vad är en truckförare?

I jobbet som truckförare är det primära att köra truck. För att få arbeta som truckförare krävs att man har blivit tränad i att köra tunga maskiner och laster. Det krävs att man har god kännedom om hur det är att köra olika typer av truckar. En del truckförare arbetar med att transportera saker på ett större område, medan andra har uppdraget att flytta upp och ner gods på hyllor i en lagerlokal. 

Som truckförare behöver man ha förmågan att arbeta självständigt och kräver en viss egen initiativförmåga. En truckförare behöver vara uppmärksam på vad som sker i resten av lagerlokalen, du behöver hålla koll på inventarierna samt följa scheman som säger när, hur och var gods ska transporteras eller förflyttas. I din roll som truckförare ingår det även att vara ansvarig för att planera arbetsflödet samt uppfylla produktivitetsmålen. 

truckförare jobb
1

vad gör en truckförare?

I stort sett alla industrier som har behov av att lyfta och förflytta tunga saker är i behov av truckförare. 

En del truckförare arbetar på byggarbetsplatser för att hjälpa till med att flytta material som ska användas i byggnationen, medan andra truckförare har jobb i industribyggnader som t ex fabriker. Många arbetar också direkt i lagerlokaler, för att hantera och förflytta gods som är för tunga att bära.

Det finns också truckförare som arbetar i eller i anslutning till butiker, för att lasta av och på transportbilar, lastbilar eller containrar. 

Skulle ett jobb som truckförare vara intressant? Läsa då vidare om arbetsuppgifter, lön samt vilka kompetenser du behöver för att lyckas i rollen som truckförare. 

2

genomsnittlig lön som truckförare

Det finns flera olika faktorer som kan påverka lönen som truckförare, men på den genomsnittliga lönen för en truckförare ligger på mellan 28 000 och 32 000 kronor i månaden. Den som har längre erfarenhet, större ansvarsområden och en specialkompetens som är svårare att hitta, kommer ha ett bättre förhandlingsläge när det gäller lönen.

en manlig leende truckförare sitter inne i sin truck, tittar rak fram i bilden
en manlig leende truckförare sitter inne i sin truck, tittar rak fram i bilden
3

olika roller av truckförare

Det går att dela upp jobbet som truckförare i flera olika kategorier. Nedan har vi beskrivit några av dem:

4

att arbeta som truckförare

Nedan kan du läsa mer om vilka arbetsupggifter man kommer ha som truckförare, hur arbetsplatsen kan se ut och fungera, samt hur en vanlig arbetsdag kan se ut. 

5

utbildning och kvalifikationer som truckförare

Eftersom truckförare är ett arbete som kan vara farligt och som kräver kompetens kring att hantera tunga maskiner och laster. Jobbet är också belagt med krav om truckkörkort. I många fall krävs också att man har fyllt 18 år för att få köra truck. Du kan skaffa truckkort även om du är under 18 år, men de flesta av arbetsgivarna har egna åldersbestämmelser. 

6

kunskap och kompetenser

På många sätt påminner kompetenskraven för en truckförare, om de krav som finns på en bra bilförare. 

  • fysiska kunskaper

Att ha en bra förmåga att kunna bedöma avstånd, hastighet och liknande är viktigt när man ska köra ett fordon. Med tanke på att truckar generellt sett används i trängre områden, är det en extra viktigt förmåga i jobbet som truckförare. 

En bra koordination och att vara i bra fysisk form, är också viktigt, även om det är maskinerna som lyfter. Det kan nämligen krävas att man lossar på saker, klättrar upp och rättar till laster, förbereder själva av- eller pålastningen och så vidare. Som truckförare ska man också vara bekväm att arbeta i olika miljöer och temperaturer, både inomhus och utomhus. 

  • mental förmåga

Jobbet som truckförare är i grunden fysiskt, men en viss mental förmåga krävs också för att lyckas som truckförare. Det är viktigt att ha en analysförmåga, för att kunna hålla koll på inventarier, dokumentation, listor och säkerhetsföreskrifter.

Det krävs också att man är självgående och har en initiativförmåga, då det inte alltid finns någon som kontrollerar vad man gör. Som truckförare utför du vad som kan upplevas som monotona arbetsuppgifter, men det behöver ske på ett säkert sätt, där ett öga för detaljer hela tiden finns med och en bra koncentrationsförmåga. 

  • datorvana

På många arbetsplatser krävs det grundläggande datorkunskap och vana, för att kunna föra protokoll och uppdatera listor över inventarier i de system och program arbetsplatsen använder. 

7

vanliga frågor om rollen som truckförare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som truckförare.

8

bevaka jobb för truckförare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning