Var fjärde arbetssökande har avbrutit eller avstått från en tjänst under rekryteringsprocessen, det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad. För långsam återkoppling, oproffsigt bemötande och tidskrävande processer är misstagen som främst skrämmer bort kandidaterna.  

Det finns flera fallgropar för svenska arbetsgivare under och efter en rekryteringsprocess, det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag gjord av rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad. För långsam återkoppling från arbetsgivaren (13%) är den vanligaste anledningen till att talanger antingen står över eller hoppar av en rekryteringsprocess. Fler män (15%) än kvinnor (11%) avstår en tjänst av den anledningen.

– Vi befinner oss onekligen på arbetstagarnas marknad och konkurrensen om den rätta kompetensen är hårdare nu än tidigare. Att ha en transparent rekryteringsprocess där återkoppling är en naturlig del bör alltid ligga i företagens intresse. Det är än viktigare i dag eftersom vi annars riskerar att tappa potentiella medarbetare eller få dåligt rykte på arbetsmarknaden, säger Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.

Ett oproffsigt bemötande under intervjun (12%) är den näst vanligaste anledningen till att kandidater avstår ett jobb. Storstadsbor (17%) stör sig mer på detta än personer som bor i övriga delar av landet (10%). Allt för tidskrävande processer med många steg (9%) är den tredje största rekryteringsbromsen. Fler arbetssökande i åldersgruppen 18–34 år (14%) än de i åldersgruppen 50–65 år (4%) känner så. 

Har du avstått från att söka ett jobb eller hoppat av en rekryteringsprocess på grund av något av följande?

 

 • För långsam återkoppling från arbetsgivaren 13%
 • Oproffsigt bemötande under intervju 12%
 • För tidskrävande process med många steg 9%
 • Fick frågor under intervjun som inte hade med tjänsten att göra 5%
 • Arbetsgivaren krävde kompetenstester 3%
 • Arbetsgivaren krävde personligt brev 2%
 • Arbetsgivaren krävde CV 1%
 • Inget av ovan 67%
 • Vet ej 7%
 • Nämnt något (summering) 26%
 • Bas 1 095

 

om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 26–30 januari 2022. Totalt intervjuades 1415 personer i åldern 18–65 år, varav 1 095 personer var yrkesverksamma (heltid eller deltid). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. 

om randstad

Med närmare 600 000 anställda i 38 länder är Randstad världsledande inom bemanning, rekrytering och HR-lösningar. Målsättningen är att bidra till en bättre arbetsmarknad, detta genom att hitta rätt matchning mellan företag och arbetssökande. Detta sammanfattas med bolagets mission – shaping the world of work.

kontakt
Sanne Jakobsen - pressansvarig
Sanne Jakobsen - pressansvarig

sanne jakobsen

pressansvarig

sanne.jakobsen@randstad.se
076-899 65 58