Tänk om du redan innan intervjun kunde veta vad rekryteraren kommer att fråga. Och vad du ska svara. Riktigt så lätt blir det inte, men någon av de här frågorna kan du räkna med dyker upp.

Det är karriärsajten themuse.com som har sammanställt de 31 vanligaste intervjufrågorna – och vad som är bra svar på dem. Här är fem av dem:

”Kan du berätta lite mer om dig själv?”

Fatta dig kort. Meningen är inte att du ska berätta om varenda erfarenhet och utbildning du tagit dig igenom. Fokusera på två till tre specifika erfarenheter och knyt an till hur de gör dig lämplig för tjänsten du nu söker.

”Hur hörde du talas om den här tjänsten?”

Det kan verka intetsägande, men här finns utrymme att glänsa. Om du till exempel fick reda på möjligheten genom en bekant, kollega eller kontakt inom företaget, passa på att nämna dennes namn. Läste du om företaget eller tjänsten i en tidning så berätta det och hittade du tjänsten på en jobbsajt, så fokusera på vad i annonsen som fick dig att bli intresserad.

”Vad vet du om företaget?”

Alla kan läsa på om vad ett företag gör och vilka mål det har, det är inte det intervjuaren frågar efter. Det är om du kan ställa dig bakom samma saker och delar deras värderingar. Försök hitta en personlig anknytning och fokusera på hur du kan relatera till företagets mål, värderingar och arbetssätt.

”Varför vill du ha jobbet?”

För att lyckas bra i tjänsten är en förutsättning att du vill ha den. Identifiera de viktigaste faktorerna till varför du vill ha den specifika arbetsrollen och knyt samman det med varför du vill ha den just hos den aktuella arbetsgivaren.

”Varför ska vi anställa dig?”

När du hör dessa ord kan du släppa spärrarna och ödmjukheten helt och hållet. Nu är det tillåtet att verkligen sälja in dig och varför du är den bästa kandidaten. Fokusera på hur du inte bara kan utföra arbetsuppgifterna, men också leverera ett fantastiskt resultat, hur du passar in i företagets kultur och i det team du kommer att ingå samt vad som gör just dig till den mest lämpliga kandidaten.

Hela listan kan du läsa här.

Vi har tusentals lediga jobb runt om i Sverige. Kolla om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb