så lyckas du på det nya jobbet.jpg

Känner du dig färskare än en nyknådad deg som fortfarande ligger på jäsning? Lugn, det gör vi allihop när vi kliver in på ett nytt jobb. Rädslan för att misslyckas kan vara förlamande. Så här kommer du över den.

Få saker är så nervkittlande som att få dina första viktiga arbetsuppgifter som nyanställd. Vem ska du prata med? Och om vad? Finns det särskilda sätt vissa uppgifter ”måste” utföras på? Steve Errey har på karriärsajten The Daily Muse gått igenom vad du bör tänka på för att bli mer självsäker och komma över rädslan för att misslyckas i början.

de anställde dig trots allt av en anledning

Det är inte alla som klarar sig igenom en arbetsintervju – tvärt om. Företaget har valt just dig för att de anser att du är bäst lämpad för arbetsuppgifterna. Du är grym! Kort sagt innebär det att du är precis så där bra som du ibland får för dig att du är.

måla inte upp hemska scener framför dig

Kom ihåg att vi tänker 100 procent av vår vakna tid. Mycket av tankarna utgörs av scener som spelas upp i din hjärna. Försök att komma ur den negativa tankespiralen, och bli kompis med dina tankar – även om de inte alltid är angenäma.

se utmaningarna i vitögat

Att vara rädd för att misslyckas är helt naturligt när du är ny och har mycket att bevisa. I värsta fall hamnar du i ett rent överlevnadstänk som hör hemma när du är vilse i djungeln, men inte på din nya arbetsplats. Visst, det är viktigt att leverera rätt och i tid, men jobbet är inte på liv och död. Därför: låtsas inte som att du kan och förstår allt från början och var inte rädd för att fråga. Det vinner du på i längden.

misslyckandet är inte din fiende

Du kan omöjligen veta hur saker och ting kommer gå innan du har tagit dig an dem. Kanske stökar du till det totalt. Kanske gör du en heroisk insats. Hjältemod och stenhårt jobb innebär för övrigt inte ett lyckat resultat per automatik, men poängen är att du måste våga misslyckas. Det kan låta klyschigt, men du lär dig massor av dina misslyckanden. Om du aldrig vågar ta för dig kommer du att ångra dig!