Många har nog en bild av drömjobbet. Av det där jobbet som ska göra att man äntligen slutar scrolla bland platsannonserna och inte längre behöver snegla avundsjukt på vänner och kollegor. När du väl har fått drömjobbet ska sökandet upphöra – då är du i mål.

Det kan dock vara bra att problematisera bilden av drömjobbet. Att ha en storslagen ambition och ett mål med sitt arbetsliv tror hon är nyttigt, men det gör inget om den där bilden av drömjobbet är lite suddig i kanterna.

tre kollegor sitter och pratar med varandra
tre kollegor sitter och pratar med varandra

Egentligen är det inte så kryptiskt som det låter. Snarare ganska logiskt. Du som nu är på väg att göra ditt intåg på arbetsmarknaden har en lång karriär framför dig och arbetsmarknaden förändras snabbt. Tjänster blir inaktuella, jobb försvinner, och en alltför snäv bild av drömjobbet kan leda dig i fel riktning. Det är alltså inte säkert att ditt drömjobb finns kvar när du väl är erfaren nog att söka det. Men samma sak gäller åt andra hållet. Det skapas ju också nya jobb, så det är inte säkert att ditt drömjobb finns än. Då är det svårt att veta hur det ser ut.

gräv där du står

Istället kan man satsa på en mer handfast och konkret strategi. Gräv där du står. Det är först när vi befinner oss på en arbetsplats och faktiskt utför ett yrke som vi får en ordentlig uppfattning om vad det jobbet innebär. På din arbetsplats har du också tillgång till kollegor och kan få en god inblick i hur de jobbar. Det ska du utnyttja. Var nyfiken, fråga vad de tycker om sitt jobb och vilken väg de tagit fram till det. 

Vi kan också slå ett slag för den interna vägen till drömjobbet, som kan har flera fördelar. Förutom att du känner företaget väl, och på så vis vet vad du får, vet också företaget vem du är och vad du går för. Förutsatt att du har den möjligheten ska du inte vara rädd för att tala med din chef om dina mål och ambitioner. I din chef har du en gratis jobbcoach och att du visar att du vill framåt och uppåt signalerar att du är driven och målmedveten.

jobba som konsult

Ett alternativ till den interna vägen mot drömjobbet är att konsulta. Som konsult kan du snabbt få erfarenhet från olika arbetsplatser samtidigt som du bygger upp ett stort nätverk.

En av flera fördelar med att jobba som konsult är möjligheten att knyta kontakter för framtiden, vilket blir allt viktigare på dagens arbetsmarknad. Dessutom får du chansen att arbeta i olika team och i olika roller, och kan ställa olika arbetsplatser mot varandra. Om du är osäker på vad du vill jobba med är det en naturlig väg att gå.

Avslutningsvis kan finnas skäl att tona ner förväntningarna på drömjobbet, även om det kan låta lite tråkigt.

– Missförstå mig rätt nu, men att ha en realistisk bild av hur ditt drömjobb ser ut tror jag är en förutsättning för ett lyckat arbetsliv. Alla jobb, även ditt drömjobb, kommer kräva hårt arbete och disciplin. Istället för att se drömjobbet som en slutstation, skulle jag föreslå att se det som en position varifrån du kan ta dig vidare. Alltså, om du inte vet exakt hur ditt drömjobb ser ut är det ingen fara, snarare tvärtom. Håll istället ögonen öppna, var nyfiken och våga fråga dina arbetskamrater och chefer om råd.