Det är lätt att glömma vem du är i valet av yrke. Ofta låter vi oss styras enbart av erfarenhet och utbildning i vilka karriärvägar vi väljer, men för att vi ska trivas och utvecklas i en roll är min erfarenhet att vi måste väga in mer personliga egenskaper.

Inom Life Science är vi generellt väldigt fokuserade på lämplighet utifrån vår tekniska kunskap och erfarenhet. Vilka analysmetoder kan jag? Har jag erfarenhet av GMP? Har jag tidigare relevant arbetslivserfarenhet? De tekniska aspekterna är i fokus och alla vi som har en natur- eller teknikutbildning har också blivit drillade i tekniska detaljer, där argument som inte har vetenskaplig grund är vatten värda.

fyra kollegor, både män och kvinnor, sitter runt ett bord och pratar om deras val av yrke
fyra kollegor, både män och kvinnor, sitter runt ett bord och pratar om deras val av yrke

vid valet av yrke inventera dig själv först.

Visst, det krävs specialistkompetens för majoriteten av tjänsterna och uppdragen inom branschen, men ibland kan det här nog gå till viss överdrift. Vi har en tendens att vifta bort de mjukare värdena såsom våra personliga egenskaper i valet av yrke, när det egentligen är helt avgörande för vilken typ av roll som passar oss. Naturvetare behöver generellt bli mycket bättre på att inventera oss själva för att komma fram till vad som är vårt drömjobb. Det är viktigt att fundera på de egna styrkorna och svagheterna samt karaktären av arbetsuppgifter och arbetsmiljö vi trivs med och i.

gör ett personlighetstest innan du gör valet av yrke.

Ett gott råd till alla er som är i början av er karriär och ska göra valet av yrke, eller står inför ett vägval yrkesmässigt är därför att fundera på vem du är och i vilka sammanhang du känner dig bekväm, vad engagerar och motiverar dig? Det finns en uppsjö av böcker och personlighetstest som kan användas som verktyg i det arbetet och kan verkligen vara en ögonöppnare. Här är ett par bra böcker och online-baserade personlighetstester:

Vilken personlighet du har är av stor vikt i valet av yrke och din egen trivsel med arbetet. Ta gärna hjälp av personlighetstester för att lära känna dig själv och därefter hitta rollen där just du kommer till din rätt. Lycka till i jakten på nytt jobb och glöm inte vem du är vid valet av yrke och arbetsplats!

 

Vill du utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb