Har du precis börjat ett nytt jobb eller ska du snart göra det? Spännande! Att vara ny på jobbet kan kännas både roligt och läskigt på samma gång. Ett nytt jobb involverar ofta en mängd nya namn att komma ihåg, nya uppgifter att utföra och inte sällan en överhängande rädsla för att göra fel. Känner du dig lite nervös är du alltså långt ifrån ensam, det gör de allra flesta när de ska börja ett nytt jobb.

På Randstad vet vi både hur det är att vara ny på jobbet – och hur du går tillväga för att på bästa sätt komma igång på ditt nya jobb. Här delar vi våra främsta tips om vad du ska tänka på när du börjar nytt jobb, som vi hoppas kan hjälpa dig att säkra starten.

Vad ska du tänka på när du är ny på jobbet?

Först och främst så bör du ta ett par djupa andetag, och komma ihåg att det var du som fick jobbet. Och det av en anledning – du är bäst lämpad för det. Även om det känns tufft och övermäktigt så har företaget tänkt igenom beslutet både en och två gånger. Du kommer att klara det galant!

Det är också viktigt att komma ihåg att ingen förväntar sig att du ska kunna allt första dagen eller de första veckorna. Det tar tid att komma in i ett nytt jobb, både när det gäller de faktiska arbetsuppgifterna men också företaget, kulturen och de sociala bitarna. Tillåt dig själv att vara just ny på jobbet den första tiden och passa på att ställa så mycket frågor du bara kan Var inte för hård mot dig själv och ha inte orimliga förväntningar om att vara självgående och ha koll på läget redan första veckan, för så kommer det sannolikt inte att bli. 

Två personer har en konversation sittandes i en lounge miljö
Två personer har en konversation sittandes i en lounge miljö

Med detta tankesätt har du en god grund för att ta dig an ditt nya jobb och göra succé. Därtill finns det flera saker som du kan tänka på och som kan underlätta för dig att komma in i ditt nya jobb. Du funderar kanske på hur du ska bete dig på ditt nya jobb, hur du enklast lär känna kollegorna eller hur du bäst ser till att komma ihåg all ny information? Det vet vi! Läs vidare för att ta del av våra främsta tips om hur du kommer igång på bästa sätt när du är ny på jobbet.

10 tips att ha i bakfickan när du är ny på jobbet

 

1. Ställ krav på introduktionen 

Introduktionen kommer att vara helt avgörande för din framgång i din nya roll. Olika arbetsgivare och chefer är olika bra på introduktion. Våga ställ kravet att få en plan och eventuellt en mentor så du vet vem du kan vända dig till när det gäller det praktiska: inlogg, eventuella utbildningar i olika system, information om policys, processer och så vidare. Det är sådant du ska kunna förvänta dig av din nya arbetsgivare. 

2. Ge dig själv extra marginaler

Det är aldrig kul att behöva stressa eller att komma för sent – allra minst när du är ny på jobbet. När du är stressad har du dessutom mycket svårare att ta in ny information. Ge dig själv därför gott om tid på morgonen, det skänker inte minst ett lugn som gör att du kan fokusera på det du ska. 

3. Töm agendan

På samma spår som föregående tips så är ett bra råd att inte planera in för mycket aktiviteter vid sidan av jobbet under de första veckorna – det tar energi att vara ny in på en arbetsplats och att processa alla nya intryck. Fokusera istället på att vila och samla tankarna när du kommer hem.

4. Ha ett anteckningsblock nära till hands 

Att vara ny på jobbet innebär många nya intryck och mycket ny information att ta till dig. Väl på plats kan det därför vara bra att alltid ha ett anteckningsblock nära till hands och att skriva ner så mycket som möjligt den första tiden. Att skriva ner saker är bra för inlärningen och ger dig också möjligheten att notera frågor allteftersom de dyker upp. Det visar dessutom att du är intresserad och ambitiös, och du slipper också ödsla dina nya kollegors tid genom att ställa samma frågor flera gånger.

5. Var lyhörd och observant

En bra strategi att ta till när du är ny på jobbet är att bara hänga med, lyssna in och anpassa dig efter situationerna du hamnar i. Var lyhörd och observant, och försök förstå sammanhang, dynamiker och hur saker fungerar på din nya arbetsplats. Det kan exempelvis handla om vilka informella regler som gäller, såsom klädkod, policy för privata telefonsamtal och så vidare. Dessa kan vara bra att få koll på, för att inte riskera att uppfattas som avig i början.

6. Erbjud din hjälp

Visa framfötterna och fråga om någon behöver hjälp med något när du får lite tid över. Dels kan detta hjälpa dig i att lära dig jobbet ännu snabbare, dels är det ett enkelt sätt att skapa kontakt med kollegor.

7. Visa intresse för dina kollegor 

Ingenting gör att du kommer in i jobbet så snabbt som dina nya kollegor. När du är ny på jobbet är det bra att visa intresse för att vara med, både professionellt och privat. Få koll på rutinerna på kontoret och försök följa med i dem. Tar de flesta till exempel med lunch eller går de ut och äter? När tar de flesta kafferast? Visa också att du är engagerad genom att ställa frågor till dina kollegor för att lära känna dem bättre. Frågorna kan handla om allt ifrån hur länge de arbetat för företaget, vad de gjort tidigare, vad de har för intressen utanför jobbet och så vidare. 

En man och en kvinna skrattar under ett möte i ett mötesrum
En man och en kvinna skrattar under ett möte i ett mötesrum

8. Var öppen och visa en vilja att lära dig 

När du börjat ett nytt jobb är det viktigt att du visar engagemang och en vilja att lära dig mer om företaget och arbetssätten. Det gör du genom att ha ett öppet sinne och en vilja att förstå. Att tvärtom gå in med inställningen att du redan kan och vet allt, dessutom bättre än dina kollegor som jobbar på företaget, kommer sannolikt inte ge ett positivt intryck. Och det kommer inte heller ge dig en förståelse om varför de gör på ett visst sätt. 

9. Ha realistiska förväntningar

Inbillar du dig att du ska kunna leverera från dag ett blir du besviken. Fråga istället vad som förväntas av dig, då kan du slappna av och bara fokusera på att lära dig så mycket som möjligt.

10. Var inte rädd för att misslyckas

Visst är det viktigt att göra ett bra intryck på ditt nya jobb och att leverera rätt saker, i rätt tid, men kom ihåg att jobbet inte är på liv och död. Du kan omöjligen veta hur saker och ting kommer att gå innan du har tagit dig an dem. Det kan låta klyschigt, men du lär dig massor av dina misslyckanden. Det är också så du tar dig framåt i din utveckling och skapar en bättre självinsikt om hur du behöver planera ditt jobb framåt. Om du aldrig vågar ta för dig kommer du att ångra dig! Våga testa och tveka inte att fråga när du undrar över något, det vinner du på i längden.

Hur länge ska du ge ditt nya jobb en chans?

Känns ditt nya jobb inte helt hundra? Det är ingenting konstigt alls. Som vi konstaterat kan det vara utmanande att vara ny på jobbet, och det tar också tid att komma in i ett nytt jobb. Det går varken över en natt, en vecka eller ens en månad, utan kan ta upp till ett år innan du är helt fullärd och trygg i din nya roll. Det kan vara bra att ha i åtanke i början om det känns lite sådär. Det är viktigt att du ger ditt nya jobb en ärlig chans för att kunna klargöra om det är att du är ny som känns jobbigt, eller om det är jobbet i sig. 

Om det är jobbet i sig som inte känns bra alls, kan det vara så att tjänsten eller företaget helt enkelt inte är för dig. Det ska kännas bra och motiverande att gå till jobbet, gör det inte det alls är det något som är fel. Försök sätta fingret på vad det är som inte känns bra. Är det arbetsuppgifterna? Är det kollegorna? Är det stämningen? Försök ringa in vad det är som påverkar din magkänsla. Lyft det sedan med din chef för att se om ni kan lösa problemet tillsammans. Eftersom du nyligen sökt jobbet har du sannolikt en tydlig bild av vad du hade förväntat dig utifrån rollbeskrivningen och rekryteringsprocessen, så utgå från det när du framför din feedback. 

Skulle det vara så att ni inte kan lösa problemet är det givetvis tråkigt eftersom både du och din arbetsgivare har investerat tid och energi i rekryteringen, och såklart vill att det ska kännas bra. Gör det inte det ska du lyssna på din magkänsla. Det ska kännas bra att gå till jobbet och du förtjänar en arbetsplats där du får växa, utvecklas och nå din fulla potential.

 

Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb.