vad är en underhållsingenjör?

Som underhållsingenjör använder du teknisk kunskap för att säkerställa att industriella maskiner och utrustning fungerar problemfritt. I arbetsuppgifterna ingår installation, reparation och underhåll av olika typer av utrustning. Du använder specialutrustning, som monitorer för att kartlägga nödvändigt underhåll och identifiera vad som är felet när maskinen inte fungerar. I händelse av maskin- eller produktionsstopp är ditt jobb och ansvar att återställa utrustningen och säkerställa att maskinen börjar fungera igen. 

Vanligtvis använder en underhållsingenjör den utbildning och kunskap man har fått, för att på ett strategiskt sätt lösa problemen som uppstår. Samt vägleda tekniker som genomför själva reparationen i systemet. Beroende på vilken arbetsgivare det handlar om, och hur stort företaget är, kommer du troligen att vara inblandad i viktiga installationer och underhåll av maskiner. Resten av tiden handlar om att delegera ansvar i en chefsliknande roll. I vissa företag behöver du vara mer aktiv i din roll som underhållsingenjör, och då kan det handla om att göra reparationer och löpande underhåll på egen hand. 

En karriär som underhållsingenjör kan ta många olika vägar. Du kan arbeta i verkstäder med underhåll och reparationer, men du kan också arbeta på företag som arbetar med att underhålla maskiner och annan utrustning. Förutom att arbeta hos konsultföretag, som åker ut till kunder och underhåller deras maskiner, kan en underhållsingenjör arbeta på en större fabrik med stor tillverkningsindustri, eller inom exempelvis bil-, olja och gas- samt elektronikindustrin. 

Har du en starka analytiska sida och effektiv problemlösningsförmåga, då kanske rollen som underhållsingenjör skulle passa dig? Läs vidare för att få veta mer om vad som krävs för att bli en framgångsrik underhållsingenjör samt vilka kompetenser och kunskaper som behövs för att lyckas i rollen.

underhållsingenjör jobb
1

genomsnittlig lön som underhållsingenjör

Arbetet som underhållsingenjör kan ha en varierande lön beroende på vilken arbetsgivare, vilka arbetstider och var i landet man söker jobb. Men den genomsnittliga lönen som underhållsingenjör i Sverige ligger på mellan 30 000 och 35 000 kronor i månaden. 

Som alltid när man förhandlar om en tillsvidareanställning går det att förhandla lönevillkor, med exempelvis fler semesterdagar, tjänstepension och högre OB-ersättning för jobb på obekväma arbetstider. 

2

olika roller av underhållsingenjör

Arbetet som underhållsingenjör kan innebära olika arbetsuppgifter, men det kan också innebära olika roller beroende på vilken specialisering man har: 

  • maskinell underhållsingenjör

En mekanisk eller maskinell underhållsingenjör arbetar med installation och underhåll av maskiner och utrustning som används i industrier, i kommersiella miljöer eller i privatbostäder. Ditt ansvar handlar om att reparera maskiner, men också bedriva konstant underhållning genom att byta ut olika delar i motorer och maskiner. 

  • underhållstekniker

Som underhållstekniker är du ansvarig för att genomföra själva underhållet och reparationen när något behöver fixas. Det inbegriper att plocka bort icke-fungerande och skadade komponenter, samt sluttesta maskiner och utrustning efter genomfört underhåll för att se att allting fungerar. 

Please use these images in the context of inclusion projects
Please use these images in the context of inclusion projects
3

att arbeta som underhållsingenjör

Har du undrat hur en vanlig arbetsdag ser ut för en underhållsingenjör? Läs mer om arbetsuppgifter och vilket ansvar man har i rollen som underhållsingenjör. 

4

utbildning och kvalifikationer som underhållsingenjör

Om du vill bli underhållsingenjör finns det relevanta utbildningar på olika nivåer som du kan söka: 

  • gymnasiala studier

Det finns gymnasieskolor på flera håll runt om i Sverige som erbjuder tekniska utbildningar, som kan vara tillräckligt bra för att få grundläggande jobb som underhållsingenjör efter studenten. Då är det meriterande om man har praktik hos ett företag under studietiden. 

  • yrkeshögskola

Det finns flera yrkeshögskolor som har utbildningar till underhållsingenjör eller liknande tekniska arbeten. Det är meriterande om man också har en teknisk bakgrund från sina gymnasiala studier. Det går att studera till underhållsingenjör på yrkeshögskola både på distans och på plats. 

  • högskola

Det finns också tekniska universitetsutbildningar som är lämpliga för underhållsingenjör, men ofta rör det sig om utbildningar som är betydligt bredare än så och som ger dig ännu större möjligheter att arbeta inom det tekniska området. 

  • masterutbildning

Om du läser en akademisk teknisk utbildning inom exempelvis underhållsteknik finns det också möjlighet att läsa på mastersnivå. Det stärker dina chanser att få ett bra jobb som underhållsingenjör, men framför allt innebär det att du snabbare kan avancera från underhållsingenjör till högre positioner hos samma arbetsgivare, eller om du söker dig till ett nytt företag. 

Ofta finns det krav på arbetslivserfarenhet också, men den som har en tung akademisk utbildning att lägga till sin arbetserfarenhet kommer att vara mer attraktiv för chefsroller inom det underhållstekniska området. 

5

kunskap och kompetenser

Det finns många tekniska kunskaper som är viktiga i rollen som underhållsingenjör, och som går att erhålla både via utbildningar och genom att arbeta inom underhållsteknik. Men för att bli framgångsrik som underhållsingenjör finns det också mjuka egenskaper som kan vara attraktiva för en arbetsgivare.

6

vanliga frågor om rollen som underhållsingenjör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som underhållsingenjör.

7

bevaka jobb för underhållsingenjör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning