Växte du upp i en stor syskonskara? Då får du tyvärr räkna med en lite lägre inkomst. Detta enligt en ny avhandling från Umeå universitet.

Tidigare har forskarvärlden antagit att det skulle vara gynnsamt för en persons framtida karriär och inkomst att växa upp som ensambarn. Men det påståendet sätter nu Umeåforskaren Frida Skog på ända.

manga-syskon
manga-syskon

Enligt hennes studier verkar det som att ett syskon är det mest fördelaktiga – blir det fler än så är det nämligen också till ens nackdel. I den nyligen publicerade avhandlingen framkommer att detta gäller för barn som har växt upp i familjer som inte har det så bra ställt ekonomiskt.

– Det går inte att komma ifrån att det finns ett samband mellan hur mycket resurser föräldrarna har för varje barn och hur väl barnen lyckas senare i livet, säger Frida Skog i ett pressmeddelande.

Är skillnaden i ålder mellan syskonen liten blir de negativa effekterna dock mindre.

– Det kan bero på att syskon som är nära varandra i ålder kan ge varandra mer stöd under skoltiden. Men det kan även handla om att mammorna har större möjligheter i yrkeslivet om föräldraledigheten inte blir alltför utspridd, kommenterar Frida Skog.

Läs pressmeddelandet och avhandlingen

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb