Drömmer du om att hitta det där drömjobbet som du tycker är roligt, som får dig att utvecklas och som känns helt rätt? Även om tankarna på att byta jobb kan kännas både spännande och lockande, kan de samtidigt väcka känslor av ångest och oro.

Att komma igång med jobbsökandet kan många gånger kännas svårt och är inte sällan kopplat till olika rädslor. Tur nog är dessa rädslor oftast obefogade. Här går vi igenom de vanligaste rädslorna och hur du tar dig förbi dem för att också komma steget närmare drömjobbet!

man sitter på en bänk i en park, med cykeln bredvid sig, tittar på sin telefon och funderar över att byta jobb och komma närmare drömjobbet
man sitter på en bänk i en park, med cykeln bredvid sig, tittar på sin telefon och funderar över att byta jobb och komma närmare drömjobbet

ångest inför att byta jobb

Om du får ångest av att söka jobb är du långt ifrån ensam. Faktum är att det är många krav kopplade till jobbsökarprocessen, och att byta jobb kan också innebära en stor förändring i livet. Om du söker ditt allra första jobb är du kanske osäker på hur det fungerar och hur du ska gå tillväga. Frågor som hur man skriver ett bra CV och hur man egentligen lyckas med sitt personliga brev snurrar förmodligen runt i huvudet och skapar kanske oro. 

Även du som är rutinerad på arbetsmarknaden och redan har en tjänst kan uppleva oro och ångest kopplat till att söka jobb, vilket kan hindra dig från att byta jobb och landa i drömjobbet. Om du trivs helt okej där du är, men börjar bli nyfiken på en ny möjlighet som utmanar dig mer, kan steget att söka nytt jobb kännas läskigt eftersom du lämnar något som känns tryggt och bekvämt.

De här känslorna är fullt rimliga och normala, men med det sagt dock inte roliga att tampas med. För att överkomma ångest, oro eller osäkerhet kopplat till att söka jobb behöver du börja med att kartlägga dina rädslor, först då kan du ändra ditt tankemönster och ta steget närmare drömjobbet.

4 vanliga rädslor som hindrar dig från att ta steget mot drömjobbet

För att hjälpa dig har vi sammanställt fyra av de vanligaste rädslorna kopplat till att byta jobb, baserat på en artikel från karriärsajten themuse.com, där Abby Wolfe benar ut dessa. Här nedan går vi igenom hennes fyra punkter som hjälper dig att kartlägga dina rädslor, och hur du övervinna dem för att nå ditt drömjobb.

1. “jobbsökandet kommer att uppta all min tid”

Det stämmer att det tar tid att aktivt söka jobb – du måste gå igenom en mängd annonser, sortera fram de som är relevanta för just dig, anpassa ditt CV, personliga brev och andra ansökningshandlingar för varje nytt jobb och till slut – om du har tur – förbereda dig för en intervju. Det går inte på en eftermiddag, och kräver både tålamod och engagemang.

Men, det finns en lösning och den stavas struktur. Genom att strukturera upp och sätta av tid då du enbart ägnar dig åt specifika uppgifter kopplade till att söka jobb slipper du oroa dig i onödan och minimerar stressen. När du strukturerat din tid och gjort en tydlig plan kan du lättare se processen framför dig, vilket kommer att lugna din oro för hur allt kommer att gå eller hur du ska hinna.

Var så noggrann du bara kan när du strukturerar din tid. Nöj dig inte med exempelvis att ”hitta två jobb och söka dem under nästa vecka”, utan bestäm istället att du mellan klockan 10 och 12 på tisdag uppdaterar ditt CV, mellan 13 och 16 går igenom nya annonser, och så vidare. Precis som under en anställning kan du då separera jobbsökartid och fritid, och det kommer garanterat att kännas lättare.

2. “jag är inte tillräckligt kvalificerad”

Har du någon gång hittat en ledig tjänst där beskrivningen av rollen verkligen känns som klippt och skuren för just dig? Har du i samma situation läst vidare och mött en lång lista med krav som du inte uppfyller? Minst fem års relevant arbetslivserfarenhet, att behärska det ena och det andra systemet, och så vidare. I så fall är du långt ifrån ensam, men låt dig inte slås ned av detta. 

Även om du inte uppfyller precis varenda krav skadar det inte att söka tjänsten ändå. Sanningen är att det i många fall är en önskelista snarare än en kravlista som presenteras i annonsen. Fokusera på de krav, kompetenser och erfarenheter som är listade som nödvändiga för tjänsten, som eventuella legitimationer och certifieringar, men stirra dig inte blind på de krav som är listade som meriterande. Sök ändå och framhäv de kompetenser du vet passar rollen. Här kan du med fördel också lyfta soft skills/mjuka egenskaper som att du är lättlärd, analytisk eller flexibel om det passar för den aktuella rollen och kan hjälpa till att påvisa att du ändå är en lämplig kandidat för tjänsten. 

3. “jag kommer inte att sticka ut ur mängden”

Det kan kännas motigt när du vet att ditt CV kommer att vara ett av närmare hundra. Men tappa inte hoppet för det, någon ska få jobbet, och är du kvalificerad är det ingenting som säger att det behöver vara någon annan än du.

Dessutom finns det enkla sätt som kan få rekryteraren att tänka på dig en extra gång. Visa att du engagerar dig, bifoga till exempel en länk till din blogg eller arbetsprover som du är extra nöjd med, eller inled med någonting oväntat i din arbetsansökan som gör att ditt namn fastnar. Men tänk på att hålla det relevant för den aktuella tjänsten, annars kan det göra mer skada än nytta.

4. “tänk om jag hatar jobbet när jag väl får det”

Det är lätt att bli bekväm och rädd för det du inte har provat, särskilt när det gäller jobb eftersom det är någonting du kommer att ägna en stor del av dina dagar åt. Men försök att tänka tvärtom; det finns inga garantier för att du kommer att älska ditt nya jobb, men det finns inte heller något som säger att du kommer att avsky det. Om du inte provar kommer du aldrig att veta, och skulle det vara så att du inte trivs har du i alla fall blivit en erfarenhet rikare. Kort sagt så går det inte att veta hur framtiden kommer att se ut. Men en sak är säker, och det är att om det någon som kan påverka den så är det du själv.

Ursprungsartikeln kan du läsa här.

missa inte drömjobbet

Skapa en jobbevakning så missar du inte när drömjobbet dyker upp. Du får ett mejl direkt till din inkorg när vi har ett jobb som matchar dina kriterier.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb