vad är en konstruktör?

Som konstruktör utvecklar du både produkter och tillverkningsprocesser för att förbättra produktiviteten och lönsamheten i företaget. Du använder dig av datorbaserade mjukvaror som CAD och AUTOCAD för att skapa nya produktdesigner. 

Med hjälp av mjukvaran kan du förvandla dina idéer till modeller och prototyper. Genom att skapa prototyper med förbättrad design har du möjligheten att prova dina produkt- och designidéer i fysiskt format. Förutom att utveckla ny produktdesign kan du även arbeta med att hitta nya lösningar för att förbättra befintliga produkter. Detta för att möta de krav och förväntningar som kunderna har och som ständigt förändras.

konstruktör jobb
1

vad gör en konstruktör?

En konstruktör tar fram, studerar och utvecklar idéer. När du arbetar med research och utveckling handlar ditt jobb om att analysera marknadsdata och marknadsanalyser för att hitta nya möjligheter till förbättring av produktdesign. Du samarbetar med olika avdelningar och team för att komma fram till den bästa möjliga designen. Du kan komma att ta fram designförslag för till exempel produktion av leksaker, kontorsmaterial, köksutrustning, elektronik eller sportutrustning. 

Som konstruktör handlar ditt uppdrag om att ta fram säkra produkter som också visuellt sätt ser bra ut. Du utgår från designspecifikationerna för att utveckla kostnadseffektiva produktdesigner. För att säkerställa effektivitet utvärderar och analyserar du tillverkningsprocesserna. En konstruktör behöver bra kunskaper inom matematik och IT för att kunna ta fram en så bra design som möjligt. 

Skulle ett jobb som konstruktör passa din kreativitet och din innovationsförmåga? Då kan du läsa vidare nedan om vilka kompetenser som behövs för att lyckas i rollen som konstruktör, vilka arbetsuppgifter du har samt vilka kollegor du kommer arbeta tillsammans med.

2

genomsnittlig lön som konstruktör

Det finns en rad olika aspekter som kan påverka den genomsnittliga lönen som konstruktör. Eftersom det är ett jobb som går att hitta hos många olika arbetsgivare, som i sin tur kan vara verksamma inom många olika branscher, kommer löneläget variera ganska mycket för en konstruktör. För mer information om lönenivå se unionens sida med marknadslöner.

faktorer som påverkar lönen för en konstruktör

Förutom att branschen och storleken på företaget är delar som kan påverka lönen för en konstruktör, bör man ha med sig att det generella löneläget i Sverige ser annorlunda ut på olika ställen. I storstäder och tillhörande regioner ligger det generella löneläget högre än i mindre städer eller på landsbygden. Som konstruktör kan man därmed ofta få en högre lön om man arbetar hos ett företag i en större stad, snarare än hos ett företag på en mindre ort. Även vilket ansvarsområde man har och ens arbetsuppgifter spelar roll och påverkar ens lön. Likaså arbetslivserfarenhet och kompetensinriktning.

3

olika roller av konstruktörer

De två huvudsakliga områden som en konstruktör kan rikta in sig på, är följande:

En man sitter i soffan och jobbar på sin laptop. En kvinna och barn sitter vid matbordet i bakgrunden
En man sitter i soffan och jobbar på sin laptop. En kvinna och barn sitter vid matbordet i bakgrunden
4

att arbeta som konstruktör

En konstruktör är specialiserad inom vetenskapen som förklarar hur saker skapas. Du är involverad i produktdesignen, från idéstadiet till utvecklingsstadiet. Nedan kan du läsa mer om ansvarsområden, karriärmöjligheter och i vilken arbetsmiljö du kommer att arbeta i rollen som konstruktör.

5

utbildning och kvalifikationer som konstruktör

Det finns olika vägar för att bli konstruktör:

6

kunskap och kompetenser

Några viktiga kompetenser du behöver för att lyckas som konstruktör är:

7

vanliga frågor om rollen som konstruktör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som konstruktör.

8

bevaka jobb för konstruktör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning