såhär anpassar du ditt akademiska CV för ett jobb inom industrin

Inom den akademiska världen är det viktigaste för din karriär de artiklar du publicerar, dina resultat och den kunskap du har inom ditt forskningsområde. Många har också detta som utgångspunkt när de skriver CV för jobb inom industrin.

Inom industrin är det dock oftast inte just de detaljerna som rekryterare och HR-personer är intresserade av. Rekryteringsexperterna på Randstad Life Sciences har alla någon form av bakgrund inom akademiska världen och vet hur man anpassar sitt akademiska CV för ett jobb inom industrin.

man och kvinna går av bussen
man och kvinna går av bussen

Inom den akademiska forskarkarriären spelar publiceringen av artiklar en väsentlig roll. Vad du publicerar, med vem och i vilka tidskrifter kan vara avgörande för hur din framtida karriär ser ut. Professorer har stenkoll på alla artiklar som publiceras inom fältet, och finns ditt namn med i ”rätt artikel” kan det räcka för att du ska få en tjänst i en forskargrupp.

Personer som arbetar med rekrytering eller HR på företag ser inte på urvalet på samma sätt. Här baseras urvalet istället på nyckelkompetenser, metodkunskap eller arbetssätt som överensstämmer med de kompetenser och erfarenheter en viss roll kräver. Ofta får ditt CV bara någon minut på sig att bevisa att du verkligen är rätt person för den specifika rollen du sökt. Därför är det extremt viktigt att den kunskap och de erfarenheter du har, som överensstämmer med kraven för rollen du söker, direkt kan avläsas i ditt CV. Ett CV avsett för industrin bör därför vara utformat på ett annat sätt jämfört med ett CV avsett för akademin.

Här nedan har vi listat några punkter med tips på hur man kan anpassa sitt CV beroende på om det är avsett för akademin eller industrin.

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb. 

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb