Inom IT kan dagens nyheter vara gamla i morgon. För konsulterna i branschen innebär det att en vilja att förändra och utveckla är eftertraktad. Men de som förvaltar ett fungerande system är precis lika viktiga – vilken roll är din?

Tom Jonsson är konsultchef på Randstad Technologies, i grunden är han systemutvecklare och har själv jobbat som IT-konsult i ungefär 20 år, med allt mellan utbildning och försäljning. Enligt honom är begreppen förändrare och förvaltare egentligen inte så vanligt förekommande begrepp inom IT-världen, men väl värda att ha i åtanke. Både för konsulten själv och uppdragsgivaren.

– Som konsult är det viktigt att vara medveten om de olika rollerna, även om du inte behöver nischa dig mot det ena eller det andra, och för uppdragsgivare är det självklart viktigt att identifiera vad för typ av konsult som eftersöks och vad syftet med uppdraget är, säger Tom.

work life balance
work life balance

både förvaltare och förändrare är efterfrågade

– Förvaltning har man ofta kopplat ihop med någonting tråkigt och ensidigt men det är långt ifrån sanningen, framför allt inom IT som är i konstant utveckling. Att förvalta en fungerande applikation innebär också utveckling och att uppdatera och hålla den säker för framtiden, säger Tom.

Förvaltaren tar alltså ansvar för applikationen i dagsläget, men ser också till att den lever vidare. Förändraren å andra sidan är en person som håller sig uppdaterad i det allra senaste, är pigg på nya idéer och strävar också efter att vara med och tillämpa dem i verkligheten.

– Det finns stora behov av båda typerna av konsulter. Företag i IT-branschen är självklart alltid måna om att hänga med i utvecklingen och ta del av det senaste, men minst lika viktigt är det att förvalta det som redan finns. Allt nytt som kommer är inte här för att stanna och företag varken kan eller ska hoppa på varje ny trend, säger Tom.

Typiska konsultuppdrag har ofta varit att täcka upp för tillfälliga vakanser som sjukskrivningar och föräldraledighet. Då är behovet ofta inte så stort av att förändra eller utveckla, snarare att tillfälligt ersätta den frånvarande. Däremot är det också vanligt att konsulter anlitas för att ge en ny syn på någonting befintligt, en applikation, process eller en organisation, och därmed bidra till en förändring.

behovet av konsulter kommer alltid att finnas

Kandidater på IT-marknaden har ett bra läge med många arbetsgivare som behöver rekrytera. Men många företag vänder sig till konsultbolagen för att tillfälligt förstärka organisationen.

– Det kan handla om nystartade företag som behöver komma igång eller organisationer som genomgår en förändring, om att få in en kompetens som tidigare saknats eller att fylla en vakans. Ett behov av duktiga IT-konsulter finns alltid, säger Tom och fortsätter:

– Det finns många som vet att de vill gå till samma arbetsplats år ut och år in, men för oss som snarare vill prova nya saker är konsultrollen väldigt givande. Du får chansen att se olika branscher, företag, kulturer och arbetssätt. Det är oerhört utvecklande och ger inte minst en bred kompetens.

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

författare

Tom Jonsson

consultant manager, randstad technologies, stockholm

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb