Vem kan jag använda som referens? Förväntas jag lämna referenser från min nuvarande arbetsplats? Och vad gör jag om jag söker mitt första jobb? Referenser kan vara klurigt, såväl för gröngölingen som för den rutinerade. Här är tipsen som guidar dig rätt.

referenstagning är en väg för att lära känna dig lite bättre

När en rekryterare kontaktar dina referenser gör hen det med lite olika punkter på sin agenda. Dels vill man få det bekräftat att du faktiskt har haft de uppgifter och ansvarsområden som du uppgett, att du nått de mål du stoltserat med och så vidare. Men man vill också få en mer fördjupad bild av din personlighet, din kompetens och dina drivkrafter.

Vi brukar ofta fråga om referensen själv har någon teori om varför kandidaten intresserar sig för jobbet i fråga. Vår uppgift är att ta reda på om personen kommer att klara av jobbet. Vi frågar om allt från samarbetsförmåga och konflikthantering till hur bra man är på att passa tider, givetvis beroende på vad tjänsten kräver. Vi frågar ofta om konkreta situationer och hur personen hanterat dem, så att det blir mätbart hur kandidatens egenskaper och kompetens kommit till nytta i tjänsten.

använd referenser som du har olika relationer till

tidigare chef och kollega

Välj gärna två till tre personer som känner dig väl genom olika jobb. I första hand en tidigare chef och en före detta kollega.

någon annan du jobbat mycket med

Utöver chefer och nära kollegor har du säkert andra som känner dig väl genom jobbet. Söker du en chefstjänst är det viktigt att du inte bara väljer dina kollegor och din egen chef utan även lämnar en referensperson som rapporterat till dig. Om du inte söker en ledarposition, eller inte haft någon tidigare, kan den referensen vara någon som du samarbetat mycket med. Kanske en projektledare eller en kollega på en annan avdelning? Vissa anger också kunder som referenser, vilket kan vara väldigt användbart då det ger ett extra utifrånperspektiv.

hur gör jag för att få någon att vilja bli min referens?

Fråga! De flesta blir smickrade och vill väldigt gärna hjälpa till om de har tid. Kom bara ihåg att det är viktigt att din referens får reda på vad det är för typ av tjänst som du sökt så att personen kan förbereda sig. Be din referens titta på annonsen och diskutera vad du har gjort tidigare så att arbetsuppgifterna stämmer överens med vad du sökt, och att din referens kan ge de svar som rekryteraren söker.

ibland kan du vara lite kreativ när du väljer referenser

måste jag lämna referenser från min nuvarande arbetsplats?

Nej, vi har så klart full förståelse för att man kanske inte vill basunera ut att man är sugen på nytt jobb om det begärs referenser i ett tidigt skede i rekryteringsprocessen. Samtidigt finns möjligheten att ta lite omvägar: kanske har du en kollega som du har fullt förtroende för som du kan fråga? Var inte rädd för att ringa och bolla med rekryteraren om vilka som kan möta våra behov utan att för den delen trampa någon på tårna på ditt nuvarande jobb.

hur gör jag med referens om jag söker mitt första jobb?

Försök hitta någon i din omgivning som kan uttrycka sig professionellt om vad du går för. Varför inte en lärare eller handledare? Om du är verksam i en förening eller ideell organisation så kanske en ordförande eller någon i styrelsen kan berätta om dig. Undvik dock att använda familj eller släktingar som referenser.