Att förlora jobbet kan kännas tungt och utmanande på flera olika sätt. Oavsett om du blivit uppsagd, om bolaget du arbetade för gått i konkurs eller om du lämnat din arbetsplats av ett annat skäl, funderar du säkert på vad du ska göra nu. Även om det må låta klyschigt så händer allting av en anledning. Kanske är det nu du äntligen fullföljer din dröm om att starta eget, vågar ta steget att flytta utomlands eller byter bana helt och hittar ett jobb som känns ännu bättre än det du tidigare hade? I den här artikeln delar vi med oss av våra främsta tips till dig som förlorat jobbet, och som hjälper dig att hantera arbetslösheten på bästa sätt för att också ta dig steget närmare ditt nya jobb!

reflektion – första steget när du förlorat jobbet och blivit arbetslös.

Alla människor är olika och hanterar också motgångar och utmaningar på olika sätt. Det är dock vanligt att uppleva arbetslöshet som frustrerande och det är inte konstigt att känna sig nedstämd eller orolig. Arbetet är för många en stor del av livet och en viktig del i vardagen – att förlora jobbet kan därför kännas som att tappa en del av sitt sammanhang. 

Har du nyligen förlorat jobbet är det viktigt att du först och främst tillåter dig själv att landa ordentligt och reflektera över din situation. Att bearbeta det som hänt i lugn och ro är jätteviktigt, eftersom bearbetning är självreflektion och självreflektion innebär att du funderar över frågor som:

  • Vem är du?
  • Vad kan du?
  • Vad vill du?

Det här är angelägna frågor, och frågor som du kanske inte hade tid att ställa dig själv när du arbetade. Det är nämligen då du får klart för dig hur du vill att din framtid ska se ut, och det är först då du kan arbeta aktivt för att nå ditt mål.

en ung kille cyklandes, på väg till intervju, höstträd och byggnader i bakgrunden
en ung kille cyklandes, på väg till intervju, höstträd och byggnader i bakgrunden

när du är arbetslös är ditt jobb att söka jobb

När du reflekterat över ovanstående frågor och landat i vart du vill, är du redo att ta dig vidare. För att göra det behövs struktur och rutiner! Som arbetslös består ditt jobb av att söka jobb, och alla jobb kräver struktur och arbetstider. Att bibehålla rutin och riktning är också viktigt för att hålla motivationen uppe. Ett förslag är att organisera din tid enligt kontorstimmarna, på så vis upprätthålls de tydliga gränserna mellan arbetstid och ledig tid.

Här är ett förslag på hur du kan planera veckan som heltidsarbetssökande:

På förmiddagarna letar du annonser och efter lunch skriver du ansökningar. På tisdagar nätverkar du och på torsdagar går du den där kursen du aldrig hade tid med när du jobbade heltid. Att du vidareutbildar dig under arbetslösheten är jättebra. Det visar att du är driven och seriös, samtidigt som du stärker ditt CV.

6 tips för att gå från arbetslös till anställd

1. nätverka

Ungefär 80 procent av de tjänster som förmedlas kommer aldrig ut på annons. De betyder att de dolda jobben är de flesta jobben, och för att få dem behöver du bland annat nätverka. Att nätverka kan vara så mycket mer och så mycket enklare än vad folk i allmänhet tror.

Många har en något missvisande bild av vad nätverkande är och underskattar därmed dess möjligheter. Att mingla på ett frukostseminarium är att nätverka, absolut. Men det kan också vara så enkelt som att du berättar för dina vänner att du söker jobb. Eller att du tar en lunch med en tidigare kollega, hör av dig till gamla studiekamrater eller pratar med dina släktingar och grannar. Det viktiga är att du aktivt låter folk veta att du söker nytt jobb och att de vet vad det är för jobb du söker.

2. gör arbetssökandet lustfyllt

Vi är alla bra på olika saker. Vissa är duktiga nätverkare, andra är bättre på att leta annonser och skriva ansökningar. Fokusera på det du är bäst på och som du tycker är mest lustfyllt. Det kan göra ditt arbetssökande både mer effektivt och roligare. 

Fundera också över var du bäst söker jobb. Fungerar det bra att sitta hemma eller skulle favoritcaféet kunna vara en mer inspirerande miljö någon dag i veckan? Kan du sitta tillsammans med en vän eller familjemedlem som jobbar hemma, och då också passa på att äta lunch tillsammans? Var kreativ och tänk på att miljöombyte och interaktion med andra ger energi och gör att jobbsökandet känns roligare! 

3. fira dina framgångar

För att behålla motivationen i arbetssökandet bör du sätta upp realistiska delmål och belöna dig själv när du når dem. Till exempel kan du bestämma dig för hur många ansökningar du ska skriva och hur många personer du ska träffa varje vecka. Kom ihåg att dessa delmål ska vara realistiska och möjliga att uppnå, samtidigt som de är tillräckligt utmanande för att sporra dig. Och ännu viktigare: belöna dig själv när du presterat bra! Har du fått komma på intervju eller fått bra feedback från en arbetsgivare: fira det!

4. dra nytta av linkedin

Du vet aldrig när rätt jobberbjudande dyker upp så se alltid till att du har ett aktuellt och uppdaterat CV till hands. LinkedIn är ett riktigt bra verktyg både när det kommer till att nätverka och knyta kontakt med intressanta arbetsgivare och företag, och för att söka jobb. Gå igenom din LinkedIn och se till att din information är uppdaterad och representativ för vad du kan och vad du söker. Använd plattformen aktivt och håll utkik efter lediga tjänster. Här hittar du våra bästa tips om hur du vässar till din LinkedIn-profil.

5. omvärldsbevaka

Håll dig ajour med din omgivning. Är det något företag som etablerar sig på orten där du bor? Fråga dig själv vilka kontakter eller vägar in till det företaget du har och var inte rädd för att ta kontakt. Det har du aldrig något att förlora på, det värsta som kan hända är att du får ett nej.

6. vårda varje relation

Att söka jobb kan ta tid. Även om du inte fick jobbet som du var på intervju för finns det goda anledningar att vårda relationen till den arbetsplatsen. Vem vet, kanske dyker det upp någon annan tjänst på det företaget som kan passa dig. Följ upp, ring och stäm av så att de vet att du finns och att du fortfarande söker jobb. Deras rekryteringsbehov kan komma att förändras.

så håller du motivationen uppe under arbetslösheten.

Har du varit arbetslös en längre tid är det lätt att tappa motivationen och då kan det vara skönt att veta att du inte är ensam – det finns hjälp att få. Är du inskriven hos Arbetsförmedlingen och har varit utan arbete en längre tid kan du få extra stöd genom att delta i något av deras olika program. Ett av dessa är Rusta och Matcha som är en tjänst för dig som behöver stöd och coachning i ditt jobbsökande. Är du berättigad Rusta och Matcha får du själv välja en leverantör för tjänsten, där vårt systerbolag Randstad RiseSmart är en av dem. 

Randstad RiseSmart hjälper dig på resan mot ditt nya jobb. Tillsammans sätter ni upp en plan som är anpassad efter dig, din kompetens och dina ambitioner, och du får bland annat:

  • en personlig coach som stöttar och hjälper dig att sätta mål
  • hjälp att sätta en personlig handlingsplan för din utveckling
  • lära dig att skriva CV och personligt brev som sticker ut ur mängden
  • tips och coachning för att lyckas på arbetsintervjun
  • lära dig hur du använder LinkedIn som ett verktyg i jobbsöket
  • delta på seminarier, workshops och rekryteringsträffar

Det är Arbetsförmedlingen som fattar beslut om du är berättigad till tjänsten Rusta och matcha. Har du rätt till tjänsten och vill veta mer om hur du väljer Randstad RiseSmart som leverantör och hur de kan hjälpa dig, kan du läsa mer här.

Det kan vara överväldigande att leta genom alla lediga tjänster på jobbsökarsidor. Skapa en jobbevakning för att få de lediga jobben som passar din profil direkt till inkorgen. Så är du säker på att du inte missar ditt nästa jobb. Skapa på din jobbevakning här.

jobbsökarguiden

Vi har sammanställt våra bästa jobbsökartips i en guide för dig att ladda ner. Här hittar du information om vad ditt cv bör innehålla, hur du skriver ett personligt bra, vem du ska välja som referens och mycket mer.

till jobbsökarguiden

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb