Från och med den första oktober är det möjligt att ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd som ger erfarna arbetstagare tillgång till betalda studier under ett läsår. Åtta av tio svenskar i sysselsättning uppger emellertid att de inte hört talas om stödet. Samtidigt ser många fördelarna: nära nio av tio tror att ett studiestöd för erfarna förbättrar chanserna på arbetsmarknaden. Det visar en ny Sifo-undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

Från och med första oktober kan svenskar i sysselsättning ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd som ska bidra till kunskapsutveckling på arbetsmarknaden. En ny Sifo-undersökning från Randstad visar dock att åtta av tio (79%) arbetande svenskar saknar kunskap om studiestödet. 

 - Det här är en jättemöjlighet som jag hoppas att fler får kännedom om när stödet nu träder i full kraft och man också börjar kommunicera mer om det, men det kommer nog att ta några år innan vi ser effekterna av detta. Vi ser fram emot att få vara en del i den här spännande reformen och att stötta några av omställningsorganisationerna, säger Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart, den del av Randstad som arbetar med outplacement, omställning och karriärutveckling.

 - Studiestödet innebär en chans för erfarna arbetstagare att bredda sig inom sitt yrke, skaffa en behörighet de saknar, studera till ett närliggande yrke – eller till och med byta bransch helt och hållet. Det är en fantastisk möjlighet för den som har jobbat ett tag, och kan nog bli ett startskott för många när det gäller att göra en förändring i karriären, säger Gabriella Nilsson.

nästan alla ser fördelar med nya omställningsstudiestödet

När svenskarna får stödet förklarat för sig så uppger nio av tio (86%) att de ser fördelar med ett studiestöd för erfarna på arbetsmarknaden. Över hälften (55%) tror att det ökar möjligheten till en ny anställning i en annan bransch. Drygt en av tre (36%) tror att stödet kommer att leda till en stärkt konkurrenskraft i rekryteringsprocesser och nästan lika många (34%) menar att det ökar möjligheten att utvecklas i sin nuvarande anställning. 

 - Fördelarna för den enskilde medarbetaren är uppenbara – men även företaget tjänar på förändringarna som skapas genom omställningsstudiestödet. Med proaktiv kompetensväxling och kunskapsförstärkning kan arbetsgivare även i tider när konjunkturen växlar få större möjlighet att jobba med utveckling av verksamheten, för att  kunna säkerställa tillväxt, produktivitet och lönsamhet på lång sikt, säger Gabriella Nilsson på Randstad RiseSmart.

om omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med det nya stödet som delas ut av Centrala studiestödsnämnden (CSN), kan man studera och bredda sina kompetenser. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som man kan fylla på med. Man behöver vara 27-62 år gammal för att kunna ansöka om stödet. Man måste även vara etablerad och aktuell på arbetsmarknaden, det vill säga ha arbetat 8 av dem senaste 14 åren och 12 av dem senaste 24 månaderna. Stödet kan man få i 44 veckor; längre om man studerar på deltid.

från undersökningen:

känner du till det nya omställningsstudiestödet?

  • Nej - 79%
  • Ja - 17%
  • Vet ej - 4%
  • Bas: 1 192

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet som vill vidareutveckla sig inom sitt område eller byta spår. Det består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett maxbelopp) dels av ett lån som kan fyllas på vid önskemål. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.

vilka tycker du är de största fördelarna med stödet?

  • 55% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att få ny anställning inom en annan bransch.
  • 36% - Den som vidareutbildat sig blir mer konkurrenskraftig i rekryteringsprocesser.
  • 34% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att utvecklas inom sin nuvarande anställning
  • 33% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att få ny anställning inom sin bransch.
  • 32% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att avancera/få högre lön.
  • 13% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att behålla sin nuvarande anställning.
  • 3% -  Jag ser inga fördelar.
  • 11% - Vet ej
  • 86% - Nämnt någon fördel (totalt)
  • Bas: 1 192

om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 augusti–6 september 2022. Totalt intervjuades 1488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

om randstad

Med närmare 600 000 anställda i 38 länder är Randstad världsledande inom bemanning, rekrytering och HR-lösningar. Målsättningen är att bidra till en bättre arbetsmarknad, detta genom att hitta rätt matchning mellan företag och arbetssökande. Detta sammanfattas med bolagets mission – shaping the world of work.

presskontakt
Julia Emnell
Julia Emnell

julia emnell

presskontakt

julia.emnell@randstad.se
070-546 77 60