så äter du dig till en bättre jobbprestation.

sa-ater-du-dig-till-en-battre-jobbprestation.jpg

Kosten har stor betydelse för ditt välbefinnande. Dietisten Sofia Forsberg ger råd för hur du bör äta för att optimera jobbprestationen. Zink och B-vitamin är heta stalltips.

Maten är kroppens bränsle och vilken typ av näring vi stoppar i oss kommer oundvikligen att manifestera sig i hur vår fantastiska cellulära maskin fungerar. Trots att hon är dietist framhåller Sofia Forsberg att det är mer än bara näringsintaget som räknas när det gäller att toppa jobbformen:

– Det är vissa grundförutsättningar som måste till för att du överhuvudtaget ska kunna tillgodogöra dig näringen på ett bra sätt: du måste exempelvis sova ordentligt. En outvilad hjärna och kropp kommer aldrig att prestera bra i längden oavsett vad du stoppar i den.

Därefter gäller det att hålla en bra vätskebalans (ungefär 30 ml vätska per kilo kroppsvikt om man har ett BMI under 30, lyder rekommendationen) samt att inte slarva med motion och frisk luft.

– En halvtimme motion per dag, det är det minsta du behöver, säger hon.

men om vi kikar på maten, vad är ditt bästa tips för att toppa jobbformen?

– Man bör mumsa B-vitaminer så det står härliga till! Speciellt B1, B6, B9 och B12. De hjälper till att optimera celldelning och omsätta både kolhydrater och proteiner för att hålla igång de små grå. Det finns de som menar att B-vitaminer hjälper mot trötthet och nedstämdhet och lyfter humöret i största allmänhet.

B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att vi inte kan lagra dem i vår fettväv och därför behöver ny påfyllning varje dag.

– Viktiga B-vitaminkällor är spannmål och mjölk, men de finns lite här och var i kosten, säger Sofia Forsberg och tillägger att det finns fler viktiga komponenter för att få hjärnans tankar att springa rätt.

– Mineralet zink är oerhört viktigt för tankeverksamheten. Lider du av zinkbrist kan du bli trött, på dåligt humör och drabbas av koncentrationssvårigheter.

oj, det låter som att man borde gå och köpa en burk?

– Faktiskt så är zink ett sådant mineral som det kan bli för mycket av om man tillsätter det i form av kosttillskott. Zinkförgiftning är ingen hit så jag föreslår att du satsar på naturliga näringskällor som kött, skaldjur och fullkornsprodukter istället.