vad är en elektroingenjör?

En elektroingenjör jobbar med elektronik, elkraft, styrsystem och signalbehandling. Du tillämpar fysik och matematik för att designa och utveckla elektronik. Du förlitar dig på datorstödd design (CAD) för att skapa scheman för elektriska komponenter och skapa simuleringar som illustrerar systemfunktionerna för elektriska enheter. Du utför också underhåll och testar om enheterna fungerar som de ska.

elektroingenjör jobb
1

vad gör en elektroingenjör

Som elektroingenjör arbetar du inom olika branscher, bland annat kraftproduktionsstationer, telekommunikationsföretag och instrumentutvecklingsföretag. Ingenjörer inom elektroteknik behövs inom områden som elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon och IT. De kan arbeta med allt ifrån konstruktion och produktion till utveckling och forskning. Specialisering på särskilda områden är vanligt.

Oavsett specialisering kan man sammanfatta arbetsuppgifterna med att elektroingenjörer håller elsystemen igång. De ser till att alla system är väl underhållna och utför systemuppgraderingar snabbt. Dessa ingenjörer ansvarar för att planera och initiera elektriska projekt. När ett projekt är igång deltar de i utvecklingsprocessen fram till den slutliga installationen. Dessutom erbjuder elektroingenjörer kontinuerlig vägledning till företagsledningen om alla elektriska frågor och leder eller stöttar andra eltekniker.

Du behöver olika färdigheter för att bli elektroingenjör, från grundläggande kretsteori till projektledning. Du behöver också specialverktyg som enkla voltmetrar, avancerade analysatorer och avancerad design- och tillverkningsprogramvara.

Skulle arbetet som elektroingenjör passa dina projektledningskunskaper och matematiska förmåga? Läs då vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att kunna axla en elektroingenjörsroll.

lediga jobb
2

genomsnittlig lön som elektroingenjör

Medellönen för en elektroingenjör enligt Statistiska centralbyrån (SCB) 2022 är 43 300 SEK per månad.

två elektroingenjörer klädda i byggarbetskläder, samtalar med varandra, kvinnan håller en laptop i handen
två elektroingenjörer klädda i byggarbetskläder, samtalar med varandra, kvinnan håller en laptop i handen
3

olika roller av elektroingenjör

Elektroteknik är ett brett område där du kan specialisera dig i olika kategorier beroende på vad du föredrar. Här är några typer av elektroingenjörer:

4

att jobba som elektroingenjör

Att arbeta som elektroingenjör innebär tillämpning av fysik för att designa, utveckla och styra el och elektronik. Här är en uppdelning av elektroingenjörernas ansvar, arbetsmiljö, schema och arbetsförväntningar.

Elektroingenjörer har en hel del ansvar som varierar beroende på arbetsplats och specialisering. Dock är vissa ansvarsområden enhetliga för alla, såsom:

5

utbildning och kvalifikationer som elektroingenjör

För att bli elektroingenjör behöver du vara skicklig och kunnig inom naturvetenskapliga discipliner, främst matematik och fysik. Några av tillvägagångssätten är:

Grundläggande kurser i matematik, fysik, ellära och elektronik.

Högskoleingenjörsexamen i elektroteknik : du läser i tre år på en högskola. Här studerar du elektronik, telekommunikation, elkraft- och energiteknik samt regler- och datorteknik. Du får praktiska kunskaper i form av mikrodatorkonstruktion.

Under det tredje året läser du tillämpningskurser som ger dig nödvändiga kunskaper och färdigheter för ett arbete inom elektrifiering av transportsektorn eller vid utveckling av IoT-produkter för smarta städer och samhällen. Du väljer också om du vill genomföra ett utvecklingsprojekt eller en arbetsplatsförlagd utbildning (AFU). Du avslutar utbildningen med ett examensarbete inom ett område som du är intresserad av.

Du måste slutföra en examen i elektro- eller elektronikteknik. Du kan också ansöka med en examen i tillämpad fysik, mekatronik och elektromekanisk teknik. Alternativt kan du fortsätta en högskolekurs som nivå 4 eller 5 högre nationellt diplom i elektroteknik.

Du har även möjlighet att komplettera för fortsatta studier på masternivå. 

6

färdigheter och kompetenser

Några egenskaper för elektroteknik inkluderar:

7

vanliga frågor om rollen som elektroingenjör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som elektroingenjör.

8

bevaka jobb för elektroingenjör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning