Både hälsan och karriären kan vara i fara om du har ett tråkigt jobb. Det visar en finsk undersökning kring arbetsleda.

87 organisationer och drygt 11 500 anställda granskades i Finland och resultatet visar att det inte bara är "löpande band"-jobb som upplevs som tråkiga, även de som jobbar inom kultur, nöje och fritid har tråkigt på jobbet rapporterar arbetsmiljötidningen Du&jobbet.

trakigt-pa-jobbet
trakigt-pa-jobbet

Minst tråkigt har anställda i skolan och inom sjukvården enligt undersökningen som först presenterades i Journal of occuational and environmental medicine. Yngre personer och män är de som framför allt upplever tristess på jobbet. Känns inte jobbet meningsfullt blir individen uttråkad och upplever sig må sämre, vilket leder till att tiden går långsamt, de känner sig oengagerade och blir snart passiva i sitt arbete.

Håller tristessen i sig finns risken dessutom att produktiviteten minskar vilket snabbt blir ett problem för både individen och arbetsplatsen. I studien påpekas att det är ok att ha tråkigt då och då på jobbet, det finns ingen anledning att byta jobb för kortare perioder av tristess.

Enligt forskaren Lotta Harju har dessa frågor inte tidigare uppmärksammats. Att diskutera dessa frågor är inget som fått prioritet på arbetsplatserna som deltog i undersökningen.

Läs mer på du&jobbet eller Journal of occuational and environmental medicine.

våra lediga jobb

Hitta dina nya jobbchanser bland våra hundratals lediga jobb.

lediga jobb