Att ha med CV bild eller inte – det är frågan. Faktum är att det är en av de vanligaste frågorna som våra rekryterare får från såväl kandidater och arbetssökande som vänner och bekanta. Och sanningen är att det egentligen inte finns något rätt eller fel svar på frågan. Vi förklarar varför och guidar dig rätt mot att ha bild eller inte i ditt CV. 

måste jag ha en CV-bild?

Det enkla svaret på den här frågan är nej – du behöver som regel inte ha med bild i ditt CV. Anledningen till det är att det till syvende och sist är din kompetens i relation till den uppsatta kravprofilen som är det relevanta i sammanhanget. Hela syftet med ditt CV är att påvisa varför du är den bäst lämpade kandidaten för tjänsten, så att kräva en bild är därmed ovanligt. 

På Randstad arbetar vi med kompetensbaserad rekrytering och baserar aldrig vårt urval på något annat än just kompetens. Därför behöver du inte ha en bild när du söker jobb hos eller genom oss.

Det finns samtidigt ingenting som säger att du inte kan ha med en CV-bild, och vill du det är det helt okej – förutsatt att du väljer bild med omsorg vilket vi förklarar närmare i nästa avsnitt. Det är trots allt människor som går igenom den där högen med CV:n, och allt som kan få just ditt CV att sticka ut eller hjälpa till att lägga dig på minnet är positivt. 

Som vi lyft fram är det kompetensen som är det centrala, men många rekryterare uppskattar ändå en bild, då det kan hjälpa dem att komma ihåg både namnet och innehållet i CV:t. Många tycker kort och gott att det är trevligt att få ett ansikte på personen som söker tjänsten.

en man sitter på soffan och funderar på om han ska ta med CV-bild
en man sitter på soffan och funderar på om han ska ta med CV-bild

vad ska jag ha för bild i mitt CV?

Om du lutar mot att ha med en bild i ditt CV finns det flera saker du ska tänka på, för faktum är att en olämplig bild rent ut sagt kan skada dina chanser att gå vidare i en rekryteringsprocess. Det ska understrykas att det då inte handlar om utseende utan snarare omdömesförmåga. Att använda en bild där du exempelvis är på fest och uppenbart berusad eller ligger i solstolen på semester är direkt olämpligt att använda i ett jobbsammanhang eftersom det är en situation då du behöver visa dig från en professionell sida. 

En enkel bild på ditt ansikte och inget mer är en bra riktlinje att följa. Den ska vara professionell och tagen mot en neutral bakgrund, utan massa annat som distraherar eller ger ett plottrigt intryck. Om du vill ha med en bild i ditt CV kan du placera den i övre delen av CV:t, i mindre format.

Något annat du kan tänka på om du vill ha med en bild i ditt CV är att bilden kan matcha jobbet du söker. Söker du jobb som yogainstruktör fungerar det bra med en bild på dig i yogakläder och yogapose, i andra fall kan en enklare mer neutral bild vara att föredra. Här har vi sammanställt våra främsta tips på saker att tänka på respektive undvika för dig som vill ha med en bild i ditt CV.

5 saker att tänka på för att lyckas med CV-bilden:

  1. Bilden ska vara enkel och endast visa ditt ansikte, tänk från axlarna och upp.
  2. Ett leende ger ett trevligt intryck – le gärna förutsatt att det känns naturligt och genuint för dig.
  3. Bakgrunden i bilden bör vara neutral, undvik mönstrade tapeter eller att stå i ett rum med mycket saker som tar fokus och distraherar.
  4. En enkel mobilbild fungerar toppen! Be en vän eller kollega att ta en bild på dig mot en ljus vägg – mer avancerat än så behöver det inte vara.
  5. Ha gärna en uppdaterad bild som representerar hur du ser ut nu. Har du exempelvis en helt ny frisyr eller om bilden är extremt gammal bör du satsa på att ta en ny.

4 saker att undvika:

  1. Skippa bilder från fest, semester eller andra sammanhang som är privata. 
  2. Ha inte med andra personer i bild. Dels så vill kanske inte dessa personer vara med i en bild du delar med olika arbetsgivare, dels är det ju dig och inte din umgängeskrets som rekryteraren vill se.
  3. Undvik solglasögon, keps eller andra accessoarer som kan göra det svårt att få en uppfattning av hur du ser ut.
  4. Använd inte filter eller redigera dina bilder för att förvränga hur du ser ut. 

Här kan du hitta fler tips om hur du tar bra profilbilder.

selfie som bild i CV?

Det här är en av de främsta följdfrågorna vi brukar få när det kommer till att ha med bild i CV. Som vi tipsat om är det absolut bäst att be någon annan att ta en bild på dig mot en enkel bakgrund, men har du ingen sådan möjlighet fungerar det bra med en selfie förutsatt att den är professionell och neutral. Undvik selfies du tar på dig själv i en spegel utan använd då hellre selfie-kameran. Känner du dig osäker kan du gå tillbaka till tipsen vi listat ovan.

Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb