Vi har nog alla varit där. Du ser ett nytt spännande jobb framför dig, och vill testa något nytt. Du kanske vill bredda dig, kliva upp i en chefsroll eller in i ett nytt specialistområde. Erfarenhet har du, men inte just av denna roll. Så, hur får du då den rekryterande chefen att våga satsa på dig för din potential?

Basen i att lyckas är att översätta dina erfarenheter och personliga potential i vad du kan bidra med och vad det skulle innebära för företaget på kort och lång sikt. Lägg också tid på förberedelse, oavsett om det är inför en intervju eller proaktiv kontakt med ett företag du är intresserad av. 

en kvinnlig rekryterare sitter i intervju med en kandidat på ett cafe
en kvinnlig rekryterare sitter i intervju med en kandidat på ett cafe

5 saker att ha i åtanke när du vill lyfta fram din potential till rekryteraren

lyft blicken

När du vill sälja in din potential så gäller det att du pratar om vad du vill åstadkomma och inte fastna i en redogörelse över vad du gjort tidigare. Lyft t ex hur du skulle ta dig an uppgiften, vad du ser behöver göras och vilka resultat det skulle ge. Självklart behöver du vara ödmjuk och uttala dig om det du kan bidra med utan att spekulera alltför vilt eller prata ner företagets nuvarande och tidigare prestationer. 

ha en positiv attityd

Var positiv och fokusera på möjligheterna. Skulle denna chefen inte våga satsa på din potential är det bra riskspridning att kontakta flera aktörer samtidigt.

lär känna företaget

Lär känna företaget. Genom att läsa på deras hemsida och internet i övrigt kan du få en tydlig bild av deras verksamhetsområde, och även affärskultur och värderingar. Önskar du att sitta i en chefs- eller säljposition är företagets årsredovisning ett bra verktyg för att se vad du kan och vill bidra med.

anpassa dig till den du träffar

Kolla upp vem du ska träffa på företaget. På LinkedIn kan man ofta ta del av dennes bakgrund, till exempel om hen har en specialistbakgrund eller om ni har några gemensamma nämnare i intresse eller bakgrund. Avsikten är att du lättare kan anpassa ditt språk och detaljrikedom till den du träffar, samtidigt som det kan skapa en trygghet i samtalet. Har ni däremot helt skilda bakgrunder eller din erfarenhet avviker helt från företaget i stort så betyder det inte att du inte har någon chans. Förbered dig lite extra på hur din erfarenhet kan bidra till företagets utveckling - du har alla möjligheter till att komma med nya infallsvinklar.

lär känna rollen

Läs på om rollen du är intresserad av, t ex i rollbeskrivningen i annonsen om du har sökt en utannonserad tjänst. Prata gärna med någon i din bekantskapskrets eller i andra forum som har varit i liknande roller för att få inspel på utmaningar och möjligheter du kan möta i rollen. Matcha sedan de krav och insikter du fått om rollen med den potential du ser i dig själv.

Med dessa tipsen vill jag uppmana dig att ta möjligheter, göra det lätt för företaget och chefen att få en snabb överblick över vad du vill och kan bidra med så att de vågar satsa. Kom ihåg att erfarenhet kan man bygga upp men din personlighet och potential bär du med dig!

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb