Förut var det bara något som vanliga dödliga kunde drömma om, men numera kan alla utbilda sig vid världsledande universitet.

Distansstudier blir allt vanligare och är ett utmärkt sätt att stärka kompetensen för den som redan befinner sig på arbetsmarknaden. Antingen för att utvecklas inom sitt yrke, eller för att få kunskaper inom ett helt nytt område. Till exempel går det numer att anmäla sig till onlinebaserade kurser vid prestigefyllda Harvard University.

46bb8a6802fc4104a441adc88374a891.jpg
46bb8a6802fc4104a441adc88374a891.jpg

Att en Harvardkurs på cv:t kan ge en boost i karriären tror karriärcoachen Nina Jansdotter. Till tidningen Shortcut säger hon att det alltid är bra att vidareutbilda sig, men att det är ett extra plus om skolan är välkänd för att den håller hög kvalitet på sina utbildningar.

– Namnet i sig kan ha stor betydelse. Om en rekryterare ser två cv:n med samma utbildning, men känner igen den ena skolan, så är det klart att det är en fördel. Sedan är det naturligtvis bra för det egna självförtroendet att ha gått en kurs på en sådan skola. Det är en bra erfarenhet oavsett om det är just den kunskapen som leder till jobb eller inte, säger Nina Jansdotter.

3 tips om onlinekurser

1 så fungerar det

En så kallad MOOC-kurs (Massive Open Online Courses), storskalig öppen nätkurs, är en avgiftsfri distanskurs som kan läsas av ett obegränsat antal studenter samtidigt. Efter avslutad MOOC-kurs får du ett intyg, men den ger inte några högskolepoäng. Nu i höst började Karolinska institutet som första svenska universitet ge MOOC-kurser.

2 här finns Harvards kurser

I dag finns flera plattformar som erbjuder MOOC-kurser. En av dem är EdX.org som grundades av Harvard och MIT, Massachusetts Institute of Technology, och erbjuder hundratals kurser inom allt ifrån mänskliga rättigheter till kinesisk arkitekturhistoria.

3 fler kurssajter

  • Coursera.org – erbjuder kurser vid till exempel Yale, Caltech och Tokyos universitet.
  • Udacity.com – har många IT-kurser och samarbetar med företag som Google och Facebook.
  • NovoEd.com – grundad av Stanford-medarbetare men erbjuder även kurser vid bland annat Princeton, Berkeley och UCL.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb