Blyg på jobbet? Lugn, du är inte ensam. RiseSmarts coach Åsa Svensson ger sina bästa tips på hur du blir mer modig på arbetsplatsen.

randstad-group
randstad-group

Åsa Svensson, socionom och legitimerad psykoterapeut, arbetar med KBT och rehabcoachning på Randstad RiseSmart. Hon menar att det inte finns någon "quick fix" när det kommer till att träna bort sin blyghet på jobbet. Det enda som fungerar är att öva – och då är det viktigt att sluta kritisera sig själv.

– Man ska behandla sig själv som en god vän, då blir man genast mycket snällare, säger Åsa.

Hon menar att det bästa är att börja med små steg och belöna sig själv under tiden. En god idé kan vara att på förhand bestämma sig för att till exempel kommentera något under ett möte, även om det känns obehagligt i stunden.

– Att sticka ut från flocken finns nedärvt i oss som en hotfull situation. Därför kan man börja med små steg, till exempel att bestämma sig för att säga "jag håller med".

Att nicka kan räcka

Är det steget jobbigt får man börja med något ännu enklare. Det kan vara att nicka när någon säger något du håller med om – då bekräftar du personen utan att säga ett knyst. För de flesta går det bra att hålla med om något som man vet att många av de andra i gruppen också tycker, menar Åsa. Men det blir svårare om det är ett ämne där man inte tycker likadant som de andra.

– Jag tror att de flesta känner ett obehag av att säga saker som man vet att andra inte håller med om.

Då är det viktigt att stanna i nuet och faktiskt ta in vad som händer på mötet.

– När man är blyg blir man ofta väldigt fokuserad på sig själv och tänker negativa tankar. "Nu ser alla att jag är nervös", till exempel, istället för att fokusera på vad andra faktiskt säger.

Belöna och beröm

Åsa menar att även den som leder mötet har ett ansvar för att hela gruppens talan ska komma fram. Blyga personer som ger sig in i diskussioner ska bli förstärkta i sitt beteende så att chansen ökar att de vågar göra det igen.

Det är också viktigt med beröm och bekräftelse för att ta sig framåt.

– Är det ingen i gruppen som vet om att det finns problem med blyghet, får man istället belöna sig själv. Om du har gjort det du tänkt att du ska göra, beröm dig själv. Men har målet inte riktigt nåtts är det viktigt att tänka positivt ändå. Klanka inte ner på dig själv, tänk att du fixar det nästa gång, säger Åsa.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb