Drömmer du om mer ansvar, att leda ett eget team och att sätta din prägel på verksamhetens utveckling? Rekryteringsexperten Oscar Nordström tipsar om hur du fortast tar dig dit.

b88d0cf61071488f8ae541124651f1b7.jpg
b88d0cf61071488f8ae541124651f1b7.jpg

Oscar Nordström är rekryteringskonsult och har specialiserat sig på chefs- och specialistrekrytering. Har du tagit sikte på en ledarroll är det första du bör göra att fråga dig själv varför, menar han.

– Att vara ledare innebär att ta ut en riktning för dig själv och din grupp och följa den, men också att vara en förebild för dina medarbetare och ge dem rätt verktyg för att lyckas och utvecklas. Dessutom ingår det att vara den person som lyfter och driver de frågor som dina medarbetare kanske inte har möjlighet eller kompetens att utföra, säger Oscar och fortsätter:

– De personer som i efterhand känner att ledarrollen inte var någonting för dem brukar ofta säga att det beror på att så stor del av tiden ätits upp av administrativa sysslor och personalärenden. Och så är det till viss del, i ledarrollen får du ägna mindre tid åt den specialisering du sannolikt hade innan och mer åt själva ledarskapet.

Men har du en tydlig bild av vad en ledarroll skulle innebära för dig, rätt motivation och en vilja att nå dit är det en givande och spännande uppgift, menar Oscar.

– Som ledare lär du dig oerhört mycket. Delvis om dig själv, i de utmaningar du ställs inför, men också om hur människor omkring dig och grupper fungerar.

planera din karriär redan från början

– Sök dig till en organisation eller arbetsroll där du ganska snart kan få möjlighet att leda på en lägre nivå. Antingen som projektledare, i en mindre grupp eller på en liten avdelning, säger Oscar.

På många sätt är hantverket nämligen detsamma, oavsett om du ansvarar för fem eller femtio personer. Att testa i mindre skala kan ge dig en känsla för om du trivs i rollen att leda andra – och om du är bra på det.

– Vissa branscher har också tydligare utstakade karriärvägar och kan vara lättare att klättra inom än andra. Amerikanska säljföretag är ett typexempel, men generellt kan man säga att större bolag, som kanske har traineeprogram och uttalat satsar på unga kompetenser, ger större möjligheter till snabb ansvarsutveckling än mindre företag där det bara är ett eller två steg upp till vd:n.

ha inte för bråttom – fokusera på att göra ett bra jobb

Att vara försiktig med dina intentioner när du går in i en anställning kan vara klokt, menar Oscar. Att för tidigt markera att du är där bara för att klättra är sällan en uppskattad strategi. Försök istället att hitta en tjänst du trivs med och kommer att tycka är spännande på ett eller två års tid, och sträva i varje moment efter att göra ett bra resultat.                 

– När du sedan har det att luta dig mot kan, och ska, du däremot vara tydlig med dina ambitioner. Visa att du är redo att ta nästa steg och gå mot en ledarroll. Självklart i samtal med din chef, men också med kollegor och externa kontakter. Det kanske inte är just din nuvarande chef som kan erbjuda dig rollen du söker.

Lyft även fram erfarenheter utanför arbetslivet när du aspirerar på en ledarroll. Även om du inte haft ett uttalat chefsuppdrag tidigare kan du ha meriter som gör dig lämplig för rollen.

– Du kan ha noll års arbetserfarenhet som chef, men tio år som scoutledare eller idrottstränare. Den typen av ledarskap kan mycket väl vara intressant för en arbetsgivare eller rekryterare. Berätta vad du har gjort och varför det har varit roligt, säger Oscar och avslutar:

– Sådana uppdrag kan också vara en bra chans att få prova på en ledarroll innan du får möjligheten i arbetslivet.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb