Idag finns cirka 200 traineeprogram i Sverige och mer nischade program inom IT tenderar att växa fram. Men är traineeprogram inom IT verkligen bästa sättet att snabbt komma framåt i karriären? Eller är det strategisk bättre med ett “vanligt” jobb?

Som rekryterare på Randstad Technologies får vi följa många människors karriärutveckling. En sak är säker - karriärval tidigt i karriären spelar roll! Redan där läggs grunden för nästkommande jobb, som lägger grunden för nästkommande jobb och så vidare.

Vill du veta mer om hur det är att gå traineeprogram, kan du läsa om Johanna som hoppade på traineeprogram inom redovisning.

en man står upp i bussen, tittar snett ner i golvet
en man står upp i bussen, tittar snett ner i golvet

karriärplanera baklänges när du ska välja mellan traineeprogram eller vanligt jobb

Har du en tydlig plan för vad du vill göra i framtiden är mitt tips att planera baklänges. Om du siktar på att bli CIO - vilket steg måste du ta innan för att kliva upp till rollen, och vad är steget innan det?

fördelar med traineeprogram

Enligt en undersökning genomförd av Nova bland 7000 medlemmar leder ett traineeprogram i början på karriären till  i genomsnitt 3000 kr högre månadslön än de som började med ett vanligt jobb. 48 % av de som går traineeprogram blir så småningom chefer. Så har du ambitioner att bli ledare har du helt enkelt större chans om du går ett traineeprogram än om du tar ett vanligt jobb.

Ett traineeprogram kan ses som en fortsatt utbildning. I ett traineeprogram får du generellt sett mer tid på dig att komma in i företaget och det finns en strukturerad plan för dig. Introduktionsplanen är ofta väl genomtänkt och baseras på många tidigare års introduktion av nyexaminerade IT-akademiker. Inom ett IT-traineeprogram finns det oftast en uttalad idé om att skapa starka interna nätverk som handlar om att överbrygga avdelnings- och ansvarsgränser. Du förväntas snarare bli en företagsmedarbetare än en IT-medarbetare. För dig som vill du jobba affärsnära så erbjuder traineeprogram ofta det. Generellt så investeras det mer i traineer än i andra rekryteringar.

IT-traineeprogram leder oftare till:

 • Högre lön
 • Framtida ledarroll
 • Internationell karriär
 • Affärsnära arbete
 • Karriär i stor organisation
 • Mer fokus på kommunikation och relation

fördelar med ett vanligt jobb istället för traineeprogram

Ett vanligt jobb kan många gånger vara en snabbare väg in i en mer nischad specialistroll.  Om du har för avsikt att inrikta dig på ett specifikt område kan trainee-programmens affärsnära projektarbeten kännas “långt från koden” om du exempelvis vill jobba med programmering.

Ett vanligt jobb erbjuder en möjlighet till ett individuellt anpassad introduktion som du med fördel själv kan vara med och påverka. De flesta arbetsgivare jag träffar är positiva till det. Ett program kan ibland inge känslan av att stöpa alla i samma form, vilket för vissa kan kännas opersonligt.

På ett vanligt jobb förväntas du lägga mycket tid på att komma in i en specifik roll som ska leverera ett visst värde. Man kan säga att du kommer att förväntas leverera värde snabbare i kontrast till ett traineeprogram som på många sätt är en förlängd utbildning.

Ett vanligt jobb leder oftare till:

 • Specialisering
 • Skräddarsydd, personlig introduktion
 • Kvalificerade arbetsuppgifter förhållandevis snabbt
 • Självständigt arbete
 • Specialistinriktade arbetsuppgifter
 • Mer fokus på arbetsinnehållet

Vill du utveckla dig själv och din karriär, då kan vi erbjuda dig vårt unika traineeprogram för specialister, Randstad Future Talent Trainee. Läs mer om vårt traineeprogram.

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb