Det är aldrig lätt att berätta för sin chef att man vill sluta. Faktum är att det är många som skräms av tanken på att säga tack och hej till sin arbetsplats, kollegorna, och inte minst sin chef. Oavsett om du tycker bra om arbetsplatsen du planerar att lämna, eller tvärtom vantrivs, inte kommer överens med chefen och längtar efter att gå vidare i karriären till något nytt, så finns det alltid bättre och sämre sätt att säga upp sig på.

Att säga upp sig snyggt och lämna med en bra känsla är jätteviktigt, inte minst för din egen del. Man vet aldrig var man hamnar i framtiden. Därför är det klokt att vara försiktig och inte bränna några broar när man säger upp sig från sitt jobb. 

Men hur gör man då? Vi delar med oss av allt du behöver veta om att säga upp sig!

en kvinna som ler, sitter i samtal med sin chef om att säga upp sig
en kvinna som ler, sitter i samtal med sin chef om att säga upp sig

varför känns det jobbigt att säga upp sig?

De allra flesta tycker nog att det känns lite jobbigt att säga upp sig, ofta för att man helt enkelt inte vill göra arbetsgivaren besviken. För många grundar sig oron i att relationen till arbetsgivaren ska skadas, och hur man ska kunna gå vidare med goda referenser i ryggen. 

Och visst är det viktigt att tänka på referenser och att arbetsgivaren du planerar att lämna kan vara någon du vill ska rekommendera dig i framtiden. Kom dock ihåg att referenserna inte kommer att fälla avgörandet när du söker jobb i framtiden. Referenstagningen kommer ganska sent i processen vilket gör att arbetsgivaren i det läget redan träffat dig och bildat sig en uppfattning av dig och dina kompetenser. Med det sagt är det dock alltid viktigt att försöka lämna en arbetsgivare med så goda relationer som möjligt, du vet aldrig när era vägar kommer att korsas igen.

Ha också i åtanke att du inte är skyldig din arbetsgivare att stanna på arbetsplatsen för resten av ditt liv. Att du vill utvecklas i karriären, höja din lön eller helt enkelt testa dina vingar någon annanstans är ingenting konstigt. Chefen är också människa, och har sannolikt själv bytt jobb både en och två gånger i sin karriär. Självklart kan chefen bli besviken över att du säger upp dig, men du ska aldrig ha dåligt samvete över att fatta ett beslut som rör din karriär och din utveckling.

quote icon

Att säga upp sig kan kännas skrämmande. Men om du hanterar situationen väl kan det bli en erfarenhet som stärker dig i din karriär och en positiv upplevelse, både för dig och för arbetsgivaren.

att säga upp sig – 5 steg att gå igenom. 

1. fundera en extra gång och se till att du är säker

Det finns många olika skäl till att vilja säga upp sig. Oavsett vilken anledning just du har är det alltid viktigt att du överväger den noga och funderar över om du egentligen hade kunnat finna en lösning hos din nuvarande arbetsgivare. Slutar du för att du vill ha högre lön? Har du i så fall lyft frågan med din nuvarande arbetsgivare och provat att begära en löneförhöjning? Vill du lämna rollen för att du saknar utvecklingsmöjligheter? Kanske kan du och din chef tillsammans staka ut en tydlig karriärväg eller plan för dig? Känner du helt enkelt att det är dags för något nytt?

När du utvärderat ditt beslut och övervägt olika möjligheter har du ditt svar. Om du landar i att det bästa alternativet för dig är att säga upp dig är det klokt att ha ett nytt jobb på ingång. Har du inte det behöver du ha i beaktning att du kan riskera att bli utan inkomst under en period om du säger upp dig innan du har skaffat ett nytt jobb. 

Du har ingen skyldighet att meddela din arbetsgivare att du funderar på att söka dig vidare. Men planerar du att lämna din chef som referens och ni har en bra relation kan det vara klokt att lägga korten på bordet och förvarna. Det som är viktigt är att, oavsett när du väljer att säga något, är din chef den första som får beskedet. Det är han eller hon som drabbas av den största förändringen och kommer att behöva planera för det. Underskatta inte hur snabbt ordet sprider sig bland kollegor, även om du har gott förtroende för dem.

2. kolla upp ditt avtal – vilken uppsägningstid har du?

Innan man säger upp sig är det bra att ha koll på vad som gäller kopplat till uppsägningstid. Uppsägningstider regleras i kollektivavtal och lagstiftning (LAS), och varierar beroende på anställningens längd. Information om vilken uppsägningstid som gäller för dig bör du finna i ditt anställningsavtal. Var beredd på att din arbetsgivare kan begära att du arbetar hela denna period medan företaget rekryterar någon ny till din tjänst. Söker du nytt jobb är det också klokt att ha din uppsägningstid i åtanke så att det inte krockar eller ställer till problem med din tillgänglighet. 

Att ha en dialog och meddela sin uppsägning i god tid är ett positivt sätt att avsluta anställningen på. Då hinner arbetsgivaren ordna en ersättare eller planera hur dina uppgifter ska fördelas och hanteras när du har slutat.

Något annat att ha i åtanke när det gäller uppsägningstiden är att fortsätta prestera på precis samma nivå som tidigare medan den pågår. Bara för att du sagt upp dig och känner dig redo att gå vidare är ditt uppdrag inte slutfört. Kom ihåg att dina kollegor ska jobba kvar på arbetsplatsen, och att ett negativt intryck av din sista tid ganska lätt kan överskugga dina tidigare prestationer.

en ung kille sitter vid sin laptop och skriver ett uppsägningsbrev
en ung kille sitter vid sin laptop och skriver ett uppsägningsbrev

3. skriv ett uppsägningsbrev

Uppsägning bör alltid ske skriftligen, genom ett så kallat uppsägningsbrev. Detta gäller även om du först meddelar din uppsägning muntligen i ett möte med din chef. En av anledningarna till detta är för undvika att någon typ av tvist uppstår mellan dig och arbetsgivaren kopplat till uppsägningen eller din uppsägningstid. Har du sagt upp dig skriftligen i ett mail kan du alltid gå tillbaka till detta och bevisa din sak.

Förbered ditt uppsägningsbrev så att du har det redo och kan skicka över det till arbetsgivaren efter att du meddelat din uppsägning muntligen i ett formellt uppsägningssamtal med chefen (se steg 4).

Formulera dig professionellt och kortfattat, och ange datumet för din uppsägning och datum för önskad sista arbetsdag. Om du vill kan du uppge anledningen till varför du säger upp dig – om du exempelvis har hittat ett annat jobb, vill börja studera eller ska ta en paus från karriären – men det är inte ett krav.

Undvik att ta upp känslomässiga skäl. Om anledningen till att du säger upp dig är att du inte kommer överens med din chef eller dina kollegor bör du hålla det för dig själv. 

4. boka in ett enskilt möte med din chef

Som vi gick igenom i steg 3 så ska uppsägningen ske i skriftlig form, per mail fungerar bra.  Trots detta kan det vara snyggt att först meddela din chef ansikte mot ansikte i ett möte, eller i alla fall muntligen per telefon, beroende på vilken relation ni utvecklat. 

Det finns ingen mening med att skapa dålig stämning när du slutar. Ditt sätt att hantera uppsägningssamtalet kan avgöra vilken sorts avslutning du får och huruvida arbetsgivarens dörr står öppen för dig om du vill återvända någon gång i framtiden, så försök att hålla en positiv ton genom samtalet. Här listar vi våra bästa tips för uppsägningssamtalet:

  • Boka ett möte med din chef, och var beredd på att säga upp dig personligen. Känns det jobbigt kan du alltid öva innan och tänka igenom hur du vill formulera dig. 
  • Under mötet berättar du att du säger upp dig. Om du vill kan du förklara varför du vill lämna företaget, men det är inte ett måste. Om du väljer att berätta behöver du inte gå in på detalj och förklara, utan det räcker att kortfattat, sakligt och med artig ton förklara att du fått nytt jobb/ska studera/vill utvecklas åt ett annat håll. 
  • Var beredd på att din chef kan komma att erbjuda dig högre lön eller andra utvecklingsmöjligheter för att få dig att stanna. I det läget gäller det att komma ihåg anledningarna till varför du valt att sluta. Tänk igenom detta innan, är du osäker bör du återgå till steg 1 i den här texten för att landa i om uppsägning verkligen är det rätta beslutet för dig. 
  • Försök få till ett positivt samtal. Ett bra sätt att åstadkomma det är tacka din chef för de möjligheter du fått på företaget och att betona dina positiva erfarenheter av jobbet och rollen du haft. Du kan också passa på att erbjuda dig att hjälpa till under överlämningsperioden och meddela att du kommer att göra ditt yttersta för att bli klar med det som går och se till att finnas tillhands för att hjälpa den som ska ta över din roll.
  • Avsluta mötet med att meddela att du kommer att skicka in en formell uppsägning per mail. Se till att göra detta på en gång.

5. be om rekommendationer

Att be sin chef att skriva en rekommendation och ställa upp som referens är ett utmärkt sätt att stärka sitt CV och sin LinkedIn-profil till nästa gång det är dags att söka jobb. Det gäller även om du redan har en ny tjänst.

Skriv ett mejl eller be om ett möte med din chef under din sista vecka på företaget. Tacka chefen för den här tiden och fråga om han eller hon skulle kunna tänka sig att skriva en rekommendation om dig på LinkedIn eller att ställa upp som referens i framtiden.

Begränsa inte sådana här förfrågningar till chefer – det är en bra idé att även fråga kunder du interagerat med, kollegor och till och med leverantörer; alla som du har haft regelbunden kontakt med under anställningen och som skulle kunna gå i god för dig.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb