. 

Verkar jobbet som säljassistent passa dig? Läs då vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att lyckas i en roll som säljassistent. 

2

genomsnittlig lön som säljassistent

Att arbeta som säljassistent innebär en hel del administrativa uppgifter och i grunden är det ett jobb som handlar om att assistera andra i säljprocessen. Detta för att underlätta för både säljare och kunder. Det är ett ingångsjobb som passar den som vill samla på sig arbetslivserfarenhet och arbeta nära försäljning. En del säljassistenter har säljuppgifter, medan andra jobbar enbart med administration. Rollen kan se väldigt annorlunda ut beroende på vilken arbetsgivare man, vilket gör det svårt att säga hur den genomsnittliga lönen som säljassistent ser ut. Den kan variera beroende på en rad olika faktorer, där arbetsgivaren och industrin man arbetar inom är två av de viktigaste faktorerna som påverkar lönen. Enlig Statistiska centralmyndigheten (SCB) ligger medellönen för en säljassistent på 36 800kr. 

vilka faktorer påverkar lönen för en säljassistent? 

Lönen för en säljassistent beror på flera olika saker, bland annat kunskap och kompetens, men också erfarenhet och utbildning. Dessutom kan en roll som säljassistent se olika ut beroende på vem man har som arbetsgivare. En del säljassistenter har mer komplexa arbetsuppgifter och en mycket varierad roll. Då krävs det en högre kompetens och en längre erfarenhet, vilket också kan ligga till grund för ett bättre förhandlingsläge när lönen ska förhandlas. 

En del arbetsgivare som anställer säljassistenter jobbar inom områden där det generella löneläget är högre, vilket även påverkar lönen för en säljassistent. Då det behövs säljassistenter inom nästan alla branscher kan valet av arbetsgivare spela stor roll för hur ens lönenivå ser ut. Det är inte heller ovanligt att löneläget är högre i stora företag eller företag som arbetar på en mer global marknad. 

Två kvinnor sitter vid ett fönster och går igenom dokument
Två kvinnor sitter vid ett fönster och går igenom dokument
3

olika roller av säljassistenter

Rollen som säljassistent kan se annorlunda ut om du byter arbetsgivare och framför allt utformningen av rollen kan variera mellan olika branscher, företag eller organisationer. Det gör att det finns flera olika roller som säljassistenter på marknaden. 

 • säljassistent inom IT-branschen
  Som säljassistent inom IT-branschen är det viktigaste uppdraget att hela tiden framhävda olika IT-produkter, från datordelar till mjukvaror. Du förklarar hur beställningsprocessen går till när du pratar med potentiella kunder och hjälper till att lägga beställningar. 
 • säljassistent inom finans
  En säljassistent inom finanssektorn hjälper till med marknadsföring av finansiella produkter och tjänster. Du har i uppdrag att hitta potentiella köpare online och besvarar frågor som kommer in via företagets olika digitala kanaler. 
 • säljassistent till industriella produkter
  Om du arbetar hos ett företag som säljer industriella produkter går ditt jobb som säljassistent ut på att hitta potentiella kunder som sedan köper stora volymer. Du hjälper också till under själva beställningsprocessen och bekräftar betalningar innan produkterna lämnar fabriken eller lagret för att levereras till kunden. 
 • säljassistent inom detaljhandeln
  När du arbetar som säljassistent inom detaljhandeln kan du jobba med både försäljning mot privatkunder och men även med försäljning mot företag. Just den här rollen av säljassistent är den vanligaste rollen på marknaden och finns inom flera olika industrier som har interna säljavdelningar. 
4

att arbeta som säljassistent

Att jobba som löneadministratör innebär att man kommer att arbeta med de anställdas löner och genomföra viktiga administrativa uppgifter kopplade till det. Nedan kan du läsa vidare om typiska arbetsuppgifter som en löneadministratör har och hur en vanlig arbetsdag kan se ut. 

5

utbildning och kvalifikationer

Säljassistent är inget jobb som kräver en specifik utbildning, men det finns meriter som kan vara bra att ha med sig för att lyckas i rollen. 

 • utbildning
  En utbildning på akademisk nivå, det vill säga högskola eller universitet, är alltid en bra merit för den som vill ta sig in på arbetsmarknaden. Om man har högre ambitioner och ser säljassistent som ett ingångsjobb innan man tar sig högre upp i en organisationen till mer ansvarsfulla roller,  kan det vara klokt att ha en akademisk bakgrund. En gymnasial utbildning räcker annars för att bli aktuell för ett jobb som säljassistent. 
 • praktikplats
  En del utbildningar erbjuder chansen till praktikplatser. Det är ett bra sätt att kombinera utbildning med praktik ute i arbetslivet. Det ger värdefull arbetslivserfarenhet som kan göra en mer attraktiv för arbetsgivaren. Det gör också att man kommer mer förberedd till sin anställning senare i livet. 
 • arbetslivserfarenhet
  Som säljassistent är arbetslivserfarenhet en av de viktigare sakerna. Det är ett jobb som handlar om att anpassa sig och vara till hjälp för andra. Dessutom ger jobbet som säljassistent viktig erfarenhet som kan användas längre fram i karriären. Det är just därför som säljassistent är ett bra jobb för den som har högre ambitioner, men som vill lära sig mer om en specifik bransch. 
6

kunskap och kompetenser för en säljassistent

Här följer några viktiga kompetenser som en säljassistent behöver ha:

7

vanliga frågor om att jobba som säljassistent

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som säljassistent.

8

bevaka jobb för säljassistent

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning