Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan från både kandidater, vänner och bekanta. Det finns väl egentligen inget rätt svar på frågan, och det skiljer sig såklart åt beroende på vilket typ av arbete du söker. 

Jag själv uppskattar en bild - jag har lättare att sätta ihop ett namn med ett ansikte och kommer oftast ihåg även innehållet bättre tack vare bilden. Många av de rekryterande cheferna jag har arbetat med genom åren har också efterfrågat bilder, och har uttryckt att de tycker det är trevligt att få ett ansikte på personen som söker.

en man sitter på soffan med sin dator och skriver på sitt cv
en man sitter på soffan med sin dator och skriver på sitt cv

vad ska jag ha för bild?

Här finns det faktiskt ett rätt svar; en enkel bild, på ditt ansikte och inte mer. Den ska vara professionell och tagen mot en neutral bakgrund, utan några krusiduller. Du kan skippa fest- och semesterbilder, och ha inte med andra på fotot. Och en bild räcker! En gång fick jag ett helt collage med diverse bilder från kandidatens liv, det ger inte direkt det seriösaste av intryck även om det säkert var väl menat. Ett tips är att kolla lite guider om hur du tar en bra profilbild om du är osäker.

var ska jag ha den?

Sätt den i övre delen av CV:t, i format mindre. Jag själv sökte jobb som nyinflyttad 21-åring till Glasgow, Skottland med en uppförstorad selfie över halva CV:t. Det visade sig att det där var inte var så vanligt att ha med foto när man sökte jobb, så även om det säkert gjorde att vissa kom ihåg mig så var det nog inte alltid så positivt. 

Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb.

författare
Stina Sörensen
Stina Sörensen

Stina Sörensen

Recruitment Specialist, Randstad Sourceright Sweden.