vad är en servicetekniker?

En servicetekniker är en person som arbetar med underhåll av olika typer av maskiner, för att hela tiden säkerställa att maskinerna och utrustningen är i bästa möjliga skick. Om du arbetar som servicetekniker kommer du både att besöka kundernas hem och företagens arbetsplatser för att reparera eller installera olika maskiner och apparater. Som ny servicetekniker kommer du att behöva arbeta tillsammans med en erfaren eller välutbildad servicetekniker, för att säkerställa att allting sköts enligt processen. 

servicetekniker jobb
1

vad gör en servicetekniker?

Det finns många olika roller av servicetekniker, men de vanligaste rollerna är fordonsmekaniker, tekniker för apparatur i privatbostäder, datatekniker och tekniker för luftkonditionering, som då arbetar med att reparera utrustning på kontor. Det här är olika roller av servicetekniker som låter unika till sin roll, men faktum är att arbetsuppgifterna och ansvarsområdena är snarlika när man jämför de olika rollerna av servicetekniker. Som servicetekniker arbetar man också i väldigt varierande miljöer med installation och reparation av instrument och utrustning, som till exempel stora luftkonditioneringssystem, uppvärmningssystem eller tillverkningssystem som finns i industrier.

lediga jobb
2

genomsnittlig lön som servicetekniker

Medellönen för en servicetekniker kan ligga på mellan 29 000 - 34 000 kroner i månaden. 

Beroende på vilket jobb du utför kan en servicetekniker få betalt per timme, per vecka eller månadsvis. Om du jobbar heltid som servicetekniker finns det möjlighet att få tillägg utöver din månadslön. Denna form av provision läggs på det totala beloppet av de serviceuppdrag du gör under en månad. Du kan även få övertidsersättning för arbete som är utanför utanför ordinarie tid och under helger.

leende man, en servicetekniker, tittar bort från gaffeltrucken
leende man, en servicetekniker, tittar bort från gaffeltrucken
3

olika roller av servicetekniker

Som servicetekniker kan arbetsuppgifterna och inriktningen variera, och det är viktigt att ha med sig att olika utbildningar, erfarenhet och bakgrund gör att ens lämplighet för specifika områden kan variera. 

Ett exempel är biltekniker eller bilservicetekniker, som är en av de mer kända typerna av servicetekniker. I den här rollen arbetar du primärt i en verkstad för att serva och reparera bilar, eller andra motordrivna fordon som motorcyklar och båtar. Det är inte heller ovanligt att man är specialiserad inom sitt specifika område och man kan vara specialiserad på en viss typ av fordon. Det går också att rikta in sig på specifika delar i ett fordon, som till exempel att vara servicetekniker med inriktning på luftkonditioneringssystem i bilar eller servicetekniker med specialkunskap om växlar. 

När det gäller servicetekniker för datorer är dessa ofta utbildade i underhåll av datorer, men har också lärt sig hur man byter ut delar i datorns hårdvara och andra viktiga kontorsapparater. Detta för att utrustningen ska fungera effektivt och problemfritt. Ett annat exempel på servicetekniker är VVS-tekniker, vars arbetsuppgifter går ut på att kontrollera, underhålla och reparera värme- och luftkonditioneringssystem i bostäder och i kontorslokaler. 

4

att arbeta som servicetekniker

I  jobbet och rollen som servicetekniker finns det en mängd olika möjligheter till specialisering. Du kan bli VVS-tekniker, dator- och kontorstekniker, eller arbeta som bilservicetekniker på en verkstad. Arbetet som servicetekniker kan med andra ord innebära många olika vägar och du kan välja den kategori som passar din personlighet, dina intressen och din erfarenhet allra bäst.

När det gäller kravet på kvalifikationer är dessa överkomliga. I några fall behövs det en examen från studier på eftergymnasial nivå, samt gärna erfarenhet från liknande jobb. Praktiska erfarenheter från utbildningen kan också vara meriterande. Om du har en specifik inriktning som du är intresserad av och vill satsa på, är det en bra idé att skaffa sig någon form av utbildning inom det området. 

Områden som sköts av VVS-tekniker och servicetekniker för datorer är eftertraktade, där jobbmöjligheterna är goda för den som satsar på en karriär inom detta område. Utbudet av jobb växer och vanligtvis innebär det också att lönenivåerna förbättras. Möjligheterna till att hitta en tillsvidareanställning är lättare, vilket i sin tur också leder till ökad erfarenhet och förbättrade kunskaper.

För den som har dokumenterad kunskap och erfarenhet, finns det också möjligheten att starta eget företag som servicetekniker som till exempel en egen VVS-firma. Då kan man själv ta beslutet om man vill rikta in sig på att hjälpa företag och kontorslokaler, eller om man hellre vill rikta in sig på bostadsägare. 

Om du funderar på att satsa på en karriär som servicetekniker är det viktigt att ha insyn i vad området och arbetet innebär, i form av ansvarsområden, karaktär på jobbet och vilka kvalifikationer som krävs. 

5

utbildning och kvalifikationer som servicetekniker

Den utbildning och träning som behövs för att bli en servicetekniker, beror helt på vilken industri man ska arbeta inom. De olika rollerna av servicetekniker behöver träning inom sin specialistinriktning.

Ett exempel är VVS-tekniker som behöver lära sig om ventilationer, värmesystem och kylteknik för att kunna arbeta effektivt. Det är inte samma kunskaper som en bilservicetekniker behöver. En sådan behöver utbilda sig inom och lära sig om bilmotorer, bromsar, växelsystem och andra komponenter som finns i en bil. I vissa fall, speciellt när det kommer till känslig utrustning som exempel datorservrar och liknande, kan det behövas en akademisk masterexamen i relevant område, som exempelvis datorkunskap.

Men de allra flesta industrier kräver bara en examen eller att man har tagit studenten, men att man har rätt typ av kunskap eller är villig att lära sig den. Många kan lära sig grunderna till att bli servicetekniker redan på gymnasiet, då det finns många gymnasieprogram som utbildar bra servicetekniker. 

Den som vill arbeta som bilservicetekniker kan välja fordons- eller transportprogrammet, men det finns också el- och energiprogram eller industritekniska gymnasieprogram för den som vill arbeta som servicetekniker inom en annan inriktning. Till skillnad från jobbet som elektriker finns det inget generellt krav på lärlingstid som servicetekniker, men den som är ny på jobbet eller som kommer direkt från sin utbildning, är det viktigt att gå bredvid en mer erfaren servicetekniker till en början. Det är ett sätt att lära sig jobbet snabbare, även om många utbildningar har praktiska delar som också är till nytta och som ger bra erfarenhet inför arbetslivet. 

6

vanliga frågor om rollen som servicetekniker

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som servicetekniker.

7

bevaka jobb för servicetekniker

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning